Το Αρσάκειο στη «Βραδιά του Ερευνητή»
Οκτ 3 2019

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 ομάδα μαθητών του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης, με την στήριξη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, συμμετείχε με παρουσίαση πειραμάτων Χημείας στη «Βραδιά του Ερευνητή», που οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

H «Βραδιά του Ερευνητή» είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2005 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έκτοτε οργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου σε 300 ευρωπαϊκές πόλεις.

Μέσω της αλληλεπίδρασης με τους ερευνητές, την παρουσίαση των βραβευμένων ερευνητικών αποτελεσμάτων και την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας που έχει η έρευνα για την κοινωνία, η «Βραδιά ερευνητή» στοχεύει στην προώθηση του επαγγέλματος του ερευνητή ως μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική προοπτική για τη νεολαία.

Οι μαθητές μας με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Χημείας, Γεωργίας Στεφανίδου, και τη συνδρομή του παρασκευαστή, Δημητρίου Μπατγίδη, παρουσίασαν εντυπωσιακά πειράματα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και μάγεψαν τους μικρούς θεατές, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα και να συμμετάσχουν σε ορισμένα από αυτά. Το αγαπημένο άρωμα καραμέλας που ευωδίασε ευχάριστα στον χώρο ή ο ήχος με τη παράλληλη δημιουργία φλόγας που προκάλεσε το γνωστό αέριο υδρογόνο, ήταν κάποια από τα πειράματα που παρουσιάστηκαν.

Παράλληλα την ίδια μέρα και άλλοι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές και το έργο τους, να παρακολουθήσουν μουσικο-επιστημονικά δρώμενα και διαδραστικά πειράματα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, να γοητευτούν και να χαρούν από τη μαγεία της επιστήμης.

Στην παρουσίαση των πειραμάτων συμμετείχαν από το Γυμνάσιο οι μαθητές: Αντωνίου Μάριος-Γεώργιος, Αρβανιτάκης Μιχαήλ, Βερβερίδης Νικόλαος, Βλαχοπούλου Φωτεινή, Κολώνιας Χρήστος, Παπαγεωργίου Μάριος-Αντώνιος, Κουταλακίδης Χρίστος-Γεώργιος, Μέρτζιος Βασίλειος-Ραφαήλ, Μπακάλογλου Σταύρος, Νάκος Βασίλειος, Σαμολαδά Βασιλική, Σίμου Ίριδα-Ελένη, Σχοινά Βασιλική, Τσίτου Αναστασία, ενώ από το Λύκειο οι μαθητές: Βλάχου Αγάπη, Σαρρή Ελένη-Μαρία, Σαρρής Γεώργιος και Τσαβλή Στυλιανή-Μαρία.

Ο Συντονιστής Φυσικών Επιστημών των Αρσακείων Σχολείων της Φ.Ε., Δημήτριος Κλαυδιανός, παρευρέθηκε στην εκδήλωση, παρακολούθησε τα πειράματα των παιδιών και τους έδωσε δικαιολογημένα θερμά συγχαρητήρια για την προετοιμασία, την αφοσίωση και τη συνολική τους παρουσία.