Ημέρα Σταδιοδρομίας
Μάι 13 2019

Το Γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού  του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Τρίτη 14 Μαϊου 2019 [11.οο-13.10] την «Ημέρα Σταδιοδρομίας»: πρόκειται για μια δράση που ενημερώνει αλλά και διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών και μαθητριών της Α΄ και Β΄ Λυκείου,  οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία λήψης εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων.

Κατά  την ημέρα αυτή επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων θα συναντηθούν με τους μαθητές και τις μαθήτριες και αφού παρουσιάσουν το προφίλ του επαγγέλματός τους, θα συνομιλήσουν μαζί τους για τις σπουδές αλλά και τις δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα στην αγορά εργασίας. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και να ενημερωθούν για τους επαγγελματικούς τομείς που τους ενδιαφέρουν, ώστε να σχεδιάζουν πιο συγκροτημένα την εκπαιδευτική κι επαγγελματική τους διαδρομή.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Γκιώτη Άννα, Δικηγόρος, ζωγράφος.

Η κ. Άννα Γκιώτη, απόφοιτος Αρσακείου Θεσσαλονίκης, σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα: «Η προστασία προσωπικών δεδομένων υπό το πρίσμα του δικαιώματος της πληροφόρησης». Έχει συνεργαστεί με το δικηγορικό γραφείο του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και επ. Αντιπροέδρου του ΣτΕ Πέτρου Παραρά, όπως επίσης και με τη δικηγορική εταιρεία Νόμος. Διατηρεί  δικηγορικό γραφείο με ειδίκευση στο Διοικητικό δίκαιο.

ΙΑΤΡΙΚΗ
Γαβριηλάκη Ελένη

Η κ. Ελένη Γαβριηλάκη είναι απόφοιτος των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Συνέχισε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε πρώτη ανάμεσα σε 214 πτυχιούχους. Μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, παρακολούθησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία» της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα εκπόνησε διδακτορική  διατριβή στον τομέα της Παθολογίας-Αιματολογίας, λαμβάνοντας υποτροφίες και βραβεία από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Ακολούθως, ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στην ειδικότητα της Αιματολογίας, ολοκληρώνοντας πρώτα δύο έτη ειδίκευσης στην Παθολογία. Με υποτροφία του ιδρύματος Libra εργάστηκε για ένα χρόνο ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Νοσοκομείο Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ολοκληρώνει την ειδικότητα της Αιματολογίας στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου. Συνεχίζει το ερευνητικό της έργο με την υποστήριξη της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας. Καρπός του έργου αυτού είναι οι πολυάριθμες παρουσίασεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, καθώς και οι δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

ΙΑΤΡΙΚΗ
Τσακαλίδης Χρήστος

Ο κ. Τσακαλίδης Χρήστος είναι Aναπληρωτής Καθηγητής Νεογνολογίας (Τομέας Υγείας Του Παιδιού) του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Εν συνεχεία, ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παιδιατρικής και την εξειδίκευση της Νεογνολογίας σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Πανεπιστημίου Radbound στο Nijmegen της Ολλανδίας. Μετά την ολοκλήρωση της ειδίκευσής του μέχρι σήμερα, εργάζεται στη Β’ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έχει υπηρετήσει σε όλες τις βαθμίδες. Από το 2016 έχει εκλεγεί στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή  Νεογνολογίας. Το κλινικό του έργο χαρακτηρίζεται από την παροχή εξειδικευμένης φροντίδας και θεραπείας σε πρόωρα και τελειόμηνα νεογνά. Συγκεκριμένα, εκτός των άλλων, το έργο του εστιάζει στην αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων των νεογνών, με συμβατικούς και σύγχρονους τρόπους μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα πολύ χαμηλού βάρους γέννησης νεογνά, Το διδακτικό του έργο περιλαμβάνει την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής σε θέματα Νεογνολογίας στα πλαίσια του υποχρεωτικού μαθήματος της Παιδιατρικής καθώς και σε επιλεγόμενα μαθήματα Νεογνολογίας και Συμβουλευτικής Γενετικής, καθώς και καθημερινή εκπαίδευση στους ειδικευόμενους  Παιδιάτρους και στους ειδικευόμενους Νεογνολόγους, όπως επίσης και στις μαίες και νοσηλεύτριες του τμήματος. Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζει στην μελέτη θεμάτων που απασχολούν στη σύγχρονη διεθνή νεογνολογική βιβλιογραφία. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πλήθος δημοσιεύσεων σε υψηλής απήχησης διεθνή και Ελληνικά νεογνολογικά περιοδικά καθώς και τη συγγραφή κεφαλαίων σε βιβλία Ιατρικής, ενώ είναι μέλος αρκετών εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Αξιωτίδου Αιμιλία

H κ. Αιμιλία Αξιωτίδου είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Οικογενειακή-Συστημική Σύμβουλος. Έχει εξειδικευθεί: στο Συνθετικό- Συστημικό μοντέλο Οικογενειακής Θεραπείας στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων (Ε.Δ.Α.Σ.) και είναι συνεργάτης του Εργαστηρίου. Επίσης, έχει μετεκπαιδευτεί στο πρόγραμμα “Ψυχοπαθολογία και θεραπευτικές προσεγγίσεις της βρεφονηπιακής και εφηβικής ηλικίας “της Υπηρεσίας Παιδιού και Εφήβου της Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ  Είναι έγκριτο μέλος της European Association for Counseling (EAC), έγκριτο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ) και Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ, ΑΧΕΠΑ. Εργάζεται ιδιωτικά στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα δουλεύοντας ατομικά και ομαδικά, με οικογένειες, ζευγάρια, παιδιά, εφήβους, και διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια αυτογνωσίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Σερεμέτας Γιώργος

Ο κ. Γεώργιος Σερεμέτας έχει πτυχίο στην Διαχείριση Επιχειρηματικών Κινδύνων από το  ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αιx- Marseille της Γαλλίας, maitrise Οικονομικής και Κοινωνικής Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο  Εφαρμοσμένης Οικονομίας Αιx-Marseille ΙΙΙ της Γαλλίας και Μaster of Science (MSc) Ε.Κ.Τ & Στρατηγικές της Οικονομικής Ανάπτυξης  από το  Πανεπιστήμιο  European Business Management Schoolτου Βελγίου. Έχει εργαστεί στην    Τράπεζα   Κύπρου (Λεμεσός- Κύπρος) ως Business Consultant (1994-1995), στην εταιρεία NORTHERN GREECE S.A. ως Υπεύθυνος  του Υποκαταστήματος στην Θεσσαλονίκη (2001-2015), ενώ από το 2015 έως σήμερα εργάζεται στην εταιρεία FINTEC ως Διευθυντής στην Διαχείριση Επιχειρηματικών Κινδύνων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 οικονομικά άρθρα στο Bloomberg και σε εφημερίδες, όπως το Βήμα, τα Νέα,  Έθνος, και άλλες ιστοσελίδες. Είναι μέλος του EFFAS, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οικονομικών Αναλυτών, καθώς και πιστοποιημένος Οικονομικός Αναλυτής από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Λεοντάρη Γεωργία

Η κ. Γεωργία Λεοντάρη είναι απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, με ειδίκευση στον Τομέα Συγκοινωνιών και Οργάνωσης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΑΠ) με θέμα «Διασφάλιση Ποιότητας». Είναι μέλος του τεχνικού γραφείου ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ στα Ιωάννινα από τον Ιούνιο του 1995, με απασχόληση στην έκδοση οικοδομικών αδειών, εκπόνηση μελετών σε ιδιωτικά έργα (οικοδομές, πτηνοτροφεία, βιομηχανικά κτήρια), καθώς και  επίβλεψη των έργων αυτών. Είναι, επίσης, εργολήπτης έργων του δημοσίου (οδοποιία, οικοδομικά, υδραυλικά, λιμενικά, βιομηχανικά). Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και επιμορφώσεων σε θέματα της ειδικότητάς της.

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ

ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Γκαϊτατζή Μαργαρίτα

Η κ. Μαργαρίτα  Γκαϊτατζή είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος διπλώματος στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο ισοδύναμου με Master του Καθολικού Πανεπιστημίου Λέβεν του Βελγίου. Είναι, επίσης, κάτοχος του τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στον κλάδο του Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών  του ΑΠΘ με βαθμό “ΆΡΙΣΤΑ” 10 (δέκα).  Πιστοποιήθηκε το έτος 2018  από την TUV AUSTRIA  ως Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων (DPO) σύμφωνα με τον υπ’αριθ. 2016/679 Γενικό Κανονισμό για την προστασία των δεδομένων (GDPR).  Έχει εργαστεί ως συνεργάτης σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία εξειδικευμένα σε υποθέσεις εμπορικού δικαίου, δημοσίου δικαίου, εταιριών, διαχείρισης ακινήτων  και  αστικού δικαίου. Από το έτος 2015 ασκεί προσωπική δικηγορία  με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης ακινήτων, εμπορικού δικαίου, συμβάσεων και προστασίας προσωπικών δεδομένων, έχοντας αναλάβει την εναρμόνιση πολλών επιχειρήσεων και οργανισμών με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ.

ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ – ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Ψαρουδάκη Μαρίνα

Η κ. Μαρίνα Ψαρουδάκη είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και κάτοχος Master of Business Administration από το ALBA Graduate Business School του AMERICAN COLLEGE OF GREECE.  Έχει πιστοποίηση Επαγγελματικής Επάρκειας Τύπου Α1 στη  «Λήψη και Διαβίβαση Εντολών σε Κινητές Αξίες» (ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ), στην «Παροχή υπηρεσιών ασφαλιστικού συμβούλου ή υπαλλήλου επιχείρησης (αντ)ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, των αγροτικών συνεταιρισμών και των πιστωτικών ιδρυμάτων περιλαμβανομένων» (Πιστοποιητικό Επιπέδου Α από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ) και στη χρηματοδότηση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο – Ελληνική Ένωση Τραπεζών). Έχει εργαστεί ως Εκπαιδεύτρια στο Δημόσιο ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης, με γνωστικό αντικείμενο «Εισαγωγή στο Δίκαιο» και «Διεθνείς Εμπορικές Συναλλαγές» (1999) και ως Δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (1996 -1999). Από το 1999 ως σήμερα εργάζεται στην ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS, αρχικά ως Σύμβουλος Διαχείρισης Προϊόντων Στέγης και Σύμβουλος Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων σε Καταστήματα Retail και στη συνέχεια ως  Cash & Trade Sales Officer με αρμοδιότητα την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών συναλλακτικής τραπεζικής (TRANSACTION BANKING) σε επιχειρήσεις, με τομέα ευθύνης τη Βόρειο Ελλάδα.

ΙΑΤΡΙΚΗ
Τιμοθεάδου Ελένη

Η κ. Ελένη Τιμοθεάδου είναι Ιατρός Παθολόγος-Ογκολόγος. Φοίτησε στην  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από όπου πήρε και το πτυχίο της Ιατρικής. Μετά το πτυχίο επέλεξε την ειδικότητα της Παθολογίας και ολοκλήρωσε την άσκησή της στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της στην Παθολογία, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με ασθενείς που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία για διάφορους κακοήθεις όγκους και αποφάσισε να ασχοληθεί με την Ογκολογία, η οποία τότε μόλις εμφανιζόταν ως αυτόνομη ιατρική ειδικότητα στην Ελλάδα. Ξεκίνησε Διδακτορική Διατριβή στην Παθολογική Ογκολογία και στη συνέχεια εργάστηκε για τρία έτη σε ογκολογικά τμήματα της Μ. Βρετανίας, προκειμένου να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στην Ογκολογία και να αποκτήσει μετά από εξετάσεις και τον τίτλο ειδικότητας της Παθολογικής Ογκολογίας, την οποία και ασκεί μέχρι σήμερα. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα εκλέχτηκε Λέκτορας Παθολογίας – Ογκολογίας στην Ιατρική του ΑΠΘ και τώρα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια. Οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις περιλαμβάνουν την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής με μαθήματα αμφιθεάτρου και πρακτική άσκηση στο νοσοκομείο, ερευνητική εργασία, εκπαίδευση των γιατρών που ειδικεύονται στην Παθολογική Ογκολογία, αλλά και καθημερινή άσκηση ιατρικής που περιλαμβάνει τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, αυτούς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία και είναι σε παρακολούθηση, αλλά και αυτούς που νοσηλεύονται στην Κλινική Παθολογικής Ογκολογίας όπου υπηρετεί.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Θεολογίδου Ράνια

Η κ. Ράνια Θεολογίδου έχει από το 1992 Δίπλωμα (Master) από το τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί ως Καθηγήτρια εφαρμοσμένων τεχνών στο 2ο ΤΕΕ Θεσσαλονίκης (ΟΑΕΔ), στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και ως Καθηγήτρια εφαρμοσμένων τεχνών στο Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Λ. ΔΗΜΗΤΡΕΛΗ και στο Ιδιωτικό Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο ΞΥΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Είναι Επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Σερρών, ενώ παράλληλα έχει δικό της γραφείο  με αντικείμενο μελέτες, επιβλέψεις και κατασκευές. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και υπήρξε μέλος της οργανωτικής ομάδας {supporting team} της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ., για τη συμμετοχή της σχολής στην 5η BIENALE της Βενετίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Χατζηιωάννου Φάνης

Ο κ. Φάνης Χατζηιωάννου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Ανατόλια το 1986 και σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κατόπιν  συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο International Business &Management στο Westminster University-  London England. Έχει πτυχίο Λογιστή Α΄τάξης και είναι μέλος του οικονομικού επιμελητηρίου. Από το 1997 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Θεσσαλονίκη. Είναι Πρόεδρος & Μέλος Δ.Σ. της HIPPOCRATES TOPMEDICAL AE Εταιρίας Ιατρικών Αναλωσίμων Ειδών, μέλος ΔΣ στην  Εταιρία Τηλεϊατρικής Καρδιολογίας και εταίρος στην Τεχνική Εταιρία ΑΤΡΙΑ ΟΕ. Ενδιαφέρεται για το διάβασμα,  την ιστιοπλοΐα, το snowboard, το τέννις, τις καταδύσεις.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Κωνσταντακόπουλος  Γιάννης

Ο κ. Γιάννης Κωνσταντακόπουλος σπούδασε Φυσική, ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακό και ξεκίνησε, αν και ποτέ δεν ολοκλήρωσε, ένα Διδακτορικό στο χώρο της απομακρυσμένης εκπαίδευσης. Εργάστηκε για λίγο ως Φυσικός, αλλά τα τελευταία 15 περίπου χρόνια παρέχει Υπηρεσίες Διαδικτύου και ειδικά στο σχεδιασμό διαδικτυακών τόπων κι εφαρμογών για smartphones & tablets. Είναι πολύ συχνά προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδρια και workshops, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία και σε σημαντικά περιοδικά του Διαδικτύου.  Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά.
Ορθολογιστής εκ φύσεως, παραμένει φανατικός μαθητής και προσπαθεί να συναντήσει ανθρώπους πιο έξυπνους από αυτόν -κάτι που, μεταξύ μας, δεν είναι και τόσο δύσκολο.  Ελέγχει την καθημερινή εντροπία με τυπογραφία, χρώματα, μουσική και πρωινό τρέξιμο.