Η μουσική επένδυση των video games
Μαρ 24 2019

Μια πρωτότυπη διδακτική επίσκεψη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του μαθήματος των Ερευνητικών Δημιουργικών Δραστηριοτήτων του τμήματος Α΄2 με θέμα «Η ψηφιακή τεχνολογία στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου», πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου  παρακολούθησαν στην Αίθουσα ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (Μ1)  μία από τις τέσσερις προγραμματισμένες παραστάσεις  μιας εξαιρετικά πρωτότυπης και μοναδικής στην Ελλάδα συναυλίας που  τους ταξίδεψε στον φανταστικό και περιπετειώδη κόσμο των video games.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης συνέπραξαν, για να παρουσιάσουν τη μουσική επένδυση από δημοφιλή video games, όπως Super Mario Bros, World of Warcraft, Pokemon, The legend of Zelda, Final Fantasy VII, The Elder Scrolls V: Skyrim, TheWitcher 3: Wild Hunt, MonsterHunter κ.ά. Η μουσική επένδυση των video games μοιάζει πολύ με τη μουσική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών, αφού κι εδώ το ζητούμενο είναι ο ήχος να συνοδεύει, να υπογραμμίζει και να σχολιάζει την εικόνα, να συμβάλλει στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας στην οποία ο παίκτης καλείται να βυθιστεί. Πρόκειται για μουσική που συνθετικά δεν είναι καθόλου απλή, ωστόσο είναι εξαιρετικά εύηχη -και σίγουρα αναγνωρίσιμη από πολλούς.

Οι διασκευές που ακούστηκαν είχαν τη μεγαλοπρέπεια και την επική διάσταση του συμφωνικού ήχου, ωστόσο η χρονική διάρκεια των κομματιών ήταν μικρή, ώστε να διατηρείται η μουσική ποικιλία και να μη μειώνεται το ενδιαφέρον των ακροατών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας υπήρξε και ταυτόχρονη προβολή σχετικών εικόνων και βίντεο σε μεγάλη οθόνη.

Η εμπειρία των μαθητών δεν περιορίστηκε μόνο στη συναυλία. Έξω από την αίθουσα, στο φουαγιέ του κτιρίου Μ1, ήταν στημένη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράλληλη δράση με τίτλο «Ταξίδι στην ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων 120 π.Χ. μέχρι τον υπολογιστή Commodore Amiga της δεκαετίας του ’70». Συγκεκριμένα, βρισκόταν εκτεθειμένο ένα πιστό και λειτουργικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το οποίο κατασκεύασε ο Αριστείδης Βούλγαρης, βιολιστής στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και κατασκευαστής αστρονομικών οργάνων, καθώς και συνεργάτης της NASA!

Επιπλέον, βρίσκονταν τοποθετημένοι και παλαιοί υπολογιστές από τον Σύλλογο RETROCLUB. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση και να παίξουν ρετρό ηλεκτρονικά παιχνίδια, παίρνοντας μια γεύση από τα πρώιμα δείγματα του δημοφιλούς αυτού είδους διασκέδασης.

Στη συνέχεια, ο κ. Βούλγαρης τους παρουσίασε το αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και συζήτησαν μαζί του τις δυνατότητες του Μηχανισμού, το είδος των υπολογισμών που μπορούσε να κάνει, τα κατασκευαστικά του χαρακτηριστικά, καθώς και την ιστορία της ανεύρεσης, της, αποκατάστασης  και της αποκωδικοποίησής του από ομάδα επιστημόνων και ερευνητών.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν η καθηγήτρια του μαθήματος, μουσικολόγος Αναστασία Γκίνη και ο φυσικός Κώστας Χρυσοβέργης.

Εντυπώσεις μαθητών

Η μουσική είχε ένταση και ρυθμό, το ύφος της εναλλασσόταν ανάλογα με το παιχνίδι: άλλες φορές ήταν πιο άγριο και γρήγορο, άλλες φορές κωμικό, άλλες φορές πιο ήρεμο και χαλαρωτικό. Η ενορχήστρωση ήταν περίπλοκη και ενδιαφέρουσα, ενώ η μελωδία ερχόταν σε αρμονία με όλα τα υπόλοιπα δίνοντας ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Μέσω αυτής της συναυλίας το κοινό ήρθε σε επαφή με διαφορετικούς ήχους, ενώ τα νέα παιδιά γνώρισαν πολλά στοιχεία για τα παλιά video games. Επίσης, όσοι ασχολούνται υπερβολικά με αυτά, είχαν την ευκαιρία να τα δουν και με ένα άλλο μάτι.  Η έκθεση με τους παλαιότερους υπολογιστές στο φουαγιέ του ΜΜΘ ήταν πολύ ωραία, διότι είχε βιωματικό χαρακτήρα. Παλιά τα παιχνίδια είχαν διαφορετικές πλατφόρμες, ενώ τώρα έχουν πιο καλή ανάλυση, πιο εντυπωσιακά γραφικά και είναι πιο ρεαλιστικά. Εάν είχαμε την ευκαιρία να εμπλακούμε σε μια τέτοια δράση, θα θέλαμε να είμαστε μέλη της Χορωδίας ή της Ορχήστρας.

Σοφία Παπαοικονόμου-Ιφιγένεια Παναγιωτίδου

Η μουσική των video games σχετίζεται με αυτή του κινηματογράφου, καθώς έχει σκοπό να εμψυχώσει προσελκύοντας το ενδιαφέρον του θεατή. Με αυτή τη συναυλία πραγματοποιήθηκε μία εξοικείωση με τον κόσμο των video games που πολλές φορές είναι παρεξηγημένος στις ελληνικές οικογένειες. Επίσης, άνοιξε ο δρόμος για παρόμοιες μελλοντικά εκδηλώσεις. Η εμπειρία μας από την έκθεση των ρετρό ηλεκτρονικών παιχνιδιών ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη, καθώς καταφέραμε να γνωρίσουμε, παίζοντας, τους «προγόνους» των σημερινών video games. Μια σημαντική διαφορά είναι ότι στη σύγχρονη εποχή οι παίκτες αλληλεπιδρούν (multiplayer), ενώ παλαιότερα αυτό δεν ήταν δυνατόν, καθώς το διαδίκτυο ήταν σε πιο πρώιμο στάδιο.  Εάν είχαμε την ευκαιρία να εμπλακούμε σε μια τέτοια δράση, θα θέλαμε να είμαστε στην ομάδα των μοντέρ ή μέλη της Χορωδίας/Ορχήστρας.

Παύλος Νανούσης-Ηλίας Μανωλόπουλος