Ο Γάλλος Πρόξενος και τρεις Θεσσαλονικείς Εβραίοι στο Σχολείο μας
Μαρ 22 2019

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Souvenirs de Salonique» που διοργανώνει το Γαλλικό Προξενείο και στις οποίες συμμετέχει ενεργά το Σχολείο μας, είχαμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχτούμε στο Σχολείο μας τον Γάλλο Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, Philippe Ray, συνοδευόμενο από την υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου, Κατερίνα Σπυροπούλου, μαζί με τρεις γαλλόφωνους Θεσσαλονικείς Εβραίους, την Anne-Marie Faraggi-Rychner, τον James Gorely και τον Federico Gattegno.

Στην εκδήλωση υποδοχής που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Σχολείου μας, πήραν μέρος οι μαθητές των τμημάτων Γαλλικών και της Χορωδίας μας. Τους ξεχωριστούς καλεσμένους μας καλωσόρισε ο διευθυντής μας, Θανάσης Νευροκοπλής, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό και αναδεικνύοντας τη σημασία της παρουσίας των Θεσσαλονικέων Εβραίων στην πόλη μας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η δραματική διαδρομή τους σημάδεψε τη νεότερη ιστορία μέχρι τις μέρες μας.

Στη συνέχεια, οι μαθητές μας παρουσίασαν στην ελληνική και γαλλική γλώσσα τη δράση του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Ομάδας του Σχολείου μας κατά το σχολικό έτος 2014-15 με τίτλο «κρόκος / μνήμη / λουλούδι / άστρο». Πρόκειται για τη μελέτη του κρόκου, του γνωστού φυτού που καλλιεργείται στην Κοζάνη και του οποίου τα λουλούδια με το αστεροειδές σχήμα και το κίτρινο χρώμα τους έγιναν σύμβολο μνήμης των ναζιστικών διώξεων των Εβραίων.

Οι μαθητές παρουσίασαν στους καλεσμένους τον μικρό ανθισμένο κήπο μας με τους κρόκους που φύτεψαν στην αυλή του Σχολείου μας, συμμετέχοντας έτσι σε πρωτοβουλία του Εβραϊκού  Μουσείου, και ευχήθηκαν να συνεχίζει κάθε χρόνο να ανθίζει το μήνυμα της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της ασφάλειας για όλες τις επόμενες γενιές μαθητών.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι τρεις καλεσμένοι μας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους προγόνους τους Σεφαραδίτες της Θεσσαλονίκης, στην εκδίωξή τους από την Ισπανία το 1492 και στη διάλεκτό τους Ladino (με επιρροές από τα ισπανικά και τα εβραϊκά), την οποία μιλούσαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τρία τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι («Χάρτινο το φεγγαράκι» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, «Πες μου μια λέξη» σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου και «Οδός Ονείρων» σε στίχους Μάνου Χατζιδάκι) από τα παιδιά της Χορωδίας και της μικρής ορχήστρας του Σχολείου μας, τα οποία διερμήνευσαν μελωδικά το ήδη φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα.  

Οι τρεις Θεσσαλονικείς Εβραίοι, φανερά συγκινημένοι, ευχαρίστησαν όλους τους μαθητές  για τη θερμή φιλοξενία και την εξαιρετική παρουσίαση που πραγματοποίησαν προς τιμή τους, ενώ ο Γάλλος Πρόξενος Φίλιπ Ρέι, αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές, και ιδιαίτερα τα παιδιά για την άρτια παρουσίαση της δράσης αλλά και των τραγουδιών, εξέφρασε τον θαυμασμό και τον ενθουσιασμό του για την ποιοτική παιδεία των Αρσακείων Σχολείων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παιδιά, πρέπει να νιώθετε ευγνώμονες για το γεγονός ότι φοιτάτε σε ένα τόσο εξαίρετο Σχολείο σαν το Αρσάκειο, με φωτισμένους δασκάλους».

Μια βδομάδα μετά την εκδήλωση, η αρχαιολόγος Anne-Marie Faraggi-Rychner, εξέφρασε και γραπτά τις ευχαριστίες εκ μέρους και των τριών καλεσμένων μας, γράφοντας τα παρακάτω θερμά λόγια προς τα παιδιά:

Αγαπητοί μαθητές,
Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή που μας επιφυλάξατε στο Αρσάκειο Σχολείο την προηγούμενη εβδομάδα.

Εμείς, που καταγόμαστε από τις εβραϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης οι οποίες μετανάστευσαν στη Γαλλία, συγκινηθήκαμε βαθειά από την ευγένεια και τη λεπτότητά σας.

Αυτά τα κίτρινα άνθη του κρόκου, ανθισμένα στο σχήμα του αστεριού του Δαυίδ, και τα λόγια σας στα ελληνικά και στα γαλλικά, μας έδειξαν πόσο καλά γνωρίζετε την ιστορία των οικογενειών μας αλλά και τον αφανισμό πολλών από αυτές.

Τα δώρα σας μας συγκίνησαν ιδιαίτερα, με τα ποιήματα και τα σχέδια των πουλιών που είναι εξαιρετικά, και αποδεικνύουν πως δώσατε όλη την καρδιά σας για να μας υποδεχθείτε. Με την ίδια χαρά απολαύσαμε και τα τραγούδια σας. Να ευχαριστήσετε εκ μέρους μας τις καθηγήτριες των Γαλλικών αλλά και όλους τους καθηγητές σας.

Κρατάμε από όλους εσάς, σα φυλαχτό, μια πολύ ζεστή ανάμνηση.

Άνν-Μαρί Φαραζί, Φεντερίκο Γκατενιώ και Τζέιμς Γκόρελι

Την εκδήλωση προετοίμασαν οι καθηγήτριες Γαλλικών Ιουλία Γάτσου, Όλγα Γιώτη και Σοφία Καρασάββα, η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη και η καθηγήτρια Χημείας Γεωργία Στεφανίδου.

Η συμμετοχή του Σχολείου μας στις εκδηλώσεις «Souvenirs de Salonique» πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου 2019 η παρουσίαση εργασίας με τίτλο «Η Γαλλική παρουσία στην αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης», που έχει εκπονηθεί από ευάριθμη ομάδα μαθητών μας, με την καθοδήγηση καθηγητών  τους (Ιουλία Γάτσου, Όλγα Γιώτη, Σοφία Καρασάββα, Λεωνίδας Κατσικαρίδης, Παναγιώτα Πλατσή, Μαρία Φωτίου, Αποστολία Δεμερτζή και Αναστασία Γκίνη) και σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία dot2dot.

Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα, φωτογραφίες και κείμενα από την εκδήλωση,

κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια: