Στο Παιδικό Κέντρο ΔΙΑ δρασις
Μαρ 24 2019

μια εμπειρία χαράς και αλληλεγγύης

Το απόγευμα της Δευτέρας 18 Μαρτίου 2019 οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της «Βουλής των Εφήβων» επισκέφτηκαν  το Παιδικό Κέντρο για την Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων «ΔΙΑ δρασις». Πρόκειται για έναν χώρο όπου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για προσφυγόπουλα και προγράμματα διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή παιδιών προσφύγων 2-6 ετών. Τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση των προγραμμάτων έχει αναλάβει η ΧΑΝΘ, με την οποία τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης συνδέονται με Πρωτόκολλο Συνεργασίας για κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις.

Στα παιδιά έγινε, αρχικά, μία ενημέρωση για τη λειτουργία του Κέντρου «ΔΙΑ δρασις» από την υπεύθυνη κ. Κωνσταντία Λιούζα. Στη συνέχεια, οι μαθητές  συμμετείχαν σε δραστηριότητες με τα μικρά παιδιά, όπως τραγούδια σε διάφορες γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, κουρδικά, φαρσί), ένα πολύγλωσσο παζλ, παιχνίδια με λέξεις στις προαναφερθείσες γλώσσες και χειροτεχνίες. Υπήρξε πραγματικά μια δράση που τους έκανε να συνειδητοποιήσουν μέσω της ενσυναίσθησης ότι αυτά που ενώνουν ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, και κυρίως παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, είναι τελικά πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος της «Βουλής των Εφήβων» Μαρία – Αμαλία Βέργουλα και Ιφιγένεια Αναγνώστου.

Η μαθήτριά μας Κατερίνα Σαπανίδου καταθέτει την εμπειρία της από τη συγκεκριμένη επίσκεψη:
«Η επίσκεψή μας στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης «ΔΙΑ δρασις» μάς έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα μικρά προσφυγόπουλα. Μετά από κάποια μουσικοκινητικά παιχνίδια, συνεργαστήκαμε όλοι μαζί για να συμπληρώσουμε ένα παζλ με εικονίδια και λέξεις σε πολλές γλώσσες, όπως αραβικά, τουρκικά, περσικά, κουρδικά, ελληνικά κ.α.  Μόλις ένιωσαν πιο άνετα μαζί μας, προχωρήσαμε σε χειροτεχνίες. Η στιγμή αυτή ήταν η πιο συγκινητική, καθώς μας έδειξαν την αγάπη τους αφιερώνοντας τη δημιουργίες του σε εμάς. Την ώρα της αναχώρησής μας τραγουδήσαμε και αποχαιρετιστήκαμε στα ελληνικά, τα τουρκικά και τα φαρσί. Σε αυτή την επίσκεψη μάθαμε όχι μόνο ξένες λέξεις, αλλά και την έννοια της αγάπης και της αλληλεγγύης. Ευαισθητοποιηθήκαμε και γνωρίσαμε από κοντά αυτά τα παιδιά και ενώ μέχρι τότε η ζωή των προσφύγων μάς φαινόταν κάτι μακρινό, καταλάβαμε ότι στην πραγματικότητα αφορά άμεσα τη χώρα μας και τους πολίτες της.»