Στη Βενετία, στο 6ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο
Δεκ 23 2019

«Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: οι πίνακες ζωντανεύουν και ομιλούν»

Μία ομάδα από 20 μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων καθηγητριών Σοφίας Χαριτίδου και Ιφιγένειας Αναγνώστου, εκπροσώπησε το Σχολείο στο 6ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, με θέμα «Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο». Το σχολείο μας συμμετείχε με ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: οι πίνακες ζωντανεύουν και ομιλούν». Πρόκειται για μία θεατρική απόδοση της δίκης του ζωγράφου μπροστά στην Ιερά Εξέταση, με παράλληλη  αναπαράσταση τριών πινάκων του από τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Η παρουσίαση ήταν πολύ επιτυχημένη και τα σχόλια που εισέπραξε πολύ θετικά.

Εκτός, όμως, από την παρουσία στο συνέδριο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και διάφορες πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, με έντονο αναγεννησιακό χαρακτήρα στα κτήρια και την ιστορία τους. Λίμνη Κόμο, Μιλάνο, Βενετία, Πάντοβα και Βερόνα μάς μάγεψαν με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της η καθεμία, τους ναούς, τα στενά δρομάκια, τα αγάλματα, τα κανάλια, τις γέφυρες και ό,τι ξεχωριστό είχε να επιδείξει κάθε πόλη. Αrrivederci a tutte queste bellissime cittȧ!

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας Αλεξίου Άννα, Αρχοντόγλου Γιάννη, Γεωργάκη Νικόλα, Δημόκα Μυρτώ, Ηλιάδου Σοφία, Ναϊσίδη Δημοσθένη, Ακριτοπούλου Γεωργία, Αλμπάνη Κοραλία, Δακουρά Θοδωρή, Ηλιάδου Ειρήνη, Κολτσάκη Βασιλική, Κωνσταντίνου Αλεξάνδρα, Κώστα Νικόλα, Σπυριδωνίδου Νεφέλη, Σπυροπούλου Ρένια, Ταρνανά Αλίκη, Τούλιου Έλενα, Τριανταφυλλίδου Αλεξία, Τσιρανίδου Ελευθερία και Χριστοδουλίδου Κωνσταντίνα, αλλά και τις αποφοίτους μας Γαϊδατζή Αλεξάνδρα και Τριλυράκη Σοφία, που μας εκπροσώπησαν επάξια στο Συνέδριο. Τους συγχαίρουμε, όμως,  και για το ήθος και για την άψογη συνεργασία που είχαμε τόσο κατά τη διάρκεια της εκδρομής αλλά και των προβών.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον μαθητή της Β΄ Λυκείου Απόστολο Βεκόπουλο ο οποίος, αν και δεν ακολούθησε την εκδρομή μας, τη «συνόδευσε» εντούτοις με το ποίημα «Γραικού Εγκώμιον» που συνέθεσε και μας πρόσφερε, με το οποίο έκλεισε μουσικά το θεατρικό μας δρώμενο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της παράστασής μας: