Ημερίδα Εθελοντισμού στο Αρσάκειο Γυμνάσιο-Λύκειο
Δεκ 30 2019

Η Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 ήταν για τα Σχολεία μας μια ξεχωριστή ημέρα, καθώς υποδεχτήκαμε ανθρώπους με όραμα, δυναμισμό και πλεόνασμα ανθρωπιάς: με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή (5 Δεκεμβρίου), πραγματοποιήθηκε στο Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης Ημερίδα Εθελοντισμού, με πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντισμού των Σχολείων. Συμμετείχαν οι φορείς: Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Β. Ελλάδος), ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Λάμψη (Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδος), Γιατροί του Κόσμου, Άλμα Ζωής (Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Ν. Θεσσαλονίκης), Το Χαμόγελο του Παιδιού, Συζωή (Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες), Αρκτούρος, Άρσις (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων) και ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης).

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας έκανε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού – Νεολαίας – Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Πέτρος Λεκάκης, ο οποίος εξήρε τη συμβολή της εθελοντικής δράσης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της κοινωνίας και τόνισε την ανάγκη να δραστηριοποιηθούν οι νέοι για να ενισχύσουν το εθελοντικό κίνημα. Στη συνέχεια, ιατροί εκπρόσωποι του Παραρτήματος Β. Ελλάδος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων μίλησαν στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου για τη δωρεά οργάνων και τη σημασία αυτής της υπέρτατης ένδειξης αλτρουισμού, ενώ η ιατρός αιματολόγος και απόφοιτός μας κ. Γαβριηλάκη, εκπροσωπώντας το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, ενημέρωσε τους μαθητές για τη δωρεά μυελού των οστών, τη χρησιμότητά της και τις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος δωρητής. Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι της κάθε οργάνωσης και ενημέρωσαν τους μαθητές για το έργο της και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε κάποιος να συμβάλει εθελοντικά και να ενισχύσει τη δράση της. Κάθε τμήμα του Γυμνασίου και Λυκείου παρακολούθησε έναν κύκλο ενημέρωσης που διαρκούσε μία διδακτική ώρα.

Παράλληλα με τις ομιλίες, στον ισόγειο χώρο του Λυκείου υπήρχαν stands των οργανώσεων με ενημερωτικό υλικό, αλλά και διαδραστικές δράσεις, όπως ευχές για τα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού» ή διαπολιτισμικά παιχνίδια από το Παιδικό Κέντρο για την Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων ΔΙΑδρασις. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων μας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τη δράση των οργανώσεων και τον τρόπο που θα μπορούσαν να γίνουν εθελοντές και να συνδράμουν το έργο της καθεμιάς.

Ήταν μεγάλη τιμή για τα Σχολεία μας να υποδεχθεί τόσους αξιόλογους ανθρώπους, που εργάζονται για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, τη σωτηρία της ζωής και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ανθρώπων που είτε νοσούν, είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά βιοτικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά και πασχίζουν για την προστασία της άγριας φύσης. Ο ενθουσιασμός τους για το έργο που επιτελούν μεταδόθηκε και στους μαθητές και τις μαθήτριές μας και ενίσχυσε το αίσθημα της αλληλεγγύης και διάθεσης για προσφορά. Ευελπιστούμε ο «σπόρος» του εθελοντισμού να βλαστήσει και οι εθελοντές να πολλαπλασιαστούν!

Την ευθύνη της ημερίδας είχαν οι καθηγήτριες Χρ. Αλεξάνδρου, Ιφ. Αναγνώστου, Γ. Στεφανίδου, Χ. Τασιούλα και Σ. Χαριτίδου, που συντόνισαν τα παιδιά της ομάδας εθελοντισμού.