Η λάμψη του ψηφιδωτού
Δεκ 20 2019

Διδακτική Επίσκεψη στη Ροτόντα

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Τάξης επισκέφθηκαν τη Ροτόντα και είχαν την ευκαιρία αφενός να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του επιβλητικού αυτού μνημείου, που συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική πορεία της πόλης μας, και αφετέρου να περιηγηθούν σε μια ιδιαίτερη έκθεση με τίτλο «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα».
 Μέσα στη Ροτόντα, το περίκεντρο παλίμψηστο μνημείο της Θεσσαλονίκης,  «συνομιλούν» τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης, ενός από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής ψηφιδωτών στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, και της Ραβέννας, μιας πόλης επίσης γνωστής για τα εντυπωσιακά της ψηφιδωτά. Εκτίθενται 28 συνολικά κομμάτια αντιγράφων ψηφιδωτών μεγάλων -στην πλειονότητα τους- διαστάσεων από τη Βασιλική του Αγίου Βιταλίου (6ος αι. μ.Χ), τη Βασιλική του Αγίου Απολλιναρίου του Νέου (5ος αιώνας μ.Χ ), το Μαυσωλείο της Γάλλας Πλακιδίας (5ος αι. μ.Χ) και το Βαπτιστήριο των Αρειανών (6ος αι. μ.Χ). Παράλληλα, προβάλλονται φωτογραφίες ψηφιδωτά μνημείων της Θεσσαλονίκης (από τους ναούς Αχειροποιήτου, Αγ. Δημητρίου, και Μονής Λατόμου), ενώ στο κέντρο του μνημείου προβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική εγκατάσταση τα ψηφιδωτά της Ροτόντας.
Για τη φιλοξενία της έκθεσης, «επελέγη από το ΥΠΠΟ η Θεσσαλονίκη ως βυζαντινή πόλη -έχουσα άμεση σχέση με τα εκτιθέμενα ψηφιδωτά της Ραβέννα, και μάλιστα ως διαχρονικά βυζαντινή πόλη καθώς έχει δείγματα της τέχνης του ψηφιδωτού από την Παλαιοχριστιανική ως την Παλαιολόγεια περίοδο”, εξηγεί ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Σκιαδαρέσης. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο της Ραβέννας.
Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγητές Ιφιγένεια Αναγνώστου, Κώστας Χρυσοβέργης και Χρυσάνθη Αλεξάνδρου.