«1917, Μνημεία στις φλόγες»
Δεκ 21 2018

Μια ακόμα Διδακτική Επίσκεψη για τα παιδιά της Γ΄Λυκείου

Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018  η Γ΄ τάξη του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, ως 3η Διδακτική Επίσκεψη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, επισκέφθηκε την έκθεση «1917, Μνημεία στις φλόγες» που διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος).

Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και από δώδεκα ακόμα φορείς, καθώς και από το αδημοσίευτο αρχείο σχεδίων της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και μέσα από ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών με αφορμή την κατασκευή του Μετρό, παρουσιάζει απτά τεκμήρια για το πώς επηρέασε το ιστορικό πρόσωπο της πόλης η πυρκαγιά του 1917. Αλλά και το ίδιο το μνημείο, το Μπέη Χαμάμ, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς είναι το παλαιότερο Οθωμανικό Λουτρό της Θεσσαλονίκης και το σημαντικότερο Χαμάμ των Βαλκανίων.

    

Οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν τους χώρους του λουτρού και θαύμασαν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, πρωτόγνωρη γι΄ αυτούς, μια και τα χαμάμ, εξαιρετικά δημοφιλή για πολλούς αιώνες, έχουν πλέον εκλείψει στις μέρες μας. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις συνθήκες και τις συνέπειες ενός τόσο σημαντικού γεγονότος για την πόλη μας όπως η πυρκαγιά του 1917 και να δουν από κοντά καμένα αντικείμενα που «επέζησαν» από εκείνη την εποχή.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν στην επίσκεψη αυτή οι φιλόλογοι  καθηγητές Σ.Χαριτίδου,  Β.Βαβαρούτσος και Ι.Αναγνώστου.