Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης στην ΙΑ΄ Διαρσακειακή Συνάντηση Δημιουργικού Προφορικού Λόγου
Μαρ 16 2018

Τα Αρσάκεια Σχολεία εισήγαγαν την ρητορική τέχνη στην εκπαίδευση, δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια, πριν από δεκαεπτά χρόνια με τους απογευματινούς Ομίλους Ρητορικής Τέχνης, αλλά και με την Αγωγή Προφορικού Λόγου στο πρωινό πρόγραμμα, εδώ και δώδεκα χρόνια. Κάθε Μάρτιο γιορτάζουμε την εντρύφησή μας στον προφορικό λόγο με μια μεγάλη συνάντηση όλων των Αρσακείων Γυμνασίων και Λυκείων, στην οποία διαγωνιζόμαστε με οικογενειακή άμιλλα και αναδεικνύουμε τους καρπούς της ενασχόλησής μας με τον λόγο. Από την Συνάντηση αυτή το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης δεν έλειψε ποτέ˙ ίσα-ίσα, πάντα πρωταγωνιστούσε και θεμελίωνε μια ξεχωριστή παράδοση ρητορικών διακρίσεων.

Η φετινή Συνάντηση άρχισε με έναν προκριματικό γύρο σε όλα τα Αρσάκεια Σχολεία, με κοινά θέματα για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου. Από αυτόν τον γύρο προκρίθηκαν ένδεκα μαθητές και μαθήτριες από κάθε σχολείο, που συμμετείχαν στον ημιτελικό γύρο στα Αρσάκεια Ψυχικού, την Πέμπτη 8 Μαρτίου και στον τελικό, στη Στοά του Βιβλίου, την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018.

Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα το μεσημέρι της Παρασκευής, με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε πως οι περισσότεροι μαθητές μας συμπεριλαμβάνονταν στους βραβευμένους.

Αναλυτικά, καλύτερος ομιλητής διττών λόγων αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Καραθάνος (πατήστε εδώ για να δείτε τον λόγο του στον τελικό). Δεύτερη καλύτερη ομιλήτρια η Θάλεια Παπαθανασίου. Στην ομάδα που κατέκτησε το πρώτο βραβείο διττών λόγο στον τελικό ανήκαν ο Απόστολος Βεκόπουλος (πατήστε εδώ για να δείτε τον λόγο του στον τελικό) και η Αντωνία Σιδηροπούλου (πατήστε εδώ για να δείτε τον λόγο της στον τελικό). Στη Βασιλική Κολτσάκη και τα παιδιά της ομάδας της απονεμήθηκε το βραβείο ομαδικότητας και συνεργασίας στους διττούς λόγους.

Αλλά και στα ατομικά αγωνίσματα οι βραβεύσεις δεν ήταν λιγότερες. Η Νεφέλη Σπυριδωνίδου κατέκτησε το πρώτο βραβείο στη νοηματική ανάγνωση με την εύστοχη και ποιοτική απόδοση του κειμένου του Νίκου Δήμου «Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας». Η Αγάπη Βλάχου με το θέμα «Νίπτω τας χείρας μου» κατέκτησε το δεύτερο βραβείο αυθορμήτου λόγου (πατήστε εδώ για να δείτε τον λόγο της) και ο Χρήστος Κουδρόγλου με το θέμα «Σπάσε τις συνήθειες!» (πατήστε εδώ για να δείτε τον λόγο του) το τρίτο βραβείο στον προτρεπτικό λόγο. Η Ελευθερία Τσιρανίδου, η Βίβιαν Πράττου και ο Νικόλας Όψιμος κατέλαβαν σημαντικές θέσεις στην ημιτελική φάση.

Η φιλόλογος του Γυμνασίου μας Ελένη Κόντα και οι φιλόλογοι του Αρσακείου Λυκείου Βίνια Δεμίρη και Βίκτωρ Βαβαρούτσος, που δίδαξαν στους μαθητές και τις μαθήτριές μας τη ρητορική τέχνη στο πλαίσιο του Ρητορικού Ομίλου, συνόδευσαν την αποστολή και στελέχωσαν την κριτική επιτροπή πολλών αγώνων. Επίσης συνόδευσε την αποστολή και χρημάτισε κριτής ο Αλέξης Αλεξίου.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας!