Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, ανακοινώθηκε ότι το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης είναι ανάμεσα στους νικητές του φετινού διαγωνισμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων e-twinning. Πιο συγκεκριμένα, το e-Twinning πρόγραμμα με τίτλο «We all speak the same language – Online magazine», που υλοποίησε η καθηγήτρια των Αγγλικών κ. Κατερίνα Κυριακίδου με τους μαθητές της κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, έλαβε το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο e-Twinning για τη διαπολιτισμική κατανόηση.
Στην τελική φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν πάνω από 700 έργα e-Twinning, τα οποία είχαν ξεχωρίσει καθώς βραβεύθηκαν με την εθνική και την ευρωπαϊκή στη συνέχεια ετικέτα ποιότητας. Συνολικά απονεμήθηκαν έντεκα βραβεία, τρία για τις τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες του διαγωνισμού (4-11, 12-15 & 16-19 ετών) και οκτώ Ειδικά Βραβεία. Στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο Mevlana για τη Διαπολιτισμική Κατανόηση.
Το Βραβείο Mevlana απονεμήθηκε στο έργο μας διότι απέδειξε ότι προάγει τη διαπολιτισμική κατανόηση και ενδυναμώνει το διεθνή διάλογο και τη συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι το ειδικό αυτό βραβείο πήρε το όνομά του από τον Mevlana, ο οποίος ήταν ένας ποιητής, μυστικιστής, νομικός και θεολόγος του 13ου αιώνα, που είχε αφιερώσει τη ζωή και την εργασία του στο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να ξεπεράσουν τα ηθικά και πολιτιστικά σύνορα, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν δύο είδη δημόσιας αναγνώρισης που διατίθενται για τα e-Τwinning έργα που υλοποιούνται, τα Ευρωπαϊκά Βραβεία e-twinning και οι Ετικέτες Ποιότητας (Εθνικές και Ευρωπαϊκές). Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, με την υλοποίηση του έργου «We all speak the same language – Online Magazine», πέτυχε σε όλα! Συγχαρητήρια στους μαθητές μας που διέπρεψαν σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο!
Μπορείτε να δείτε την λίστα των νικητών των Ευρωπαϊκών Βραβείων 2018 κάνοντας κλίκ εδώ.
Λίγες πληροφορίες για το βραβευμένο πρόγραμμα του σχολείου μας:
Στο συγκεκριμένο e-twinning πρόγραμμα συμμετείχαν 29 σχολεία της Ευρώπης με 285 συνολικά μαθητές από τις εξής χώρες: την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Λιθουανία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σερβία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Γεωργία, την ΠΓΔΜ, την Ουκρανία και τη Ρουμανία.
Το έργο είχε στόχο την καλλιέργεια δημιουργικής επικοινωνίας μαθητών από διαφορετικά σχολεία της Ευρώπης για τη δημιουργία ενός συνεργατικού online περιοδικού με θέματα ποικίλης ύλης που αγγίζουν τα ενδιαφέροντά τους. Tο αποτέλεσμα της προσπάθειας των μαθητών ήταν η εκπόνηση διεθνικών συνεργατικών παρουσιάσεων πάνω σε θέματα όπως: το ιδανικό σχολείο, o ενεργός πολίτης, η χρήση του διαδικτύου, τα ταξίδια, η φιλαναγνωσία, οι λαϊκοί μύθοι κ.ά.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές του τμήματος Αγγλικών της κ. Κατερίνας Κυριακίδου της περσινής B΄ και Γ΄ τάξης Γυμνασίου σε συνεργασία με μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης Λυκείου.