Ο απόηχος της εκδήλωσης των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης για τον Διονύσιο Σολωμό
Μαρ 17 2018

Στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. παρουσιάστηκε, την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:30, το μουσικοθεατρικό οδοιπορικό σε επτά πράξεις με τον τίτλο «Πάντ᾿ ἀνοιχτά, πάντ᾿ ἄγρυπνα, τὰ μάτια τῆς ψυχῆς μου», αφιερωμένο στον βίο και το έργο του Διονυσίου Σολωμού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή και αποτέλεσε φόρο τιμής των Αρσακείων Σχολείων σε αυτόν, καθώς -συν τοις άλλοις- υπήρξε από τα πρώτα μέλη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Μαθητές και μαθήτριες των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ζωντάνεψαν με τον λόγο τους κείμενα και διαλόγους της εποχής, πλαισιωμένα από εικονογραφικό υλικό και μελοποιημένα ποιήματα του Σολωμού, σκιαγραφώντας έτσι την προσωπικότητα και την καλλιτεχνική παραγωγή του ποιητή: από τα πρώτα χρόνια στη Ζάκυνθο, το πέρασμα στην Ιταλία και την ενηλικίωσή του εκεί, την επιστροφή στην πατρίδα και το πέρασμα από τα ιταλικά στα ελληνικά, μέχρι την συγγραφή των μνημειωδών έργων του όπως οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διευθυντής του Αρσακείου Γυμνασίου Αθανάσιος Νευροκοπλής, αναδεικνύοντας την παιδαγωγική διάσταση του οδοιπορικού, και προλόγισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.  Κατερίνα Τικτοπούλου, παρουσιάζοντας με πυκνότητα και διαύγεια τις ποιητικές συντεταγμένες του έργου του.

Γονείς, μαθητές, καθηγητές και φίλοι των Αρσακείων Σχολείων, που παρακολούθησαν την εκδήλωση, καταχειροκρότησαν τα παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου που με τις αφηγήσεις, τα δρώμενα και τις μελωδίες τους κατόρθωσαν να  τους ταξιδέψουν «με λογισμό και μ’ όνειρο» και να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές  της ζωής και του έργου του Εθνικού μας Ποιητή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Διευθύντρια του Αρσακείου Δημοτικού, Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, να απονέμει τα εύσημα στους συντελεστές, τονίζοντας παράλληλα την πολλαπλή ωφέλεια και σημασία της αρμονικής σύμπραξης και δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως αυτή καλλιεργείται στα Αρσάκεια Σχολεία.

Για την επιτυχία της εκδήλωσης εργάστηκαν μαζί με τα παιδιά (Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) οι εξής εκπαιδευτικοί των Αρσακείων Σχολείων:
Σύνταξη-επιμέλεια κειμένου και προετοιμασία αφηγητών-τριών: Λεωνίδας Κατσικαρίδης, Ελένη Κόντα, Μαρία Φωτίου

Διδασκαλία και Διεύθυνση χορωδίας: Αναστασία Γκίνη (Χορωδία Γυμνασίου-Λυκείου), Ηρακλής Παναγόπουλος (Χορωδία Δημοτικού)

Σκηνογραφική επιμέλεια: Κατερίνα Κουλιακιώτη

Παρουσίαση εικονογραφικού υλικού: Βασίλης Ραπτόπουλος

Στην Ορχήστρα συνέπραξαν: ο καθηγητής Χημείας Βασίλειος Μυλωνάς (μαντολίνο), οι διδάσκοντες στους Ομίλους Πρωτοβάθμιας Αχιλλέας Σοφούδης (πιάνο) και Μιχάλης Μιτκούδης (κιθάρα), η απόφοιτος και τώρα φοιτήτρια Μουσικολογίας Πολυξένη Πούλιου(πιάνο), και οι μαθητές Αποστόλης Βεκόπουλος (πιάνο), Νικόλας Κώστα (κλαρινέτο) και Ευριπίδης Σαμαράς (βιολοντσέλο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση καλύφθηκε με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ αρκετές ήταν οι σχετικές αναφορές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και στα ενημερωτικά ιστολόγια της πόλης.