Σιδερένια Γη, Χάλκινος Ουρανός
Οκτ 12 2018

μια διαφορετική φωτογραφική ματιά

Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου η Γ΄Λυκείου του Σχολείου μας επισκέφθηκε την έκθεση «Σιδερένια γη, χάλκινος ουρανόςPhotobooks από την Τουρκία, photobooks για την Τουρκία» στο ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11) στο πλαίσιο της πολιτιστικής επίσκεψης του μήνα.

Η έκθεση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2018 με τη συνεργασία του FUAM (Istanbul Photobook Festival) και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό μια διαφορετική άποψη της σύγχρονης Τουρκίας, μέσα από μία χρηστική φόρμα της σύγχρονης φωτογραφίας, το photobook.« Όλα τα βιβλία έχουν διαφορετικό υπόβαθρο και αφηγούνται διαφορετικές ιστορίες: για αστική εξυγίανση και ανάπλαση μέχρι για κοινωνικό και πολιτικό μετασχηματισμό, και για τη ζωή των ξένων στο αστικό περιβάλλον μέχρι τις τοπικές ιστορίες της επαρχίας».
Επιμελητής της έκθεσης είναι ο καλλιτέχνης Volkan Kızıltunç, καθηγητής στο Τμήμα Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν. Ο τίτλος της έκθεσης «Σιδερένια γη, χάλκινος ουρανός» είναι μια τουρκική έκφραση που αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία κάθε δυνατότητα να βρει κάποιος βοήθεια και ελπίδα έχει εξαντληθεί. Είναι επίσης ο τίτλος του δεύτερου τόμου της τριλογίας The wind from the plain του Γιασάρ Κεμάλ, με θέμα τη ζωή των κατοίκων της Ανατολίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας γνώρισαν μια λιγότερο γνωστή πλευρά της γειτονικής μας χώρας μέσα από ένα ποικίλο σε θέμα και τεχνοτροπία φωτογραφικό υλικό, που παρουσιάζει με συμπάθεια τους κατοίκους της και δίνει μία αντικειμενική οπτική σε πολλές πλευρές της τουρκικής κοινωνίας. Με ενδιαφέρον παρατήρησαν τις φωτογραφίες που ήταν αναρτημένες στον χώρο της έκθεσης, στο υπερώο του βιβλιοπωλείου, ξεφύλλισαν τα photobooks και σχολίασαν τις επιλογές των καλλιτεχνών.
Ταυτόχρονα, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο του βιβλιοπωλείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, ένα χώρο γεμάτο βιβλία λογοτεχνικά και επιστημονικά. Στη διδακτική επίσκεψη τα παιδιά συνόδευσαν οι φιλόλογοι Βίνια Δεμίρη, Ιφιγένεια Αναγνώστου και Γεωργία Νάνου.