«Μικρές Οδύσσειες» που καταλήγουν στο Γενί Τζαμί
Απρ 28 2022

Η αμεσότητα μιας ξενάγησης από τους ίδιους τους δημιουργούς

Την Τρίτη 12 Απριλίου 2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες δύο τμημάτων της Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών επισκέφθηκαν το Γενί Τζαμί [παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο] και ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Μικρές Οδύσσειες» που οργάνωσε το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οι «Μικρές Οδύσσειες» είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που γεννήθηκε το 2020 στην Ολλανδία με στόχο «να δημιουργήσει γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών, βασισμένες σε κοινές αλλά και σε διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές και εμπειρίες και να αναδείξει καλλιτέχνες». Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερο από 150 έργα, που εκφράζουν τις προσωπικές εμπειρίες των δημιουργών τους. Οι καλλιτέχνες πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές της φωτοχαρακτικής και αφηγούνται μέσα από συμβολικές εικόνες τις δικές τους «Μικρές Οδύσσειες».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, οι οποίοι τους μίλησαν για την πρώτη τους γνωριμία με την τέχνη της φωτοχαρακτικής, τους έδειξαν τα υλικά και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για τη δημιουργία έργων με τη συγκεκριμένη τεχνική και συζήτησαν με τους μαθητές για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εφαρμόζοντας αυτή την τεχνική αλλά και την ικανοποίηση που αισθάνονται κάθε φορά που ολοκληρώνουν τα τυπώματά τους. Οι καλλιτέχνες Γιάννης Χολογγούνης και Θανάσης Ράπτης εξήγησαν λεπτομερώς όχι μόνο την τεχνική της φωτοχαρακτικής αλλά και την προσωπική τους πορεία και σχέση με αυτήν. Μάλιστα πέτυχαν να μεταδώσουν στα παιδιά τον ενθουσιασμό και την αγάπη για την τέχνη τους, αφού αυτά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έκαναν πολλές ερωτήσεις, οι οποίες απαντήθηκαν όλες με μεγάλη προθυμία.

Εκτός από την χαρισματική προσωπικότητα των καλλιτεχνών, ερέθισμα για τα παιδιά αποτέλεσε η πρωτοτυπία της τέχνης, ενώ τα θέματα από τις «Μικρές Οδύσσειες» τα συγκίνησαν ιδιαίτερα, ειδικά καθώς παρουσιάζονταν από τους ίδιους τους δημιουργούς τους, στους οποίους οφείλονται ξεχωριστές ευχαριστίες για την ξενάγηση και την αμεσότητά της.

Στο τέλος, οι μαθητές μας έφυγαν πιο μορφωμένοι, πιο φιλομαθείς, πιο δεκτικοί, και απολύτως ικανοποιημένοι από την επίσκεψη. Είχαν άλλωστε την ευκαιρία να θαυμάσουν παράλληλα τον υπέροχο χώρο του παλιού αρχαιολογικού μουσείου, το Γενί Τζαμί που γοητεύει με την αρχιτεκτονική και τη διακόσμησή του. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν η κ. Κανελλοπούλου και κ. Καρασάββα.