Βουλή των Εφήβων
Σεπ 30 2019

Συμμετοχή του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου 2019

Η Μελίνα Σταυροπούλου από τη φετινή Γ΄ Λυκείου ήταν η μαθήτρια που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το σχολείο μας στις εργασίες της ΚΔ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 2-6 Σεπτεμβρίου.  Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης είχε την ευκαιρία να λάβει μέρος στο νέο, αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβωντο σχολείο μας επιλέχθηκε όχι τυχαία, μέσω κλήρωσης όπως παλαιότερα, αλλά μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των ποικίλων δράσεών του.  Από την στιγμή που το σχολείο επιλέχθηκε, συγκροτήθηκε μια ομάδα (ένα νέο στοιχείο του ανανεωμένου προγράμματος της Βουλής των Εφήβων), η οποία μέσα από δράσεις εκτός σχολείου αλλά και παρεμβάσεις εντός της σχολικής κοινότητας προβληματίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εφαρμογή τους στο σχολικό πλαίσιο, ενδιαφέρθηκε για λύσεις, ενημερώθηκε από ειδικούς και επισκέφθηκε δραστήριες ομάδες της πόλης μας που έχουν ενεργό ρόλο και δημιουργική παρέμβαση. Οι καθηγήτριες Ιφιγένεια Αναγνώστου και Μαρία Βέργουλα υποστήριξαν και συντόνισαν την ομάδα σε όλες της τις προσπάθειες.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όταν η Μελίνα, ως εκπρόσωπος της σχολικής ομάδας, έλαβε μέρος στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων στην Αθήνα. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, όπως φαίνεται από τις εντυπώσεις της:
“Λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς είχα την χαρά και την τιμή, μετά από μια χρονιά προετοιμασίας μέσα από βιωματικές δράσεις στο σχολείο, να συμμετέχω στη Βουλή των εφήβων. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία, γιατί μου έδωσε εμπειρίες, που δεν θα αποκτούσα σε άλλη περίπτωση. Κατ’ αρχάς ο κύριος στόχος του όλου προγράμματος, ο διάλογος σε μικρότερα σύνολα όπως στο μουσικό σχολείο, αλλά και σε μεγαλύτερα, όπως στη Βουλή για ποικίλα θέματα με διαφορετικά πρόσωπα μαθητές και βουλευτές, ήταν ένα όπλο που χρειάζεται κάθε πολίτης και κυρίως κάθε νέος, που προσπαθεί να τοποθετήσει τον εαυτό του στον σύγχρονο κόσμο. Βέβαια αυτό το σημαντικό έργο συνδυάστηκε με την επικοινωνία με νέους, καθώς η ομάδα μας αποτελούνταν από μαθητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν διαλείμματα τέχνης και γνωριμίας με την καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας. Εν κατακλείδι, η εμπειρία μου από τη βουλή των Εφήβων δεν συνοψίζεται σε κάποιον τομέα, αλλά αγκαλιάζει όλους τους τομείς της ζωής σε μια δημοκρατική κοινωνία, όπως η συζήτηση, η συμφωνία ή διαφωνία, ο πολιτισμός, η δυνατότητα γνωριμίας ηγετικών προσώπων, η φιλία και η τέχνη.”
Η εμπειρία της Μελίνας θα μεταφερθεί στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές της και τα διδάγματά της θα διαμοιραστούν δημιουργικά στη σχολική κοινότητα και την ομάδα που θα συνεχίσει τη δράση και τις παρεμβάσεις της. Συγχαίρουμε την Μελίνα και όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στην ομάδα της Βουλής των Εφήβων κι ελπίζουμε να συνεχίσουν να είναι ενεργοί πολίτες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.
Οι μαθητές που αποτέλεσαν την ομάδα Βουλής των Εφήβων ήταν οι:

 1. Αλμπάνη Κοραλία
 2. Κολτσάκη Βασιλική
 3. Σπυριδωνίδου Νεφέλη
 4. Τούλιου Ελένη
 5. Κατσαρού Μαριλένα
 6. Καστίδου Αγγελική
 7. Κασιμάτη Αφροδίτη
 8. Σαρρής Νικόλαος
 9. Σαπανίδου Αικατερίνη
 10. Σταυροπούλου Μελπομένη
 11. Τσεκλίδου Φαίη
 12. Κουδρόγλου Γεώργιος
 13. Μυλωνάς Δημοσθένης