Αγιασμός δροσιστικός, ενωτικός κι εμπνευστικός
Σεπ 23 2019

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019: Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτυπά και ξεκινά ο Αγιασμός. Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει και είμαστε πάλι όλοι μαζί, όλοι παρόντες. Ποιοι όλοι; Από τα πρωτάκια της Α΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ώς τους φετινούς απόφοιτους του Λυκείου (φοιτητές, πλέον, οι περισσότεροι στις σχολές των πρώτων τους επιλογών) και από το σύνολο των διδασκόντων ώς τους πολλούς γονείς που με συγκίνηση εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα Αρσάκεια. Μια μεγάλη οικογένεια, σε εορταστική απαρτία!

Η πανοραμική φωτογραφία αποτυπώνει αυτή την αίσθηση ενότητας. Η κεντρική θέση είναι αφιερωμένη στα παιδιά, τον λόγο της συνύπαρξης όλων μας. Στα παιδιά που αντιλαμβάνονται την τελετή του Αγιασμού ως την ιεροτελεστία της συνάντησης με τους φίλους και τις φίλες τους, αλλά και της προόδου στην πορεία της ωριμότητας: είμαστε πια ένα χρόνο μεγαλύτεροι, σε μεγαλύτερη τάξη ή σε υψηλότερη σχολική βαθμίδα. Ένα βήμα, ελπίζουμε, πιο κοντά σ’ αυτήν την «ἄνωθεν σοφίαν», για την οποία κάνει λόγο το αποστολικό ανάγνωσμα του Αγιασμού, που είναι «ἁγνή, εἰρηνική, ἐπιεικής, μεστὴ ἐλέους καὶ καρπῶν ἀγαθῶν». Αρετές που ιχνηλατούν το παιδαγωγικό ζητούμενο της εκπαίδευσης.

Ξεκινάμε λοιπόν τη νέα χρονιά, με την ευχή η δροσιά που άφησε ο Αγιασμός στα πρόσωπα και στις ψυχές μας να μας συνοδεύει και θα μας εμπνέει..