Διδακτική επίσκεψη του Α2 και Α3 στο Αγρόκτημα Α.Π.Θ.
Φεβ 25 2019

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 οι μαθητές των τμημάτων Α2 και Α3 του Σχολείου  μας, πραγματοποίησαν την 4η διδακτική τους επίσκεψη. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας, επισκέφθηκαν το κτήριο γαλακτοκομίας του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, στο αγρόκτημα του ΑΠΘ στη Θέρμη. Συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Το παιδί στον χώρο των τροφίμων», που διοργανώνεται από τον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Το πρόγραμμα αποτελούνταν από δύο μέρη:

Στο πρώτο οι μαθητές μέσω διαδραστικής παρουσίασης και εκπαιδευτικών παιχνιδιών έγιναν για λίγο μικροί επιστήμονες, μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τη σχέση διατροφής και υγείας, να ανακαλύπτουν την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά των τροφίμων, να αντλούν πολύτιμες πληροφορίες από την ετικέτα κάθε τροφίμου, και γενικά εξοικειώθηκαν με τον σχεδιασμό απολαυστικών και υψηλής θρεπτικής αξίας γευμάτων.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, πραγματοποίησαν μια σειρά χημικών πειραμάτων στο εργαστήριο της σχολής και με τη χρήση μικροσκοπίων εξερεύνησαν τον κόσμο της μικροβιολογίας των τροφίμων. Στο διάλειμμα του προγράμματος, περιηγήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους της σχολής, παρατηρώντας τα ζώα του αγροκτήματος και απολαμβάνοντας την ηλιόλουστη μέρα. Ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη επίσκεψη, που άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις στους μαθητές, όπως φαίνεται κι από όσα αποτύπωσαν στο χαρτί.

Τους μαθητές συνόδευσαν η υποδιευθύντρια Μαρία Φωτίου και οι καθηγήτριες Ιουλία Γάτσου, Σωσσάνα Καρανάσιου και Ελένη Μπίκου.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η επίσκεψή μας στο αγρόκτημα του Α.Π.Θ. ήταν πραγματικά πολύ ωραία. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτών πήραμε πολλές πληροφορίες για τις ομάδες τροφίμων και για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Μας μίλησαν για τον τρόπο επιλογής των τροφίμων, για τα θρεπτικά τους συστατικά και τους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται σε αυτά. Κάναμε πειράματα στο εργαστήριο προσπαθώντας να βρούμε κάποια συστατικά και παρατηρήσαμε τους μικροοργανισμούς με μικροσκόπιο. Το πιο σημαντικό είναι ότι μάθαμε να παρατηρούμε τις συσκευασίες των τροφίμων και να διαβάζουμε τις ετικέτες, παρατηρώντας τα συστατικά τους. Όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα και θα μας βοηθήσουν και στο μέλλον. Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στο αγρόκτημα και να δούμε από κοντά τα ζώα που εκτρέφονται εκεί. Αυτή η επίσκεψη θα μας μείνει αξέχαστη.

Χριστίνα Κωνσταντινοπούλου, Στέργιος Μανουσαρίδης, Παπαγιάννη Ειρήνη