Στον απόηχο του Συνεδρίου στο Βελιγράδι…
Νοέ 27 2018

5ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο

«Ρήγας Βελεστινλής, 220 χρόνια από τον θάνατό του: Ο Επαναστάτης Ειρηνιστής και το Όραμα της Βαλκανικής Συναδέλφωσης. Βιέννη-Τεργέστη-Βελιγράδι»

 Γεμάτη γνώσεις για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα αγωνιστή, Ρήγα Φεραίου, που με κάθε τρόπο, μουσικό, εικαστικό, θεατρικό και χορευτικό παρουσίασαν οι 1200 μαθητές-σύνεδροι, επέστρεψε η αποστολή των ένδεκα μαθητών και μαθητριών και των δύο αποφοίτων μας από το Βελιγράδι της Σερβίας.

Ο Θούριος του Ρήγα, που ξεσήκωνε τους σκλαβωμένους Έλληνες, ήχησε και πάλι δυνατά στις αίθουσες του συνεδρίου και δυνάμωσε το πατριωτικό αίσθημα.

Η εκδρομή στο Βελιγράδι είχε καθαρά παιδαγωγικό χαρακτήρα. Οι μαθητές γνώρισαν την πόλη του Βελιγραδίου, επισκέφτηκαν τον Πύργο Νεμπόισα, τον χώρο που μαρτύρησε και θανατώθηκε ο Ρήγας μαζί με άλλα επτά παλικάρια, το φρούριο Καλεκμένταμ, τον ναό του Αγίου Σάββα, τον μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, περιηγήθηκαν στην παλιά πόλη του Νόβισαντ και απόλαυσαν τη βόλτα στο στολισμένο για τα Χριστούγεννα Βελιγράδι. BEOGRAD BY NIGHT! Οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν…

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 5ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου και να συμμετάσχουν με θεατρικό δρώμενο.

Η παρουσία της ομάδας ήταν εξαιρετική και καταχειροκροτήθηκε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της παράστασης.

Οι αρμοδιότεροι, βέβαια, να μιλήσουν για την εμπειρία αυτή είναι οι ίδιοι οι μαθητές μας. Μπορείτε να διαβάσετε τα σχόλιά τους που ακολουθούν:

Η συμμετοχή στο 5ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο αποτέλεσε για εμάς μια πολύτιμη εμπειρία, που μας ενστάλαξε γνώσεις και αξίες. Ανάμεσα σε αυτές, πρωτεύοντα ρόλο διαδραμάτισε ο κεντρικός άξονας του συνεδρίου, δηλαδή η βαλκανική συναδέλφωση, ένα βαρυσήμαντο ζήτημα που επανέρχεται διαρκώς στο πολιτικό προσκήνιο. Υπό αυτό το πρίσμα, κατανοήσαμε τον ρόλο της ειρηνικής συμπόρευσης ανάμεσα στους βαλκανικούς λαούς με βάση τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Απόστολος Βεκόπουλος
Κωνσταντίνος Καραθάνος

Το συνέδριο μάς έφερε κοντά με τα παιδιά της ομάδας και μας έκανε ταυτόχρονα να καταλάβουμε τη σημασία της νεότερης ιστορίας μας. Το αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας μας και της προσπάθειας που καταβάλαμε αποτυπώθηκε στην παρουσίαση του θεατρικού μας δρώμενου στο συνέδριο, που μας γέμισε με ικανοποίηση. Επίσης, ενημερωθήκαμε για τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή και «ζήσαμε» τις συνθήκες της φυλάκισης και του θανάτου του όταν επισκεφτήκαμε τον Πύργο Νεμπόισα.

Δήμητρα Καμάρη
Φανή Μάνου

Η εκδρομή στη Σερβία ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μοναδικούς προορισμούς με ιστορική και πολιτιστική αξία. Περισσότερο μας εντυπωσίασε η πόλη Νόβισαντ με τα νεοκλασικά κτήρια και τους πλακόστρωτους δρόμους. Θα θέλαμε να επισκεφτούμε ξανά τη Σερβία και να ανακαλύψουμε την κουλτούρα της σε μεγαλύτερο βάθος.            

Γιώργος Βαγιάτης, Νίκος Βάμβουρας
Ραφαήλ Βασιλείου, Χρήστος Τούλιος

Στις πρόβες του θεατρικού μας περνούσαμε πολύ ευχάριστα. Δουλεύαμε με ζήλο, αλλά και διασκεδάζαμε, καθώς ήταν πολύ έντονο το πνεύμα της ομαδικότητας. Επίσης, αντλήσαμε πολλές πληροφορίες για τη ζωή του Ρήγα Φεραίου και είδαμε από κοντά τη φυλακή όπου δολοφονήθηκε. Αξιοσημείωτη ήταν, ακόμα, η ομορφιά της πόλης του Βελιγραδίου. Μας άρεσε περισσότερο από κάθε άλλη πόλη που έχουμε επισκεφθεί. Γενικά, ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

 Νίκος Λεμπετλής
Δήμος Μυλωνάς

Και η ματιά των αποφοίτων, που μας συνόδευσαν συμμετέχοντας στο δρώμενο…:

Η σημασία του συνεδρίου αυτού είναι μεγάλη, καθώς αναφερόταν σε μια σπουδαία ιστορική προσωπικότητα, τον Ρήγα Φεραίο. Οι εκπρόσωποι των σχολείων από όλη την Ελλάδα προσέγγισαν το θέμα του συνεδρίου με πολλούς και ευρηματικούς τρόπους. Ως φοιτήτρια Θεατρολογίας, ξεχώρισα ορισμένα θεατρικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, που ήταν πολύ καλά δουλεμένα και προσεγμένα, με σεβασμό στην ιστορία του Ρήγα. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά που συμμετείχα στη θεατρική ομάδα του Σχολείου μας, που πραγματεύτηκε το τέλος του Ρήγα με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο. Να είμαστε καλά και να ανταμώνουμε σχολεία από όλη την Ελλάδα σε τόσο σημαντικές διοργανώσεις.

Αλεξάνδρα Γαϊδατζή


Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές της Α΄τάξης Απόστολος Βεκόπουλος και Κωνσταντίνος Καραθάνος, της Β΄τάξης Δήμητρα Καμάρη, Φανή Μάνου, Γιώργος Βαγιάτης, Νίκος Βάμβουρας, Ραφαήλ Βασιλείου, Νίκος Λεμπετλής, Δήμος Μυλωνάς, Νίκος Σαρρής και Χρήστος Τούλιος, και οι φοιτήτριες, απόφοιτοι του 2018, Αλεξάνδρα Γαϊδατζή και Σοφία Τριλυράκη. Την ομάδα προετοίμασαν οι φιλόλογοι Ιφιγένεια Αναγνώστου και Σοφία Χαριτίδου.