Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών
Απρ 24 2019

Παρουσία Εκπροσώπων του Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου σε εκδήλωση

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Δημαρχείου Πυλαίας – Χορτιάτη ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η σημασία ύπαρξης Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στη σύγχρονη κοινωνία». Η εκδήλωση διοργανώθηκε εν όψει των εγκαινίων του «Τοπικού Κέντρου Ενημέρωσης και Εγγραφής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών», το οποίο εστιάζει στη σωστή ενημέρωση του κοινού, προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των Ελλήνων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, να αναδείξει την κοινωνική ευαισθητοποίηση και να την αξιοποιήσει έτσι ώστε το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο να γίνεται ζωή. Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει Τράπεζα Αίματος και διοργανώνει αιμοδοσίες εδώ και μία δεκαπενταετία, με χαρά δέχθηκε την πρόσκληση να παρευρεθούν εκπρόσωποί του στην εκδήλωση.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για Θέματα Υγείας Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη Ηρακλής Τιτόπουλος, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» Στέλιος Γραφάκος, ενώ τη χαιρέτισε και με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Πρόεδρος  της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Στη συνέχεια, η κ. Ειρήνη Καρανικόλα, Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη παρουσίασε τη λειτουργία και τον ρόλο του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Δήμου. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Ιωάννα Σακελλάρη, Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής Μονάδας Μεταμόσχευσης του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, η οποία μίλησε με θέμα «Δωρεά Μυελού των Οστών, ένα Δώρο Ζωής» και παρουσίασε τα στάδια της διαδικασίας της δωρεάς και της μεταμόσχευσης, καθώς και στατιστικά στοιχεία για τα ποσοστά επιτυχίας, δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αλλά και τονίζοντας την αναγκαιότητα της αύξησης του αριθμού των δωρητών, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Ακολούθως, μεταμοσχευθέντες κατέθεσαν την προσωπική τους εμπειρία και μαρτυρία, συγκινώντας το κοινό, ενώ ο παρουσιαστής Γιώργος Μαυρίδης, ως εθελοντής δότης μυελού των οστών, εξήγησε πόσο απλή διαδικασία είναι η λήψη δείγματος, αλλά και πόσο σημαντική προσφορά ζωής. Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με επίδειξη της διαδικασίας συλλογής σιέλου από νοσηλευτικό προσωπικό.

Ήταν μία πολύ σημαντική εκδήλωση που κατέδειξε πολύτροπα την ανάγκη της ευαισθητοποίησης του κοινού και την αξία της δωρεάς μυελού των οστών, χάρη στην οποία η θεραπεία ασθενειών του αίματος είναι σήμερα ολοένα και πιο συχνή.

Το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο εκπροσώπησαν οι καθηγήτριες Κατερίνα Κυριακίδου και Ιφιγένεια Αναγνώστου.