Στους Δρόμους της πόλης
Ιούν 3 2019

Βραβείο στη Δημιουργική Γραφή για τη μαθήτριά μας

Ν.Παπασπύρου, Η Θεσσαλονίκη από το μπαλκόνι μου, 1987

H Δημιουργική Γραφή είναι ένα παιχνίδι.. Ένα παιχνίδι που απελευθερώνει δημιουργικά τη σκέψη, τη φαντασία και την ευαισθησία των μαθητών, πέρα από τους κανόνες που επιβάλλει η συμβατική γλωσσική διδασκαλία.

Με αυτή την πεποίθηση και την προσδοκία, το Αρσάκειο Λύκειο ενθαρρύνει κάθε χρονιά τους μαθητές και τις μαθήτριές του να αναμετρηθούν με τις λέξεις συμμετέχοντας στο διαγωνισμό δημιουργικής γραφής, που διοργανώνει το 2οΠειραματικό ΓΕΛ σε συνεργασία με το ΕΠ.Ε.Σ και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους τους μαθητές που φοιτούν στην Α΄ και Β΄ και Γ΄ Λυκείου των δημόσιων και ιδιωτικών Γενικών Λυκείων και ανήκουν στη  Διεύθυνση Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης.

Η αφορμή για τη συγγραφή ποιήματος ή διηγήματος στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διεξήχθη στις 23 Φεβρουαρίου 2019, μια μέρα χιονισμένη και δύσκολη στις μετακινήσεις, ήταν η φράση που λειτούργησε και ως τίτλος: «Στους δρόμους της πόλης». Η Νεφέλη Γκουντιού, μαθήτρια της Γ΄Λυκείου, αναζητώντας ίσως διαφυγή από την πίεση των εξετάσεων, επέλεξε μια ποιητική διαδρομή στην πόλη, συνάντησε τους ποιητές που φωτίζουν τη σκέψη της και μίλησε μαζί τους.

Το ποίημα της απέσπασε το 2ο Βραβείο και συμπεριλήφθηκε στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης, που συμπλήρωσε τον Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής. Δυστυχώς, η Νεφέλη δεν παρευρέθηκε στην βράβευση, καθώς την ίδια μέρα βρισκόταν με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές της στην Κρήτη, όμως η χαρά έτσι ήταν διπλή.

Τα βραβευμένα κείμενα δημοσιεύτηκαν με τη φροντίδα της Διευθύντριας του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ , Δρ Αναστασίας Μπιτσάνη και των υπευθύνων για τη δράση καθηγητών Δρ Τατιάνας Βαφειάδη, Δρ Ελένης Μερκενίδου και Δρ Εμμανουήλ Τζώρτζη, δίνοντας μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις λογοτεχνικές αναζητήσεις των παιδιών.

Αξίζει να διαβαστεί το κείμενο της μαθήτριάς μας στις σελίδες 9-10 του ηλεκτρονικού βιβλίου: