Αγώνες Ρητορικής στα Αρσάκεια Σχολεία: Όταν «οι μαθητές παίρνουν το λόγο»
Ιούν 4 2019

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 διεξήχθησαν στο Αρσάκειο Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης Αγώνες Ρητορικής, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ρητορικής «Οι μαθητές παίρνουν το λόγο» και υπό την εποπτεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Πριν την έναρξη των Αγώνων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν την τελευταία ημέρα μαθημάτων για το Λύκειο και στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας του Γυμνασίου, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ02 του 1ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ελευθέριος Βέτσιος, απηύθυνε χαιρετισμό και ενθάρρυνε μαθητές και εκπαιδευτικούς να καλλιεργούν τη ρητορική τους δεξιότητα και να ενισχύουν τη δύναμη του διαλόγου.

Στους Αγώνες Ρητορικής έλαβαν μέρος μαθητές από δέκα συνολικά σχολεία της Θεσσαλονίκης: πέντε Γυμνάσια [Ελληνικό Κολλέγιο, 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας, Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη, 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος και Αρσάκειο Γυμνάσιο] και πέντε Λύκεια [Ελληνικό Κολλέγιο, 2ο ΓΕΛ Πυλαίας, 1ο Πειραματικό ΓΕΛ, Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη και Αρσάκειο Λύκειο]. Διαγωνίστηκαν, με την ανοιξιάτικη συνδρομή μιας ηλιόλουστης μέρας, στους Διττούς Λόγους, στον Αυθόρμητο και στον Προτρεπτικό Λόγο, συνδυάζοντας τους θεματικούς άξονες της Θεματικής Εβδομάδας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ολοκληρώνοντας έτσι, με τον πλέον δημιουργικό τρόπο, μια σχολική χρονιά απαιτητική και επίπονη. Το τέλος της συνάντησης βρήκε όλους τους μαθητές, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο διακριθέντες, χαρούμενους και ικανοποιημένους από τη ρητορική αυτή εμπειρία.

Aνά αγώνισμα διακρίθηκαν:

• στον Αυθόρμητο Λόγο Γυμνασίων οι μαθητές: Βίβιαν Πράττου, Αγάπη Βλάχου και Καραγιάννης Γιώργος (από το Αρσάκειο Γυμνάσιο)

• στον Προτρεπτικό Λόγο Λυκείων οι μαθητές: Κοραλλία Αλμπάνη (από το Αρσάκειο Λύκειο), Σπύρος Παπαϊωάννου (από τα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη) και Βασιλική Κολτσάκη (από το Αρσάκειο Λύκειο)

• στους Διττούς Λόγους Γυμνασίων: η Μικτή Ομάδα με δύο νίκες (Γιώργος Τσακμάκης από το Ελληνικό Κολλέγιο, Αρσένιος Μισιρλής από το 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας, Κορίνα Ρεκάκου από τα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη), το Αρσάκειο Γυμνάσιο (Κρίστα Ιεροπούλου, Λίλιαν Παναγιωτοπούλου, Θάλεια Παπαθανασίου), το Ελληνικό Κολλέγιο (Μαρία Ιωακειμίδου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάριος Ταγαράκης)

• στους Διττούς Λόγους Λυκείων: το Αρσάκειο Λύκειο (Απόστολος Βεκόπουλος, Κωνσταντίνος Καραθάνος, Σιδηροπούλου Αντωνία), το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» (Γιώργος Κατιρτζής, Θεανώ Λαμπούδη, Κωνσταντίνα Σεσέρι).

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους! Θερμές ευχαριστίες και στους αποφοίτους των Αρσακείων Θεσσαλονίκης που έσπευσαν να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθειά τους, με την πολύτιμη πείρα τους στον ρητορικό λόγο, στελεχώνοντας τις κριτικές επιτροπές των Αγώνων. Από την πλευρά μας ανανεώνουμε το ραντεβού της επόμενης ρητορικής συνάντησης, ευελπιστώντας στην ενίσχυση της προσπάθειας του Περιφερειακού Θεματικού Δικτύου Ρητορικής «Οι μαθητές παίρνουν το λόγο» και στη διεύρυνση των συμμετοχών των Σχολείων.