Όμιλος STEAM – Ένα χριστουγεννιάτικο Carousel
Δεκ 21 2018

Οι μαθητές τού ομίλου STEAM (Science Technology Engineering Art Mathematics) της Α΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης δημιούργησαν μια κατασκευή με τίτλο «Ένα χριστουγεννιάτικο Carousel». Στόχος των δραστηριοτήτων στις οποίες οι μαθητές ενεπλάκησαν ήταν να κατασκευάσουν το δικό τους carousel, χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως χαρτόνι, άξονες, γρανάζια, μοχλούς, μαρκαδόρους και ψαλίδια και να διερευνήσουν την χρησιμότητα των γραναζιών στην κίνηση ενός μηχανικού συστήματος.

Η κατασκευή συνδέεται με όλα τα περιεχόμενα τού STEAM όπως φαίνεται ακολούθως:

Science: Μελέτησαν την περιστροφική κίνηση του Carousel.

Technology & Engineering: Χρησιμοποίησαν απλές μηχανές (π.χ. γρανάζια, άξονες, μοχλούς) και τις συνδύασαν ώστε να λύσουν ένα πρόβλημα, δηλαδή το να κάνουν ένα Carousel που να κινείται.

Art: Ζωγράφισαν την κατασκευή τους και την διακόσμησαν με επιρροή από τις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων. Επίσης συζήτησαν για την ιστορία του Carousel.

Μaths:  Μέτρησαν το μήκος των αξόνων με χάρακες και τους έκοψαν. Αναγνώρισαν τα γεωμετρικά σχήματα που περιλαμβάνει η κατασκευή (π.χ. τον κύκλο, το ορθογώνιο, το τετράγωνο και το τρίγωνο).