Singularity University Greece Summit 2020
Δεκ 7 2020

 Μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν εισηγήσεις στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων

Μαθητές  και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξης του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Νοεμβρίου το παγκόσμιο συνέδριο: Singularity University Greece Summit 2020, το οποίο διεξήχθη και με ελληνική συμμετοχή χάρη στο Ίδρυμα Λαμπράκη [για τη διοργάνωση δείτε εδώ και εδώ]. Το σχολείο μας σε συνεργασία με το ίδρυμα Λαμπράκη εξασφάλισε τη συμμετοχή στο συνέδριο όσων μαθητών το επιθυμούσαν και την παρακολούθηση του πλήρους προγράμματός του. Προσωπικότητες παγκόσμιας αναγνώρισης στο φετινό Summit του Singularity University Greece προσπάθησαν όχι μόνο να μας προετοιμάσουν για τις αλλαγές που ακολουθούν στην εκπαίδευση, στην οικονομία και στις επιστήμες, αλλά και να μας διδάξουν τον τρόπο να τις υποδεχτούμε. Το συνέδριο δεν ξεχώρισε, όμως, μόνο για το περιεχόμενο των εισηγήσεων, οι οποίες βρίσκονταν όλες στην αιχμή των παγκόσμιων εξελίξεων, αλλά και για την υπερσύγχρονη ψηφιακή διοργάνωσή του, η οποία ήταν υπόδειγμα αρτιότητας από κάθε άποψη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο συνέδριο επέλεξαν από το πρόγραμμα του συνεδρίου τις ομιλίες εκείνες που άπτονταν στα προσωπικά ενδιαφέροντά τους, αλλά και στους μελλοντικούς τους στόχους και θεώρησαν πολύ εποικοδομητική αυτήν την εμπειρία τους. [Το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης εδώ]. Τον συντονισμό της συμμετοχής των μαθητών/τριών είχαν οι φιλολογοι Α.Βουλγαράκη και Ε.Παπαδοπουλου. Ακολουθούν μερικές από τις εντυπώσεις των παιδιών που παρακολούθησαν εισηγήσεις και συζητήσεις του συνεδρίου:

Κρίστα Ιεροπούλου: Σε μια εποχή, στην οποία η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, έχουμε συνηθίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό να ακούμε για τους αμέτρητους τρόπους, με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει την ζωή μας, που αγνοούμε τους κινδύνους που κρύβει και ξεχνάμε ότι η τεχνολογία είναι απλώς ένα εργαλείο. Γι’ αυτόν τον λόγο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο ομιλητής Dr. Carlo van de Weijer, που, ενώ μίλησε για τις εντυπωσιακές ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης, μας “έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου”, τονίζοντας πως όλα όσα πρόκειται να συμβούν στον τομέα αυτόν, πρέπει να συμβούν κάτω από συνθήκες που θα λαμβάνουν υπόψη τους τις αξίες της δημοκρατίας και του διαλόγου (και της φιλοσοφίας, αν θυμάμαι καλά). Κρατώ από την ομιλία του το ερώτημα αν μπορούμε να επιτρέψουμε στην τεχνητή νοημοσύνη να αρχίσει να σκέφτεται, όπως σκεφτόμαστε εμείς και να “βγαίνει από τις γραμμές”, μόνο και μόνο για να μας διευκολύνει ( ή αντικαταστήσει) σε πολλούς τομείς της ζωής μας (μάλλον όχι).

Παναγιώτης Ζαγορίδης: Αρχικά, έχω να πω ότι ήταν μια τρομερή εμπειρία και από την άποψη των θεμάτων παρουσίασης, αλλά και από την άποψη της οργάνωσης και του χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου. Εγώ προσωπικά παρακολούθησα δύο ομιλίες και έχω να πω και για τις δυο πως οι ομιλητές ήταν πολύ κατατοπισμένοι στα θέματά τους και ότι έμαθα διάφορα πράγματα για εξελίξεις που έχουμε ήδη βιώσει αλλά δεν το ξέρουμε. Επιπρόσθετα, πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία για την τεχνητή νοημοσύνη και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση τόσο για την πρόοδο που έχουμε κάνει ήδη, όσο και για το γεγονός ότι οι «Νόμοι» που είχαν θέσει για τα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν παρόμοιοι, αν όχι ίδιοι, με αυτούς που είχα δει και στις ταινίες. Γενικά, αυτό το συνέδριο μου άνοιξε τα μάτια για διάφορα θέματα και μου έδωσε ελπίδες για το τωρινό μας πρόβλημα, τον ιό. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!

Αναστασία Αγραφιώτη: Το Singularity University Greece Summit 2020 του Ιδρύματος Λαμπράκη έθιγε ζητήματα της δυσχερούς επικαιρότητας και τον αντίκτυπό τους στην καθημερινότητά μας. Τη δεύτερη ημέρα στο session 5 το θέμα συζήτησης μεταξύ γυναικών ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το γυναικείο φύλο εν καιρώ καραντίνας, καθώς πρέπει να εξισορροπήσει πολλούς ρόλους ταυτόχρονα, αλλά και την ανέκαθεν περιορισμένη δυνατότητά του για την κατοχή υψηλής θέσης εργασίας. Προσωπικά, με ενέπνευσαν οι απόψεις των γυναικών, οι οποίες έχουν αποκτήσει με κόπο τις θέσεις με κύρος και παραδειγματίστηκα από αυτές. Το λόγιο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσαν έκανε την συζήτηση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και σε κρατούσε σε εγρήγορση μέχρι το τέλος. Παρόλο που δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το συνέδριο από κοντά, οι διοργανωτές κατάφεραν να το πραγματοποιήσουν διαδικτυακά με μεγάλη επιτυχία.

Αγάπη Βλάχου: Το συνέδριο μας βοήθησε με μια πληθώρα ομιλιών να σχηματίσουμε μια εικόνα για το πώς προβλέπεται το μέλλον του πλανήτη μας με την είσοδο μιας τεχνολογίας «κλειδί», της τεχνητής νοημοσύνης, σε τομείς όπως η ιατρική, οι μετακινήσεις, οι επικοινωνίες και πολλά άλλα. Έτσι, ως γενιά, στα χέρια της οποίας βρίσκεται το μέλλον, ενημερωθήκαμε για θέματα του σήμερα, που όμως αφορούν άμεσα το αύριο. Συνεπώς, κρατώ ό,τι έμαθα μιας και είμαι σίγουρη πως πρόκειται για γνώσεις πάνω σε θέματα που θα με απασχολήσουν άμεσα στην μελλοντική πορεία μου.