Ρητορικοί Αγώνες στο Αρσάκειο Γυμνάσιο / ΙΓ΄ Αρσακειακή Συνάντηση Δημιουργικού Προφορικού Λόγου
Φεβ 24 2020

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, διεξήχθησαν για ακόμη μια φορά με επιτυχία Αγώνες Ρητορικής, στο πλαίσιο της ΙΓ΄ Αρσακειακής Συνάντησης Δημιουργικού Προφορικού Λόγου. Η μακρά παράδοση των Σχολείων μας στη συστηματική και μεθοδική καλλιέργεια του προφορικού λόγου των μαθητών, σε όλες τις μορφές του, αναδείχθηκε έμπρακτα στους Ρητορικούς Αγώνες στους οποίους έλαβαν μέρος μαθητές και μαθήτριες και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσω της συμμετοχής τους στα ομαδικά και ατομικά ρητορικά αγωνίσματα, είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις επικοινωνιακές και γλωσσικές τους δεξιότητες, να αναπτύξουν γόνιμο διάλογο και να αρθρώσουν σαφή και τεκμηριωμένο λόγο.

Στο ομαδικό αγώνισμα των Διττών Λόγων διαγωνίστηκαν και στους δύο γύρους έξι τριμελείς ομάδες μαθητών οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά από κλήρωση. Στον πρώτο γύρο των διττών οι ομάδες του Λόγου και του Αντιλόγου κλήθηκαν να αντιπαραθέσουν τα επιχειρήματά τους στο θέμα «Πρέπει να απαγορευτεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο των πόλεων», ενώ στον δεύτερο γύρο εξέθεσαν τεκμηριωμένα τις απόψεις του σχετικά με το ζήτημα «Η επαρχία προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής απ’ ότι οι μεγάλες πόλεις». Στον τελικό του αγωνίσματος που έγινε την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, στο Θέατρο των Σχολείων μας, προκρίθηκαν οι εξής μαθητές και μαθήτριες με την υψηλότερη βαθμολογία: Κορίνα Αλεξανδρή (Γ1), Φίλιππος Γιαννακόπουλος (Β1), Νικόλαος Ιωσηφίδης (Α1), Έλενα Καράταγλη (Γ1), Κατερίνα Ματέλλα (Γ2) και Αλκμήνη Μπακαλιού (Α2).  Οι δύο αντίπαλες ομάδες, που προέκυψαν και πάλι μετά από κλήρωση, αυτή τη φορά παρουσίασαν στο σύνολο του Σχολείου την επιχειρηματολογία τους για το θέμα «Πρέπει να απαγορευθεί η χρήση ζώων σε πειράματα». Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η ομάδα του Αντιλόγου, που αποτελούνταν από τις μαθήτριες Κορίνα Αλεξανδρή (Γ1), Έλενα Καράταγλη (Γ1) –η οποία αναδείχθηκε και καλύτερη ομιλήτρια του αγώνα– και Κατερίνα Ματέλλα (Γ2).

Από την άλλη, οι συνολικά 12 συμμετέχοντες στα ατομικά αγωνίσματα του Αυθόρμητου Λόγου και της Νοηματικής Ανάγνωσης κατάφεραν να παρασύρουν το ακροατήριο τόσο με τον αυτοσχέδιο λόγο και τη συνειρμική τους έκφραση όσο και με τη σωστή εκφραστική απόδοση του λογοτεχνικού κειμένου του Αντώνη Σαμαράκη, «Το ποδήλατο» από τη συλλογή «Ζητείται ελπίς». Η Ελίζα Κάλτσου (Α1) και η Βασιλική Λίταινα (Β2) που ισοψήφισαν στο αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου διαγωνίστηκαν στον τελικό επιλέγοντας αντίστοιχα τα θέματα «Τι κρίμα που οι άνθρωποι…» και «επιλογή» και διακρίθηκε στην πρώτη θέση η Βασιλική Λίταινα. Ισοψηφία, όμως, σημειώθηκε και στο αγώνισμα της Νοηματικής Ανάγνωσης ανάμεσα στις μαθήτριες Όλγα Παπαδοπούλου (Β3) και Φωτεινή Πατέλη (Β3), οι οποίες στον τελικό του αγωνίσματος διάβασαν εξαιρετικά το κείμενο «Τα παρατσούκλια» του Γιώργου Ιωάννου από τη συλλογή «Η σαρκοφάγος. Πεζογραφήματα». Η μαθήτρια που κατέκτησε την πρώτη θέση στο αγώνισμα της Νοηματικής Ανάγνωσης ήταν η Όλγα Παπαδοπούλου.

Το τέλος της ΙΓ΄ Αρσακειακής Συνάντησης Δημιουργικού Προφορικού Λόγου βρήκε όλους τους μαθητές, διακριθέντες και μη, χαρούμενους και ενθουσιασμένους για αυτή τη ρητορική εμπειρία που έζησαν και εξέφρασαν την ανυπομονησία τους να συμμετάσχουν και σε άλλες ρητορικές συναντήσεις στο μέλλον.

Δεν θα μπορούσαμε, όμως, να μην εκφράσουμε τις ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες μας προς τους αποφοίτους μας Αναστασία Βαλτοπούλου, Βασίλη Δημόκα, Παναγιώτη Καλαϊδόπουλο, Νικόλαο Μπλούνα, Θοδωρή Μπουρλή, Παναγιώτα Νίκου, Άννα Πεκρίδου, Νανά Σαμολαδά, Σοφία Τριλυράκη και Μαρία Τσαουσίδου, που συμμετείχαν στους Ρητορικούς Αγώνες ως κριτές και συνέβαλαν καθοριστικά στην άρτια διεξαγωγή τους. Επίσης, οι φιλόλογοι Λεωνίδας Κατσικαρίδης, Ελένη Κόντα, Ειρήνη Παπαδοπούλου και η Υποδιευθύντρια Μαρία Φωτίου συμπλήρωσαν τις τριμελείς ομάδες των κριτών, ενώ στον τελικό των ρητορικών αγωνισμάτων συμμετείχε ως κριτής η Συντονίστρια των Αρσακείων Θεσσαλονίκης Αικατερίνη Ιωακειμίδου.

Την ευθύνη για την οργάνωση των Ρητορικών Αγώνων είχαν η φιλόλογος και Υποδιευθύντρια του Σχολείου μας Μαρία Φωτίου και η φιλόλογος και καθηγήτρια Ρητορικής των Απογευματινών Ομίλων Ελένη Κόντα.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μας και αναμένουμε και άλλες ρητορικές επιτυχίες στη συνέχεια!