Άσκηση Λόγου, Σκέψης και Πειθούς
Μαρ 27 2021

Η ρητορική τέχνη στους Στ΄ Αγώνες Λόγου

Το Σαββατοκύριακο, 20-21 Μαρτίου του 2021, το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στους ΣΤ΄ (Διαδικτυακούς) Αγώνες Λόγου που διοργάνωσε το Κολλέγιο Ανατόλια, με την συμμετοχή Λυκείων από όλη την χώρα.

Τα ρητορικά αγωνίσματα της συνάντησης ήταν οι διττοί λόγοι και ο προτρεπτικός λόγος. Το Σχολείο μας συμμετείχε και στα δύο αγωνίσματα, με τους Γιώργο Αντωνίου, Αγάπη Βλάχου και Έλενα Καράταγλη στους διττούς λόγους, ενώ στον προτρεπτικό λόγο συμμετείχε με την Φρόσω Ακάση.

Στους τρεις προκριματικούς γύρους του αγωνίσματος των διττών λόγων η ομάδα του Σχολείου μας είχε απολογισμό 2 νίκες και την δεύτερη καλύτερη βαθμολογία ανάμεσα σε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία, ενώ πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και κατατάχθηκε τελικά στην πέμπτη θέση, καθώς η σειρά κατάταξης κρίνεται όχι από τη βαθμολογία αλλά από τον αριθμών των νικών. Τα θέματα που η ομάδα μας συζήτησε στους τρεις προκριματικούς γύρους ήταν: «Η πραγματική ελευθερία είναι αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής» (πρώτος γύρος), «Ο γάμος είναι ξεπερασμένος θεσμός» (δεύτερος γύρος) και «Το σχολείο οφείλει να τιμωρεί αυστηρά τους απείθαρχους μαθητές» (τρίτος γύρος). Επιπλέον, η Έλενα Καράταγλη ανακοινώθηκε ως η πέμπτη καλύτερη ομιλήτρια των Αγώνων και η Αγάπη Βλάχου δέκατη.

Στον Προτρεπτικό Λόγο η Φρόσω Ακάση, στην δεύτερη συμμετοχή της σε επίσημους αγώνες, πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και στους δύο προκριματικούς γύρους, παρουσιάζοντας τα εξής θέματα: «Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» (πρώτος γύρος) και «Καλό θα ήταν να απαλλαγούν από το άγχος των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι άριστοι σε αθλητικές επιδόσεις μαθητές» (δεύτερος γύρος).

Την Ομάδα του Σχολείου προετοίμασαν και συνόδευσαν οι φιλόλογοι καθηγητές κ. Βασιλική Δεμίρη και κ. Βίκτωρ Βαβαρούτσος, ενώ ως κριτές συμμετείχαν και οι απόφοιτοι του Σχολείου μας: Αναστασία Βαλτοπούλου, Στέλιος Δημουλιάς, Άγγελος Εμμανουηλίδης, Μαρία Κοϊμτζόγλου, Άννα-Μαρία Πεκρίδου, Νανά Σαμολαδά, Κατερίνα Σιμοπούλου και Σοφία Τριλυράκη. Η παρουσία των αποφοίτων είναι μια ακόμη απόδειξη του δεσμού τους με το σχολείο, αλλά και της αγάπης τους στους ρητορικούς αγώνες, στους οποίους και οι ίδιοι διακρίνονταν ως μαθητές.

Και πράγματι, η ρητορική τέχνη κερδίζει και συνεπαίρνει τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, καθώς τους καλεί να πραγματευτούν με ετοιμότητα και τεκμηρίωση, ευελιξία λόγου και σκέψης, θέματα επίκαιρα και πραγματικά ενδιαφέροντα που διευρύνουν τους ορίζοντες, ευαισθητοποιούν και οξύνουν την κρίση.

Συγχαρητήρια παιδιά και καλή προετοιμασία για τους αγώνες που ακολουθούν!