Προχωρημένα μαθήματα φυσικής σωματιδίων – International Masterclasses 2021
Μαρ 28 2021

Μαθητές και μαθήτριες του Αρσακείου «ταξιδεύουν» στα εργαστήρια του CERN

Στις 17 Μαρτίου διενεργήθηκε από το ΕΚΦΕ Θεσσαλονίκης διαδικτυακή ημερίδα με θέμα “Προχωρημένα μαθήματα φυσικής σωματιδίων International Masterclasses 2021“, στην οποία επελέγη και συμμετείχε το σχολείο μας. Στο πλαίσιο αυτής της ημερίδας οι μαθητές και οι μαθήτριές μας,  μαζί με μαθητές/τριες από 52 χώρες, παρακολούθησαν διαλέξεις από ερευνητικά ενεργούς επιστήμονες και επεξεργάστηκαν πραγματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων που υλοποιήθηκαν από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα αλλά και τον επιταχυντή LHC του CERN. Στο τέλος της ημερίδας συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με μαθητές/τριες από όλη την Ευρώπη και συζήτησαν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των μετρήσεών τους και την εμπειρία τους.

Επίσης, στις 11 Φεβρουαρίου, που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στις Επιστήμες, πολλές μαθήτριές μας συμμετείχανε σε διαδικτυακή ημερίδα υπό την αιγίδα του ΕΚΦΕ Θεσσαλονίκης με θέμα «Προχωρημένα μαθήματα φυσικής σωματιδίων (Masterclasses) για μαθήτριες Β’ Λυκείου».

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης επιδιώκει και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών του σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα αναγνωρίζοντας το σημαντικό όφελός τους: η επαφή με ερευνητές και ερευνητικά κέντρα, η πειραματική εμπειρία και τα σύγχρονα ερεθίσματα πυροδοτούν την αγάπη για την επιστήμη και την έρευνα με τρόπο διαφορετικό από το κλασικό σχολικό μάθημα, ακόμα κι όταν αυτό συνδυάζεται με τη διενέργεια πειραμάτων στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Σχολείου.

 


Οι εντυπώσεις των παιδιών αναμφίβολα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή:

«Το πρόγραμμα Masterclasses 2021 που παρακολούθησα στις 17/3 μου κέντρισε το ενδιαφέρον όσο αφορά την μελέτη των σωματιδίων. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, μου δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω αξιόλογους επιστήμονες και να μπορέσω μέσω της απευθείας σύνδεσης να ξεναγηθώ εγώ και οι υπόλοιποι συμμαθητές μου στο πείραμα CERN στην Γενεύη. Η ημέρα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη, αφού εμείς οι μαθητές μπορέσαμε να κάνουμε τις ίδιες μετρήσεις που κάνουν και οι ερευνητές. Ακόμη, στο τέλος της μέρας συνδεθήκαμε με διάφορα σχολεία στην Αμερική και στην Ιταλία και μέσω ομαδικών τεστ-ερωτήσεων μπορέσαμε να μάθουμε περισσότερα για τους επιστήμονες που εργάζονται σε τέτοιους τομείς. Η ημέρα αυτή θα μου μείνει αξέχαστη, διότι παρόλο που ήμουν στο σπίτι κατάφερα να ταξιδέψω έστω και μέσω μίας οθόνης στο πείραμα του CERN, αλλά και να μάθω παραπάνω στοιχεία για αυτό.»

Ελένη Σαρρή Β4

«Όσον αφορά την χθεσινή παρακολούθηση του Master Class μέσω  live μετάδοσης, έχω να πω ότι στα αλήθεια ένιωσα σαν να έγινα ερευνήτρια για μια μέρα! Είμαι πολύ ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτή την εκπαιδευτική «εκδρομή» στο Cern, ξεφεύγοντας έτσι λίγο από την καθημερινότητα των διαδικτυακών μαθημάτων. Ήταν συναρπαστικό το γεγονός πως μπορέσαμε να πάρουμε μια μάτια από το εσωτερικό του κτηρίου, να δούμε πώς δουλεύουν οι επιστήμονες στον κόσμο μας και να μπούμε κι εμείς στον κόσμο της φυσικής. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!»

Σαπιρίδου Πηνελόπη Β4

 

 

«Το master class του CERN που πραγματοποιήθηκε στις 17-03-2021 ήταν πολύ ενδιαφέρον. Το πρωί ξεκίνησαν οι διοργανωτές να μας εξηγούν με τι θα ασχοληθούμε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, λύνοντας μας όλες τις απορίες κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων. Το μεσημέρι, με τη βοήθεια των καθοδηγητών, κάναμε κάποιες ασκήσεις κατανόησης με σκοπό να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται στα εργαστήρια. Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας απαντήσαμε σε ορισμένα κουίζ και ερωτήσεις, με στόχο να δουν αν καταλάβαμε κατά προσέγγιση αυτά με τα οποία ασχοληθήκαμε όλη την μέρα. Μου έκανε εντύπωση τόσο το πόσο δύσκολα είναι αυτά με τα οποία ασχολούνται στο CERN, όσο και το γεγονός ότι έχουν την όρεξη να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και να ενημερώσουν τα νέα άτομα. Το εντυπωσιακότερο βέβαια όλων ήταν η ξενάγησή μας στον χώρο των πειραμάτων. Πιστεύω πως τέτοιου είδους master classes θα είναι καλό να πραγματοποιούνται πολύ συχνά με σκοπό όλοι να ενημερώνονται. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον διστάζει να τα παρακολουθήσει.»

Κορακά Ευαγγελία Β2

«Η συμμετοχή μου στα Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων ήταν μια μοναδική εμπειρία. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ποικίλες παρουσιάσεις και ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες, εντός και εκτός της Ελλάδας. Συζητήσαμε για πολυάριθμα φυσικά φαινόμενα, με άξονα πάντα τα πειράματα που διεξάγονται στο Cern. Όλοι οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό μου, είχαμε συνεχώς ευκαιρίες να συμμετάσχουμε στη διαδικασία και να καταθέσουμε τις ερωτήσεις μας. Ιδιαιτέρως εντυπωσιακή θα χαρακτήριζα και τη διαδικτυακή μας ξενάγηση στις εγκαταστάσεις Cern, συνθήκη η οποία μας επέτρεψε να αποκτήσουμε μια εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα ερευνητικό κέντρο. Ευελπιστώ του χρόνου οι συνθήκες να μας επιτρέψουν να παρακολουθήσουμε την ημερίδα δια ζώσης!»

Νίκος Όψιμος Β2