Ο Ερυθρός Σταυρός: η αξία της προσφοράς
Ιαν 18 2023

 Μια δράση ενημέρωσης της Ομάδας Εθελοντισμού

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες μέλη της Ομάδας Εθελοντισμού του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν διαδικτυακή ενημερωτική ομιλία από εκπρόσωπο του Τομέα Νεότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η ενημερωτική αυτή ομιλία είχε ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών σχετικά με το πνεύμα του Εθελοντισμού και του Ανθρωπισμού, της αγάπης και της προσφοράς στο συνάνθρωπο, αξίες που διέπουν το ερυθροσταυρικό κίνημα και κινητοποιούν εκατομμύρια εθελοντών σε όλο τον κόσμο. Η ενημέρωση χωριζόταν σε τρία μέρη: το πρώτο είχε ως θέμα μία γνωριμία με τον Ερυθρό Σταυρό, τις συνθήκες ίδρυσής του, τους σκοπούς και τη δράση του, καθώς και τα εμβλήματα που χρησιμοποιεί ανά τον κόσμο, ενώ το δεύτερο αφορούσε τις επτά αρχές που διέπουν τον Ερυθρό Σταυρό, που είναι ο ανθρωπισμός, η αμεροληψία, η ουδετερότητα, η ανεξαρτησία, ο εθελοντισμός, η ενότητα και η παγκοσμιότητα. Τέλος, το τρίτο μέρος επικεντρωνόταν στον εθελοντισμό, εξηγώντας στα παιδιά τι είναι και τι δεν είναι εθελοντισμός, σε ποια πεδία εκτείνονται οι εθελοντικές δράσεις, καθώς και ποια είναι τα εξασφαλισμένα δικαιώματα αλλά και τα οφέλη που αποκομίζει ένας εθελοντής, κλείνοντας με μία προτροπή προς όλους και όλες να γίνουν εθελοντές και να εντάξουν την ανιδιοτελή προσφορά στην καθημερινότητά τους.

Η συγκεκριμένη ομιλία έφερε τα ήδη ευαισθητοποιημένα μέλη της Ομάδας Εθελοντισμού του Σχολείου σε γνωριμία με μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως εθελοντικές οργανώσεις και ενίσχυσε περαιτέρω το πνεύμα εθελοντισμού που τα διακρίνει.

Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των υπεύθυνων καθηγητριών της Ομάδας Εθελοντισμού του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης Ιφιγένειας Αναγνώστου και Γεωργίας Στεφανίδου, με τη συνδρομή της φιλολόγου καθηγήτριας Αντωνίας Βουλγαράκη.