Επίσκεψη εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Σχολείο μας και Ενημέρωση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών
Νοέ 30 2018

Ως σύγχρονο και πρωτοπόρο σχολείο μας ενδιαφέρει κάθε τι που ακουμπάει σε ανάγκες και ζητήματα που άπτονται της εκπαιδευτικής πράξης. Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής και η τραγική τους εξέλιξη κατέστησαν σαφή στην ελληνική κοινωνία την ανάγκη πρόληψης αλλά και εκπαίδευσης όλων των πολιτών στην αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσιμων καταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία οργάνωσαν και πραγματοποίησαν μία δράση με στόχο την ενημέρωση του όλου ανθρωπινου δυναμικου του Σχολείου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών. 

Τη δράση αυτή απηύθυναν αρχικα στα παιδιά-μαθητές και στη συνεχεια στους γονείς των παιδιών  και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου, επιδιώκοντας μια ολοκληρωμένη ενέργεια που θα συμπεριλάμβανε κάθε δυνατό παράγοντα-αποδέκτη. Από την πλευρά της Πυροσβεστικής υπηρεσίας την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Πυρονόμος του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης και πατέρας μαθήτριάς μας, κ. Γεώργιος Οικονομίδης. 

Συγκεκριμένα: 

Την  Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 τα  παιδιά του Νηπιαγωγείου καθώς και οι μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων του Δημοτικού δέχτηκαν την επίσκεψη ενός μεγάλου πυροσβεστικού οχήματος επανδρωμένο με τον πυροσβέστη κ. Χρήστο Πύλη και τον πυρονόμο κ. Οικονομίδη. 

Στο πρώτο μέρος όλα τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στο Θέατρο όπου παρουσιάστηκε το έργο και η δράση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη χρήση εποπτικής παρουσίασης εικόνων και εκπαιδευτικών βίντεο. Ο κ. Οικονομίδης ανέλυσε τις πρώτες ενέργειες για κάθε περίπτωσης έκτακτης ανάγκης και τι μπορούν τα ίδια τα παιδιά να κάνουν σε περίπτωση φωτιάς, ενώ παρουσίασε την στολή και τον βασικό εξοπλισμό που φέρει κάθε πυροσβέστης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στη συνέχεια τα ίδια τα παιδιά, ένα-ένα, ως ήρωες πυροσβέστες, έζησαν την εμπειρία της κατάσβεσης μία φωτιάς σε έναν εκπαιδευτικό προσομοιωτή πυρκαγιάς, χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρα με λέιζερ!

Οι εκπλήξεις της ημέρας συνεχίστηκαν στον αύλειο χώρο του Σχολείου, όπου τα παιδιά παρατήρησαν από κοντά τον εξοπλισμό του πυροσβεστικού οχήματος, τα διάφορα λάστιχα και τις μάνικες. Οι  μικροί μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος του οχήματος και την ποσότητα του νερού που αυτό φέρει. Τέλος η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη ρίψη νερού με τη μάνικα από κάθε παιδί, μια θεαματική εμπειρία που ενθουσίασε τους πάντες.

Το απόγευμα της επόμενης ημέρας, Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο προγραμματισμένο μέρος της συνεργασίας του Σχολείου μας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τη θέση των μικρών παιδιών και των μαθητών πήραν οι γονείς και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου. Γονείς και εκπαιδευτικοί έμαθαν για τα είδη των πυρκαγιών και πώς μπορεί να ξεκινήσει το καθένα, καθώς και για τους χρόνους αντίδρασης και τις απαραίτητες ενέργειες σε κάθε περίπτωση. Ο κ. Γ. Οικονομίδης ανέλυσε λεπτομερώς για κάθε περίπτωση ποια είναι τα μέτρα της πρόληψης και της αντιμετώπισης του κάθε κινδύνου και πώς μπορούμε να προφυλάξουμε και να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους χώρους στους οποίους ζούμε και εργαζόμαστε καθημερινά. Στη συνεχεια με τη σειρά τους και οι ενήλικες δοκιμάστηκαν και εξασκήθηκαν στη χρήση πυροσβεστήρα με τον εκπαιδευτικό προσομοιωτή. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με πολλές ερωτήσεις και διάλογο, καθώς το θέμα άγγιζε το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Οικονομίδη που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Σχολείου μας και μας μετέδωσε, πέρα από τις απαιτούμενες βασικές γνώσεις, και την προσωπική του εμπειρία πάνω στη συγκεκριμένη θεματική.