Μία άλλη ανάγνωση της Μήδειας του Ευριπίδη
Την Τρίτη 23 Μαρτίου μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης του Λυκείου, στο πλαίσιο του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών γενικής παιδείας, συμμετείχαν στον μαθητικό και φοιτητικό διαγωνισμό “Παίζοντας Μήδεια”, ο οποίος διεξάγεται από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard και τη θεατρική ομάδα Out of Chaos. [εδώ]
Το ζητούμενο ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες να προχωρήσουν σε μια εκφραστική ανάγνωση και δραματική απόδοση ενός αποσπάσματος της τραγωδίας «Μήδεια» του Ευριπίδη και συγκεκριμένα του Α΄ στασίμου. Εξαιτίας των μέτρων προστασίας για τον covid-19 και με δεδομένο ότι τα σχολεία λειτουργούσαν εκείνο το διάστημα με τηλεκπαίδευση, ήταν απαραίτητο η λήψη να γίνει σε ψηφιακό περιβάλλον.
Παρά τις ολοφάνερες δυσκολίες που είχε το εγχείρημα -τεχνικές και όχι μόνο- τα παιδιά βρήκαν το κέφι να συμμετάσχουν στη δράση, μελέτησαν το κείμενο και προσπάθησαν πολύ να “ζωντανέψουν” τον χορό της αρχαίας τραγωδίας έστω και ψηφιακά. Είχε προηγηθεί η γλωσσική και δραματουργική επεξεργασία του κειμένου στο πλαίσιο του μαθήματος και τα παιδιά είχαν ήδη εξοικειωθεί με αυτό το ομολογουμένως υψηλών απαιτήσεων κείμενο.
Αφού η μόνη επιλογή ήταν η εγγραφή της ανάγνωσης σε ψηφιακό περιβάλλον, οι μαθητές και οι μαθήτριες, πλήρως εξοικειωμένοι/ες πια με τα ψηφιακά μέσα, σύστησαν την ομάδα τους και πραγματοποίησαν τις ψηφιακές τους πρόβες! Μετά από πολλά, γέλια, πειράγματα και μερικές ημι-αποτυχημένες προσπάθειες, τελικά τα παιδιά κατάφεραν να δημιουργήσουν την επιθυμητή λήψη που θα τους επέτρεπε τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Παρότι δεν νικήσαμε στον διαγωνισμό -άλλωστε είχαμε υψηλό ανταγωνισμό από τους φοιτητές των σχολών θεάτρου- νιώσαμε τη χαρά της επιτυχίας. Σε μια χρονιά, κατά την οποία τέτοιου είδους ομαδικές δράσεις, που αποτελούν τη ψυχή της σχολικής ζωής, είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν, η ανάγνωση της «Μήδειας» μας θύμισε τον τεράστιο ρόλο τους στην επικοινωνία και στην αλληλεπίδραση. Με το “Παίζοντας Μήδεια” δεν εξασκήσαμε μόνο τη θεατρική μας παιδεία, αλλά γνωριστήκαμε καλύτερα και κυρίως καταθέσαμε το προσωπικό μας στίγμα στην ψηφιακή σχολική καθημερινότητά μας.
Μοιραστείτε με τα παιδιά τους στίχους του Ευριπίδη εδώ
Στη δράση συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β΄4: Ελένη Σαρρή, Ηλίας Σαχινίδης, Βιολέτα Σισμανίδου, Χριστίνα Συράκη, Στέλλα Τουλγαρίδου, Κωνσταντίνος Τρικούκης, Στέλλα Τσαβλή, Άννα Τσαλιγοπούλου, Ειρήνη Τυμπανίδη, Άννα-Μαρία Υφαντή, Ελιάνα Χάσα, ενώ την ευθύνη της προσπάθειάς τους είχε η φιλόλογος Ειρήνη Παπαδοπούλου. Για όλους και όλες από δω και πέρα οι στίχοι του Ευριπίδη θα έχουν ένα ξεχωριστό νόημα -κι αυτό είναι αναμφίβολα πολύτιμο..