Εμφάνιση της Χορωδίας στη 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας
Μάι 5 2023

Μετά από τη συμμετοχή μελών της Χορωδίας και της ορχήστρας του Σχολείου στο 9ο Παναρσακειακό Συνέδριο της Φ.Ε. με θέμα «Μνήμες Μικρασιατικού Πολιτισμού», ακολούθησε μία ακόμη εξαιρετική μουσική εμφάνιση στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας και του 41ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας. Η μουσική αυτή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από  Πέμπτη 30 Μαρτίου μέχρι Σάββατο 8 Απριλίου 2023 στην Καρδίτσα, στο Μουζάκι, στην Σπηλιά του Καραϊσκάκη και στη Λίμνη Πλαστήρα και  ήταν αφιερωμένη στην κορυφαία Μαρία Κάλλας (1923-1977) για τα 100 χρόνια από την γέννηση της, στον Ιταλό Αναγεννησιακό συνθέτη Antonio Cesti για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του, στον κορυφαίο Άγγλο συνθέτη William Byrd για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, στον Αναγεννησιακό Άγγλο συνθέτη Thomas Weelkes για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, στον σημαντικό Ιταλό συνθέτη της Σχολής της Ρώμης Giovanni Bernardino Nanino για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του και στον Καρδιτσιώτη ήρωα και αρχιστράτηγο της Επανάστασης του ’21 Γεώργιο Καραϊσκάκη (1782-1827).

Κορυφαίες προσωπικότητες  παρευρέθησαν ως μέλη της Διεθνούς Καλλιτεχνικής  Επιτροπής του Φεστιβάλ, όπως ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini, η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Μαέστρος Suzana Kostic, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τέως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μεγάρου Μουσικής, τέως Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Ομότιμος Καθηγητής  του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνθέτης Χρήστος Σαμαράς, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου, ο συνθέτης  Ιωσήφ Βάλετ κ.α.

Το Μουσικό μας Σύνολο (Όμιλος Χορωδίας και ορχήστρα) εμφανίστηκε το Σάββατο 8 Απριλίου 2023 το απόγευμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του MOUZAKI PALACE HOTEL, στο γραφικό Μουζάκι υπό τη Διεύθυνση της Μουσικολόγου καθηγήτριας Αναστασίας Γκίνη ενώ στο ορχηστρικό σύνολο συνέβαλε με μαντολίνο, κιθάρα και με συντονιστικό ρόλο ο καθηγητής Χημείας Βασίλης Μυλωνάς.  Το πρόγραμμα της χορωδίας μας  και το βιογραφικό της παρουσιάστηκαν στο κοινό από τον Αλέξη Κωστάλα. Η μουσική μας εμφάνιση αφιερώθηκε στην απόφοιτο του Σχολείου μας και μέλος της Χορωδίας μας Αγάπη Τσακλίδου, η οποία προετοιμαζόταν μαζί μας για να συμμετάσχει  στο φεστιβάλ πριν γίνει το τραγικό συμβάν στα Τέμπη και χάσει τη ζωή της μαζί με άλλους νέους συμπολίτες μας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Νίκος Ευθυμιάδης και ο καθηγητής του Τμήματος των Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και συνθέτης του κοινού για όλες τις χορωδίες έργου Χρήστος Σαμαράς. Με το έργο του, το FILOXENIA, έκλεισε η χορωδία μας υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη, την εμφάνισή της και την τελευταία ημέρα εκδηλώσεων του πολυήμερου 41ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ.

Το ρεπερτόριο της Χορωδίας μας περιλάμβανε έργα λόγιας χορωδιακής, έντεχνης ελληνικής και κινηματογραφικής μουσικής.   Η εμφάνιση της χορωδίας μας στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Νίκο Ευθυμιάδη, καθώς και από τους παρευρισκόμενους διακεκριμένους μαέστρους και τον συνθέτη Χρήστο Σαμαρά. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, προτάθηκε στη χορωδία μας από την καλλιτεχνική επιτροπή να συμμετέχει σε Χορωδιακές Συναντήσεις με διαγωνιστικό χαρακτήρα που θα πραγματοποιηθούν στη Σερβία και στην Ιταλία τους επόμενους μήνες.

Ανεξίτηλες οι αναμνήσεις και πολύτιμες οι μουσικές εμπειρίες των νεαρών χορωδών από τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ. Οι νέοι μας βρήκαν  στη χορωδία ένα καταφύγιο, μία διέξοδο από τους πιεστικούς καθημερινούς ρυθμούς. Απέκτησαν, ως μέλη της, αισθητική αγωγή και φωνητική καλλιέργεια. Μέσα σε αυτήν ανακάλυψαν τα ιδιαίτερα καλλιτεχνικά προσόντα τους και έμαθαν να τα αξιοποιούν τιμώντας και προβάλλοντας το σχολείο τους.  Παράλληλα, έμαθαν να συνεργάζονται και να δουλεύουν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να παρουσιάσουν ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αυτής εκδρομής, πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στα Μετέωρα, τόπο μεγάλου ιστορικού, αρχαιολογικού, θρησκευτικού, περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν με ειδικά γυαλιά τρισδιάστατη (3D) προβολή στο κέντρο Ψηφιακής προβολής και Ιστορίας του Πολιτισμού των Μετεώρων, υπερσύγχρονου κέντρου με αίθουσα τρισδιάστατων (3D) προβολών και με δυναμικότητα 105 θέσεων, εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα (3D projector, ηχητικά 5.1 και ειδικά subwoofer χαμηλών συχνοτήτων) στην πόλη της Καλαμπάκας. Η προβολή περιλάμβανε παρουσίαση του τρόπου δημιουργίας του υπέροχου τοπίου των Μετεώρων εκατομμύρια χρόνια πριν και ψηφιακή ξενάγηση στις Ιερές Μονές που είναι χτισμένες εκεί και φιλοξενούνται στους Ιερούς βράχους των Μετεώρων.

Στη συνέχεια, μέσα από μία όμορφη διαδρομή, οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα με τοιχογραφίες (στο μικρό καθολικό της Μονής) που θεωρούνται από τα πιο σημαντικά σύνολα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής, το πιο παλιό γνωστό υπογεγραμμένο έργο του Θεοφάνη.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας εντυπωσιάστηκαν με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, την απερίγραπτη ομορφιά αλλά και την τεχνική αρτιότητα, την αισθητική, την επιβλητικότητα, αλλά και την κατανυκτική ατμόσφαιρα που αποπνέουν οι μονές των Μετεώρων σε συνδυασμό με το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο. Μετά τα Μετέωρα ακολούθησε σύντομη περιήγηση στην πόλη των Τρικάλων και γεύμα σε παραδοσιακό εστιατόριο.

Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη έγινε μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης και χαράς, καθώς σε όλη τη διαδρομή ακούγονταν τραγούδια από μαθητές/τριες, αποφοίτους και συνοδούς καθηγητές/τριες. Ευχόμαστε να δοθούν κι άλλες πολλές τέτοιες ευκαιρίες να γευτούν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας την ευεργετική επίδραση της τέχνης και ιδιαιτέρως της μουσικής  στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και στον ψυχισμό του κάθε ανθρώπου.

Στην παραπάνω μουσική δράση συμμετείχαν:

Από το Γυμνάσιο: η Παϊσία – Αριάδνη Αθανασιάδου, η Μαρία Γιάμπαστου, ο Αθανάσιος Γιαντσίδης, η Μαρία Δήμου, ο Γεώργιος Ζήσης, η Αποστολία Κανώτα, η Νεφέλη Καρούλη, ο Αναστάσιος Κυριακίδης, ο Σωτήρης Μανταμόπουλος, η Χριστίνα Μαντζιάρα-Τερζητάνου, η Αθανασία Μανωλοπούλου, η Ελισάβετ Ντίτριχ Αγγελή, η Διοτίμα Παπαδοπούλου, η Πανδώρα Πασκουάλ Ντίνου, ο Ιωάννης Ρεφανίδης, η Μαριάννα Σεβιντικίδη, η Μαρία Ελένη Σκανδύλα, η Βέρα Σονάυ, η Δήμητρα Τουτζιάρη, η Πασχαλία Τουτζιάρη και ο Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος.

Από το Λύκειο : η Σταυρούλα Αλεξίου, η Αναστασία Καπέλη, η Παρασκευή Ντίνα, η Ζωή Τσιλιπάκου και η Νίκη Χριστοφορίδου.

Τέλος, σημαντική ήταν η συμβολή των αποφοίτων, μελών της χορωδίας επί σειρά ετών : Μαρίας Αγγελοπούλου, Μυρτώς Αναγνωστοπούλου, Βάγιας Μαθά, Γεωργίας Ματέλλα, Άννας Ιωάννας Πιτούλια και Σοφίας Τριλυράκη.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν στην εκπαιδευτική αυτή εκδρομή οι καθηγητές: Αναστασία Γκίνη, Βασίλειος Μαθάς και Βασίλειος Μυλωνάς.