Νεογράφημα, τεύχος 27: Αφιερωμένο στην… προγιαγιά μας τη Μικρασία
Μάι 8 2023

Αφιερωμένο στην… προγιαγιά μας τη Μικρασία

Το 27ο τεύχος του περιοδικού μας είναι αφιερωμένο στην προγιαγιά μας τη Μικρασία. Πήρε περιεχόμενο και μορφή μέσα από τη συμμετοχή του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης στο 9ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο (Εκάλη, 4-5 Απριλίου 2023) με θέμα τη «Μνήμη του Μικρασιατικού Πολιτισμού». Το αφιέρωμα, καρπός γόνιμης συνεργασίας εκατόν πέντε μαθητών και είκοσι επτά καθηγητών, αξίζει να διαβαστεί και να φυλαχθεί ως ένα σκευοφυλάκιο μνήμης αλλά και αγάπης ενσώματης κι αποκαλυπτικής. Σκαλίζοντάς το, σα να ανασταίνεται η μορφή της προγιαγιάς μας της Μικρασίας με σάρκα και οστά· με το στοργικό πρόσωπο, τον ιωνικό πολιτισμό και τη διακριτική παρουσία της να μας περιβάλλουν και να μας αγκαλιάζουν, όπως τα σύννεφα τον ουρανό, διαποτίζοντας και αναζωογονώντας κάθε πτυχή της ζωής μας.

Ανοίγοντας το κασελάκι της μνήμης, μέσα από πέντε ΕργαστήριαΠώς γράφουμε ιστορία;», «Μνήμη Μικράς Ασίας στο σπίτι μας – Το δικό μου ’22», «Προσφυγικοί οικισμοί εκατό χρόνια μετά», «Συνομιλούμε με σύγχρονους δημιουργούς για τη Μικρασία και το ‘22», «Μικρασιατική μουσική και κουλτούρα») και δύο δρώμενα (ένα θεατρικό «Στη σκιά του ξεριζωμού… Τότε εκείνοι, πάντα εγώ» και ένα μουσικό «Οδοιπορικό από την ιστορία στη μνήμη»), οι μαθήτριες και οι μαθητές μας ταξίδεψαν στον χρόνο, ξεσκόνισαν φωτογραφίες και σκάλισαν αρχεία κι αντικείμενα, ανέσυραν αναμνήσεις, πρόσωπα και ιστορίες παμπάλαιες, ανέταξαν με σχέδια παράγκες και χαμόσπιτα, τραγούδησαν με σαντουροβιόλια το συλλογικό μας παρελθόν, σήμαναν με κλωστές πάνω στον χάρτη τις ρίζες των προγόνων τους και τις φλέβες των προσφυγικών τους διαδρομών. Επιστρέφοντας έτσι στη χαμένη πατρίδα, έπιασαν –αναμμένο κάρβουνο– στα χέρια τους την ιστορία και σκάλισαν τη μορφή της. 

Τα εκατόν έξι συνολικά κείμενα του τεύχους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στα «Επίκαιρα και παντοτινά», καθώς και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό διανθίζουν έργα του ζωγράφου Σώτου Ζαχαριάδη από τη συλλογή «Ρεμπέτες». 

Ξεφυλλίστε το 27ο τεύχος, κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο 

Αποθηκεύστε και διαβάστε το 27ο τεύχοςκάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο

Επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη και ξεφυλλίστε όλα τα τεύχη του περιοδικού μας, κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο