Ο όμιλος “STEM – Ρομποτικής” στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Ιούν 2 2022

Την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο τελικός τού Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου συνολικά συμμετείχαν 50 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν η αγροτική παραγωγή.  Ανάμεσα σε αυτές και η ομάδα τού Ομίλου “STEM – Ρομποτικής” τού  Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης, με την ομάδα Next Gen Farmers, που αποτελείται από τους  μαθητές τής Στ’ τάξης: Κάλτσο Αθανάσιο, Μπαμπά Γεώργιο, Παναγάκη Χρήστο, Τσανακτσίδου Ιωάννα και Τσιρά Πανδώρα με προπονητή τον κ. Φιλιππίδη Φοίβο-Παναγιώτη, από τη συνεργασία του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου με τον STEM Education. 

Η ομάδα πέρασε με επιτυχία την πρώτη φάση και προκρίθηκε στις κορυφαίες 24 ομάδες, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις στους κριτές, εξηγώντας με λεπτομέρειες όλα τα κομμάτια του project της.  Οριακά δεν κατάφερε να προκριθεί στην κορυφαία δεκάδα, λαμβάνοντας το βραβείο καλύτερης χρήσης κάμερας.  Η χρήση της κάμερας ήταν μια καινοτομία του φετινού διαγωνισμού, που εισάγει τα παιδιά στη λογική της αναγνώρισης μοτίβων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.  

Τα παιδιά δημιούργησαν τον κώδικα με τον οποίο η κάμερα του υπολογιστή μπορούσε να εντοπίζει και να αναγνωρίζει αντικείμενα, οδηγώντας στη λήψη αποφάσεων.  Συγκεκριμένα, αναγνώριζε καρπούζια και καθοδηγούσε το ρομπότ στην περισυλλογή τους.  Οι άλλοι αυτοματισμοί ήταν ένα θερμοκήπιο που αυτορύθμιζε τη θερμοκρασία του ανοιγοκλείνοντας τα παράθυρα, παίρνοντας μετρήσεις με την πλακέτα του Micro:bit και η διαχείριση μιας κυψέλης μελισσών, που μετρούσε τις μέλισσες που έμπαιναν σε αυτή.  Το όλο project ήταν μια πρόταση των παιδιών προς τους νέους –ερασιτέχνες αγρότες, για το ξεκίνημά τους, αφού μελέτησαν τους 17 στόχους της UNESCO για βιώσιμη ανάπτυξη.