Πρόγραμμα συνεργασίας καθηγητών αγγλικής με το Α.Π.Θ
Ιούν 1 2022

Ολοκληρώθηκε η φετινή συνεργασία των καθηγητών αγγλικής τού σχολείου με τη μεταδιδακτόρισσα του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας τού Α.Π.Θ. κ. Δέσποινα Φελέκη. Όλοι οι μαθητές τής Στ’ τάξης παρακολούθησαν δύο εργαστήρια με δράσεις που εντάσσονται στην εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ έρευνα με τίτλο «Δραστήριοι μαθητές – ενεργοί πολίτες: λογοτεχνικές παρεμβάσεις την εποχή τής δικτύωσης» (Active learners-active citizens: literature and culture in the networked age).

Οι δράσεις τού προγράμματος συνεχίστηκαν από τις καθηγήτριες στο πλαίσιο τού δικού τους σχεδίου δράσης για το σχολικό έτος 2021 – 2022. Οι μαθητές  ασχολήθηκαν με θέματα όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση με πρότυπο τη Malala Yousafzai, την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή με πρότυπο την Greta Thunberg και τα πολιτικά δικαιώματα με πρότυπο την Amanda Gordon. Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα στη Malala, οι μαθητές έγραψαν άρθρα για τη ζωή και το έργο της και δημιούργησαν ένα βίντεο προβολής των μηνυμάτων της Malala υπέρ τής εκπαίδευσης.

Για την κλιματική αλλαγή οι μαθητές, έχοντας εμπνευστεί από το έργο της Greta, δημιούργησαν ψηφιακές αφίσες για την προστασία του περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας την εφαρμογή PosterMyWall.  Στο πλαίσιο, τέλος, της ενασχόλησής τους με τα πολιτικά δικαιώματα, οι μαθητές έγραψαν το δικό τους ποίημα ή τραγούδι με στόχο την ευαισθητοποίηση του σχολικού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Ένα από αυτά τα τραγούδια μάλιστα ηχογραφείται στο σχολείο με τη βοήθεια της καθηγήτριας της μουσικής. Οι στίχοι και η μουσική  είναι δημιούργημα των μαθητών οι οποίοι παίζουν και τραγουδούν το κομμάτι αυτό.

Με αφορμή το δεύτερο εργαστήριο οι μαθητές ασχολήθηκαν με την τέχνη και τη λογοτεχνία στην προστασία του περιβάλλοντος. Δημιούργησαν συνεργατικά κολάζ και αφίσες με ανακυκλωμένο υλικό από εφημερίδες και περιοδικά. Στη συνέχεια, δουλεύοντας σε ομάδες αποφάσισαν αρχικά ποια θέματα θέλουν να θίξουν μέσα από αφίσες, κόμικ και γκράφιτι και ζωγράφισαν τον εαυτό τους ως υπερασπιστή-ήρωα αυτών των θεμάτων. Δημιουργήθηκαν επίσης συνεργατικά κόμικ με ζωγραφιές και κείμενο όπου οι μαθητές θίγουνε τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος, σε συνεργασία με τον καθηγητή καλλιτεχνικών του σχολείου, δημιουργούνται τρία τρισδιάστατα γκράφιτι εμπνευσμένα από την Χρύσα Βαρδέα –Μαυρομιχάλη μια από τις σημαντικότερες και διεθνούς φήμης γλύπτρια και ζωγράφο, εικαστικό, γνωστή στο διεθνές κοινό ως Chryssa.

Τα θέματα που επιλέγουν οι μαθητές να προβάλλουν είναι ο πόλεμος (Νo more war), η ειρήνη (Peace on earth) και o σεβασμός στη διαφορετικότητα (Respect all people). Οι εργασίες των μαθητών στολίζουν κεντρικά σημεία του σχολείου.