Ένα δέντρο μιλάει με τον Θεό: Η σχέση Θεολογίας και Οικολογίας
Μαΐ 3 2018

Άλλη μια εργασία που παρουσιάστηκε από μαθήτριες και μαθητές του Σχολείου μας στο φετινό 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, είχε να κάνει με τη θέση και ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον και στον Θεό. Σε έναν κόσμο που ολοένα γίνεται και πιο τεχνοκρατικός, με τον άνθρωπο να στρέφεται προς τον εαυτό του, η φύση μπαίνει στο περιθώριο και όλοι ξεχνούν πως χωρίς αυτή, και συγκεκριμένα χωρίς τα δέντρα, η ανθρωπότητα δεν έχει ούτε μια μέρα ζωής.

Τι είναι αυτό όμως που απομακρύνει τον άνθρωπο όλο και περισσότερο από τη φύση; Ο ρόλος του ανθρώπου είναι του φροντιστή, του προστάτη και όχι του κυρίαρχου και εκμεταλλευτή. Εφαρμόζεται σήμερα αυτός ο ρόλος; Ο άνθρωπος και η κτίση πλάστηκαν από τον Θεό με πρώτο συστατικό την αγάπη. Αγαπά όμως ο άνθρωπος τη φύση και τον συνάνθρωπό του; Γνωρίζει τα όριά του; Ακολουθεί τους νόμους του φυσικού δικαίου ή μόνο διεκδικεί χωρίς να σκέφτεται την υποχρέωση που έχει απέναντι στις επόμενες γενιές;

Οι μαθητές και μαθήτριες που εργάστηκαν και παρουσίασαν την εισήγηση ήταν οι: Φωτεινή Βλαχοπούλου, Αλκμήνη Κουκούτση, Νικόλαος Κώστα (Β΄ τάξη), Νικόλαος Κώστα (Γ΄ τάξη), Ηλίας Μανωλόπουλος, Έκτωρ-Εμμανουήλ Μεντεσίδης, Στυλιανή Μπουζοπούλου, Εύα-Μαρίνα Οδυσσέως, Ευθαλία Παπαθανασίου, Βαρβάρα-Αικατερίνη Πατρελάκη, Ευαγγελία Πράττου, Νεφέλη Σπυριδωνίδου, Άννα Τσαλιγοπούλου και Ειρήνη Τυμπανίδη, με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Γεωργία Στεφανίδου (Χημικό) και κ. Ευλαμπία Τσιρέλη(Θεολόγο).

Διαβάστε την εισήγηση και δείτε την παρουσίαση, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια:
 
       

Διαβάστε μερικές από τις εντυπώσεις των μαθητών και μαθητριών της ομάδας:

Το Παναρσακειακό συνέδριο στην Αθήνα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα μιας και πρώτη φορά συμμετείχα σε συνέδριο. Στην αρχή, είχα σκεφτεί ότι θα ήταν μια αγχωτική εμπειρία, αφού θα έπρεπε να μιλήσω μπροστά σε πολύ κόσμο. Κι όμως, δεν το μετάνιωσα καθόλου που αποφάσισα να έρθω. Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία!

Στελίνα Μπουζοπούλου

Ήταν το πρώτο μαθητικό συνέδριο που παρακολούθησα και φυσικά που πήρα μέρος. Η εισήγησή μας ήταν πολύ ακριβής και εύστοχη και απέσπασε αρκετές ερωτήσεις και σχόλια. Ένιωσα πολύ ικανοποιημένη, χαρούμενη και υπερήφανη για την ομάδα μας.

Βλαχοπούλου Φωτεινή

Πίστευα πάρα πολύ στην εργασία μας. Ήξερα ότι θα πάμε πολύ καλά, και όντως έτσι έγινε. Τα πήγαμε περίφημα και αποσπάσαμε και πολλές ερωτήσεις από το κοινό, στις οποίες απαντήσαμε με χαρά.

Κουκούτση Αλκμήνη

Η εργασία μας, «Ένα Δέντρο μιλάει με τον Θεό», προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού και χαρήκαμε πολύ όταν μας έκαναν ερωτήσεις για να μάθουν περισσότερα. Η θέση του ανθρώπου στο περιβάλλον και στην Κτίση είναι ένα διαχρονικό θέμα.

Μεντεσίδης Έκτωρ-Εμμανουήλ

Υπήρχαν πάρα πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες στο συνέδριο, όπως για τους Ρομά, το σχολείο της Ίμβρου, τη σχολική αρχιτεκτονική, και άλλα. Όλα τα παιδιά στις ομιλίες που παρακολουθήσαμε ήταν πολύ καλά προετοιμασμένα.

Οδυσσέως Εύα-Μαρίνα

Αυτό που θα μου μείνει περισσότερο ήταν το πρωινό που παρουσιάζαμε την εργασία μας. Με τα λευκά μας πουκάμισα και τα καρτελάκια μας, το άγχος, αλλά και τη μεγάλη ικανοποίηση στο τέλος! Είναι μια μέρα που θα θυμάμαι για πάντα!

Τυμπανίδη Ειρήνη

Το Παναρσακειακό Συνέδριο είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να μάθουν νέα πράγματα, ακόμα και να κάνουν νέους φίλους. Ένιωσα ότι βρίσκομαι σε ένα πανεπιστήμιο. Μου άρεσε πολύ που μπόρεσα και απάντησα στις ερωτήσεις του κοινού μετά την παρουσίαση της εργασίας μας.

Παπαθανασίου Ευθαλία

Το συνέδριο με έκανε να θέλω να παρακολουθήσω, αλλά και να μιλήσω σε πολλά ακόμα συνέδρια στη ζωή μου. Το περιβάλλον ήταν μοναδικό και ένιωσα ότι βρίσκομαι σε έναν χώρο γνώσης!

Πατρελάκη Βαρβάρα-Αικατερίνη

Μέσα σε δύο μέρες μάθαμε για πολλά ενδιαφέροντα θέματα, όπως τη συνθήκη Σένγκεν και το προσφυγικά ζήτημα, αλλά και το σχολείο της Ίμβρου όπου μαθητές και καθηγητές αγαπούν και αγωνίζονται για το σχολείο τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ σημαντικά και πρέπει όλοι να τα γνωρίζουμε!

Κώστα Νικόλαος (Γ΄)

Ένιωσα πολύ δεμένη και ενωμένη με τους συμμαθητές μου. Παρουσιάσαμε μια σχεδόν επιστημονική εργασία σε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο και νιώθω πολύ υπερήφανη γι’ αυτό. Οι καθηγήτριές μας, μας βοήθησαν πάρα πολύ και ήταν δίπλα μας κάθε στιγμή.

Τσαλιγοπούλου Άννα

Νομίζω ότι όλοι ζήσαμε κάτι πολύ σημαντικό που θα θυμόμαστε μια ζωή. Ήταν σαν να πηγαίναμε εκδρομή, όμως για ένα πολύ σημαντικό σκοπό. Στο Αρσάκειο σχολείο Εκάλης όλα ήταν υπέροχα. Είχε πάρα πολύ κόσμο και όλες οι ομιλίες ήταν πού ενδιαφέρουσες. Η δική μας μάλιστα προκάλεσε και μια ωραία συζήτηση στο τέλος!

Πράττου Ευαγγελία

Το συνέδριο ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα. Είδα πώς δούλεψαν άλλες ομάδες και θαύμασα πολλές από τις εργασίες άλλων σχολείων. Τελικά εμείς οι νέοι έχουμε μεγάλη δύναμη και τέτοιου είδους διοργανώσεις θα πρέπει να γίνονται συχνότερα!

Μανωλόπουλος Ηλίας

Ήμασταν μια πάρα πολύ ωραία ομάδα. Διασκεδάσαμε αλλά και μάθαμε πολλά πράγματα. Οι δύο ημέρες ήταν κουραστικές, αλλά οι καθηγητές μας ήταν δίπλα μας για να μας βοηθούν και να μας εμψυχώνουν. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Κώστα Νικόλαος (Β΄)

Mου άρεσε πάρα πολύ ο χώρος του Αρσακείου Εκάλης. Ήταν γεμάτος παιδιά και μου έκανε εντύπωση πως παράλληλα με το συνέδριο, λάμβαναν χώρα και μαθήματα στις σχολικές τάξεις.

Σπυριδωνίδου Νεφέλη-Κυριακή