Παγκόσμια ημέρα ζώων
Οκτ 5 2023

Με αφορμή την 4η Οκτωβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, οι μαθητές των Α’, Β’, Γ’, Δ’ και Ε’ τάξεων τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης, ασχολήθηκαν με τα ζώα και την προστασία τους. Τα παιδιά προσέγγισαν το θέμα διαθεματικά  και υλοποίησαν ποικίλες δράσεις με απώτερο στόχο, πέρα από την οικοδόμηση γνώσεων, την ανάπτυξη ευαισθησίας απέναντί τους. 

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, επισκέφτηκαν το Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης, η Πρόεδρος τού φιλοζωικού σωματείου «Η Αγάπη» κ. Ιζαμπέλα Μποτωνάκη και η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, κ. Μαρία Στογιάννη η οποία είχε μαζί της και ένα εκπαιδευμένο σκυλί θεραπείας, τον Σπίθα. 

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα ζώα συντροφιάς, αδέσποτα και μη, τη σημαντική βοήθεια που προσφέρουν τα ζώα θεραπείας στα άτομα με ειδικές δεξιότητες, καθώς και για τη διαδικασία υιοθεσίας ενός ζώου.  Βασικός στόχος των ομιλιών ήταν οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα αλλά συναισθανόμενα έμβια όντα και όπως όλα τα έμβια όντα έχουν δικαιώματα και ανάγκες. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να τα αγαπάμε και να τα προστατεύουμε, να μην τα κακομεταχειριζόμαστε  ούτε να τα εγκαταλείπουμε στους δρόμους. 

 Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενθουσιάστηκαν με τον παιχνιδιάρη Σπίθα, προβληματίστηκαν, ενημερώθηκαν και τελικά έγιναν κοινωνοί της ιδέας του σεβασμού προς κάθε πλάσμα του κόσμου μας. 

Επίσης, την ημέρα αυτή οι μικροί μας μαθητές συγκέντρωσαν και προσέφεραν στο Σωματείο τροφή και φάρμακα για τα ζώα που φροντίζει, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία των ζώων.