Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών από τα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας
Οκτ 12 2023

Με μεγάλο ενθουσιασμό γιορτάστηκε φέτος η Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών στα τμήματα της Αγγλικής Γλώσσας στο Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη ημέρα (26 Σεπτεμβρίου) καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2001 και από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο από όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης. Στόχος της Ευρωπαϊκής Μέρας Γλωσσών είναι η παρουσίαση της πλούσιας γλωσσικής και πολιτιστικής διαφορετικότητας της Ευρώπης, η προώθηση της πολυγλωσσίας και της κατανόησης μεταξύ των λαών, με ιδιαίτερη έμφαση στη διά βίου μάθηση γλωσσών, εντός και εκτός του σχολείου. Το σχολείο μας συμμετείχε με διάφορες δραστηριότητες στα αγγλικά προωθώντας τη σημασία της μάθησης των γλωσσών και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

Γ’ τάξη:

  • Διαδικτυακή μάθηση: Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Γλωσσών μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συμμετείχαν επίσης σε ένα κουίζ που δοκίμαζε τις γνώσεις τους σχετικά με διάφορες γλώσσες.
  • Παιχνίδια αυλής σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες: Στο πνεύμα της πολιτιστικής ανταλλαγής, οι μαθητές μας συμμετείχαν σε παιχνίδια στην αυλή, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκές γλώσσες όπως τα Αγγλικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά και τα Δανέζικα.
  • Οδηγίες στα αγγλικά: Οι μαθητές μας  έμαθαν να ακολουθούν οδηγίες στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας τη βρετανική νοηματική γλώσσα.

Δ’ τάξη:

  • Δημιουργία πολυγλωσσικών “χειλιών”: Οι μαθητές μας δημιούργησαν “χείλη” από χαρτί με τη φράση ‘All 4 dogs – Dogs 4 all’ στα Πορτογαλικά, τα Ιταλικά, τα Σλοβενικά, τα Σερβικά, τα Πολωνικά, τα Ισπανικά, τα Ελληνικά, τα Αγγλικά και τα Βουλγαρικά. Αυτές οι γλώσσες αντιπροσωπεύουν τα σχολεία εταίρους μας στο πρόγραμμα eTwinning της  αγγλικών τμημάτων που επικεντρώνεται στην προστασία των ζώων.
  • Ρυθμική ποίηση: Στα αγγλικά, οι μαθητές μας δημιούργησαν ρυθμικά ποιήματα, χρησιμοποιώντας παράλληλα τη βρετανική νοηματική γλώσσα.
  • Αφήγηση ιστορίας στα αγγλικά: Οι μαθητές μας αφηγήθηκαν ιστορίες στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας παράλληλα την αμερικανική νοηματική γλώσσα.

Ε’ τάξη:

  • Πολυγλωσσικό παιχνίδι: Οι μαθητές μας έλαβαν μέρος σε μια πολυγλωσσική δοκιμασία δείχνοντας την επάρκειά τους σε αγγλικά, ελληνικά, γαλλικά και γερμανικά.
  • Πολυγλωσσικό παραμύθι (ETwinning): Ως μέρος του προγράμματος eTwinning”Beyond stereotypes: Eμpowering kids through fairytales”, οι μαθητές μας εργάστηκαν πάνω σε ένα πολυγλωσσικό παραμύθι, αναδεικνύοντας την ομορφιά της γλωσσικής ποικιλομορφίας.

ΣΤ’ τάξη:

  • Κατανόηση των Ευρωπαϊκών Ιδιωματισμών: Οι μαθητές μας εξοικειώθηκαν με ιδιωματισμούς σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες και δημιούργησαν ψηφιακή παρουσίαση.

Η ενθουσιώδης συμμετοχή των μαθητών μας, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών της αγγλικής γλώσσας,  κ.Βαρδάκη, κ. Γεροντίδου, κ. Κυριακίδου, κ. Πλακίδα, κ. Σίσκου, κ. Ψωματάκη, στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Γλωσσών, υπογραμμίζει τη σημασία της μάθησης των γλωσσών, της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της επικοινωνίας σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο. Ανυπομονούμε για περισσότερες ευκαιρίες εξερεύνησης των γλωσσών και της πολιτιστικής ανταλλαγής στο μέλλον.