Το έθιμο της «Σουσαρίτσας»
Μαΐ 15 2021

Ραντεβού με την παράδοση είχαμε χθες μέσα από την αναβίωση του εθίμου της «Σουσαρίτσας». Ήταν ένας όμορφος διαγωνισμός σε μια ηλιόλουστη μέρα που μας γέμισε με χαρά και έκλεισε την 1η βδομάδα της επιστροφής μας στο Νηπιαγωγείο με τον καλύτερο τρόπο.
Το έθιμο της Σουσαρίτσας είναι ένα πασχαλινό έθιμο, το οποίο προέρχεται από την Αρναία, την ορεινή κωμόπολη στη γειτονική Χαλκιδική και συνδέεται με τα χρόνια της τουρκοκρατίας, όταν η περιοχή ήταν υπό τη διοίκηση του Τούρκου Αγά Κοτσμανλή.
Συγκεκριμένα η «Σουσαρίτσα» είναι ένας διαγωνισμός πετάγματος κόκκινων αυγών και τελούνταν από παιδιά την τρίτη ημέρα του Πάσχα σε συνδυασμό με τον διαγωνισμό σκοποβολής των κόκκινων αυγών που προηγούνταν και γινόταν από τους μεγάλους.
Οι Αρναιώτες εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο Τούρκος επικεφαλής σεβόταν τις ελληνικές χριστιανικές παραδόσεις, έπλασαν ένα δήθεν έθιμο: του είπαν ότι τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, όλοι παίρνουν τα όπλα τους και κάνουν αγώνες σκοποβολής με στόχους κόκκινα αυγά. Με την άδεια των Τουρκικών αρχών λοιπόν, οι Αρναιώτες μπορούσαν τη μέρα αυτή να κυκλοφορούν με τα όπλα τους, πράγμα που τους απαγορευόταν οποιαδήποτε άλλη στιγμή, να κάνουν εξάσκηση στην σκοποβολή και να τα συντηρούν, ώστε να είναι έτοιμοι για την Επανάσταση.