
Τις τελευταίες μέρες του Γενάρη, κοντά στην επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος, 27η Ιανουαρίου, με έκπληξη είδαμε στην αυλή του σχολείου, γύρω από ένα δέντρο ελιάς, να ανθίζουν …κρόκοι! Τους κρόκους αυτούς τους είχαμε φυτέψει πριν τρία χρόνια, πριν την πανδημία, και από τότε ανθίζουν κάθε χρόνο δειλά και ταπεινά, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, για να μας θυμίζουν τις ψυχές που χάθηκαν στους δύσκολους καιρούς του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.
![]() |
![]() |
![]() |
Κάθε κρόκος και μια ψυχή, ένας Εβραίος, θύμα του Ολοκαυτώματος. Ανθίζουν για να μας θυμίζουν πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις φρικαλεότητες αυτής της μελανής σελίδας της ιστορίας, για να μην αφήσουμε να ξανασυμβούν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.
Με αφορμή την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος η Α΄Λυκείου ενημερώθηκε από τις καθηγήτριες κ. Τασιούλα και κ. Χαριτίδου με την προβολή ενός σύντομου χρονικού που εξηγούσε πώς ξεκίνησε η καταδίωξη των Εβραίων και πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα στην «τελική λύση», την εξόντωση στους θαλάμους αερίων στα στρατόπεδα τόσο του Άουσβιτς- Μπίρκεναου, όσο και σε τόσα άλλα στρατόπεδα. Φυσικό και αναμενόμενο ήταν το πλήθος των αποριών των μαθητών, καθώς δεν χωράει ανθρώπου νους την απίστευτη βιαιότητα που ασκήθηκε σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων και κυρίως δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει με κανέναν τρόπο.
Η φιλόλογος Άννα Σγουρού, Διευθύντρια του σχολείου, σε συνεργασία με την φιλόλογο του τμήματος κ.Νανά, επισκέφτηκε το Α3, για να προσεγγίσει το θέμα μέσα από τα λόγια των ποιητών που μπορούν να αγγίξουν άμεσα τους μαθητές και τις μαθήτριες. Πιο συγκεκριμένα, στο μάθημα παρουσιάστηκαν, το ποίημα του Γιώργου Ιωάννου “Τα ηλιοτρόπια των Εβραίων”, καθώς και το “Ένα μουγγό αγόρι” του Θανάση Τριαρίδη, προκαλώντας μια συζήτηση για τα συναισθήματα και τη στάση των παιδιών απέναντι στη βία και τον ρατσισμό.
Αντίστοιχα, η καθηγήτρια Γαλλικών κ.Γάτση, πρόβαλε ένα βίντεο που αφορούσε τον διωγμό των Εβραίων στην Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές και μαθήτριες, αφού διάβασαν το ποίημα του M.Darwich “Pense aux autres”, θέλησαν να αποτυπώσουν τον προβληματισμό τους, τα συναισθήματα τους με την μορφή των calligrammes/ καλλιγραφημάτων. Έτσι δημιούργησαν από κοινού ένα σχηματοποιημένο ποίημα που απορρίπτει την σκληρότητα, την αδιαφορία, τις στερεοτυπικές αντιλήψεις και προβάλλει την σημασία της αποδοχής και της αλληλεγγύης των ανθρώπων.
Στη Β΄Λυκείου η προσέγγιση του Ολοκαυτώματος έγινε μέσω της τέχνης του κινηματογράφου. Προβλήθηκε η ταινία Amen (2002) που βασίζεται στην ιστορία του χημικού Κουρτ Γκέρσταϊν. Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόσωπο και αξιωματικό των Ες-Ες που προσπάθησε αποτυχημένα να ευαισθητοποιήσει την Καθολική εκκλησία σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Από τη μία προμήθευε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με το φονικό Zyklon B, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε τα εγκλήματα, ενημερώνοντας τον Πάπα Πίο ΙΒ΄ ρισκάροντας έτσι την ασφάλειά του και της οικογένειάς του. Από την άλλη, ο Ρικάρντο Φοντάνα, ένας νεαρός Ιησουίτης, φανταστικός χαρακτήρας, ενσαρκώνει όλους τους κληρικούς που είχαν το σθένος να αντιταχθούν στην αγριότητα, πληρώνοντας συχνά το θάρρος τους με τη ζωή τους. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Γαβρά. Η ταινία κέρδισε το βραβείο Σεζάρ καλύτερου σεναρίου.
Τέλος, οι φιλόλογοι των Νέων Ελληνικών της Γ΄Λυκείου παρουσίασαν το Ολοκαύτωμα στις τάξεις μέσα από άρθρα και ιστορικές μαρτυρίες, ενώ συζητήθηκαν οι επικίνδυνες συνέπειες του εθνικισμού. Όπως κάθε χρόνο, τέσσερις ομάδες μαθητών/τριών μας, ευαισθητοποιημένων απέναντι στην ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, δημιούργησαν ταινίες και υπέβαλαν συμμετοχή στον διαγωνισμό που οργανώνεται κάθε χρόνο από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και το ΥΠΑΙΘ για το «Ολοκαύτωμα και τους Έλληνες Εβραίους». Αν διακριθούν οι ταινίες τους, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Αουσβιτς και να μεταφέρουν την εμπειρία τους σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας
Έχουμε ανάγκη και ταυτόχρονα χρέος όλοι, γονείς, δάσκαλοι, μαθήτριες και μαθητές να γνωρίζουμε αυτά τα ιστορικά γεγονότα που συντάραξαν τον κόσμο. Η γνώση είναι η δύναμη μας και μέσω αυτής θα καταφέρουμε να μην επιτρέψουμε να συμβούν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!
Υπεύθυνες για τον συντονισμό των δράσεων σχετικά με το Ολοκαύτωμα ήταν οι καθηγήτριες Β. Κανελλοπούλου, Χ. Τασιούλα, Σ. Χαριτίδου.