νεογράφημα: κυκλοφόρησε το 3ο φύλλο
Απρ 21 2015

νεογράφημα 3Εικόνα1

Από την ποικιλία στην ενότητα
του Αλεξάνδρου Αλεξίου

Ξαναδιαβάζοντας την ύλη του τρίτου φύλλου της εφημερίδας μας –λίγο πριν φύγει από τα χέρια μου για να πάρει τον διαδικτυακό της δρόμο– χάρηκα για μια ακόμη φορά τη δημιουργική ποικιλία των παιδιών μας. Πολλά είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στη γυμνασιακή τους ηλικία –και αυτά όλα, ενδεικτικά, αποτυπώνονται στη θεματολογία μας.

Ο κάθε συντάκτης με τον προσωπικό του τρόπο, το ύφος και το ταλέντο του, προσεγγίζει ένα θέμα που ο ίδιος επέλεξε και το οποίο, σε κάποιο σημαντικό βαθμό, αντικατοπτρίζει και την ιδιαίτερη κλίση ή τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του. Αυτή η προοπτική, φυσικά, εμπεριέχει και την ποιοτική ανισότητα των κειμένων και τον διαφορετικό βαθμό ωριμότητάς τους, κάτι που είναι αναμενόμενο και –γιατί όχι;– χαριτωμένο. Ενοποιητικό στοιχείο όλων τους νομίζω πως είναι αυτή καθ’ αυτή η νεανικότητά τους: η απροσποίητη ματιά, ο ευθύς λόγος, η συναισθηματική έκφραση, η ανιδιοτελής πρόθεση. Όλα αυτά συνιστούν τη νεότητα –αυτή που μας δίνει αισιοδοξία και ελπίδα.
Στο παρόν τεύχος, εκτός από τις στήλες που συναντήσατε στα προηγούμενα τεύχη, εισάγουμε και μια καινούργια με τίτλο «Παλαιογράφημα» και περιεχόμενο τη συνέντευξη ενός αποφοίτου των Αρσακείων Θεσσαλονίκης που αφήνει το προσωπικό του σημάδι στο χώρο δράσης του. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον δεσμό και τη συνέχεια που θέλουμε να χαρακτηρίζει την κοινότητα των Αρσακείων Σχολείων και τη δημιουργικότητα που οι προηγούμενες γενιές μπορούν να εμπνεύσουν σε μας σήμερα. Είναι και αυτό στοιχείο ενότητας.
Καλή Ανάσταση σε όλους μας!