νεογράφημα: κυκλοφόρησε το 2ο φύλλο
Φεβ 27 2015

νεογράφημα 2Εικόνα1

Το δεύτερο βήμα της εφημερίδας μας στο -μακρύ, ελπίζουμε- δρόμο της μαθητικής δημοσιογραφίας. Συνεχίζουμε με κουράγιο και ενθουσιασμό που αντλούμε από την ανταπόκριση των αναγνωστών μας και όλης της αρσακειακής οικογένειας, μαθητών, καθηγητών, γονέων. Συνεχίζουμε με αταλάντευτη την αρχή που διατυπώσαμε εξ αρχής: το «Νεογράφημα» γράφεται από τους μαθητές μας, είναι η δική τους εφημερίδα.

Αυτοί προσφέρουν το υλικό, αυτοί διεξάγουν τις έρευνες, αυτοί υπογράφουν τα κείμενα. Και οι καθηγητές; Το Σχολείο; Αυτό που κάνουν πάντα με τους μαθητές: καθοδήγηση, συζήτηση, επιμέλεια, διορθώσεις, προτάσεις. Σχέση συν-εργασίας, σχέση αλληλοσεβασμού, σχέση διαλεκτική. Και, ξέρετε, αυτό το δούναι και λαβείν των συνεργατών της εφημερίδας, που κρατά για παραπάνω από ένα μήνα σε κάθε τεύχος, κρύβει άφθονες ψυχικές εντάσεις για όλους μας. Αγωνία και ανακούφιση, εκνευρισμούς και ενθουσιασμούς, αδυναμίες και συγκινήσεις συναντούμε περίπου καθημερινά στο συναρπαστικό ταξίδι του «Νεογραφήματός» μας.
Στο δεύτερο φύλλο ανοιγόμαστε και σε θέματα επικαιρότητας, ελληνικής και διεθνούς, που αγγίζουν την ευαισθησία των εφήβων δημοσιογράφων μας. Τολμούμε να παρουσιάσουμε και δύο κείμενα γραμμένα σε γλώσσα άλλη από τη μητρική μας, που διαλέγονται για την ισότητα και την ανισότητα των φύλων. Δύο κείμενα στα αγγλικά, απτή απόδειξη των διευρυμένων ενδιαφερόντων και της βαθιάς γλωσσομάθειας των δεκαπεντάχρονων μαθητών του Αρσακείου. Δοκιμάζουμε και την εμπειρία της συνέντευξης: την επιλογή της, την προετοιμασία της, την ένταση του βιώματός της, την καταγραφή της.
Για μια ακόμη φορά σας θέλουμε συνεπιβάτες, με τις κρίσεις, τα σχόλια και την αγάπη σας.