Το ΜοΜΑ στο Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης
Οκτ 20 2018

Ο διευθυντής του εκδοτικού τμήματος του του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης ΜοΜΑ, κος Christopher Hudson,  με την ευκαιρία της έκδοσης των παιδικών βιβλίων του μουσείου στα ελληνικά, ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018  για να μιλήσει με τους μικρούς μαθητές και να τους δείξει πώς τέτοια βιβλία μπορούν ν’ αποτελέσουν τη γέφυρα συνάντησης ανάμεσα στα παιδιά και τις τέχνες. Οι μαθητές με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Hudson και του έκαναν πολλές ερωτήσεις. Ο ίδιος απάντησε σε όλες με χαρά ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προετοιμασία και τη δουλειά που είχαν κάνει με την ευκαιρία αυτή οι μαθητές όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Συγκεκριμένα, στην Α’ τάξη, οι μαθητές ζωγράφισαν και κατασκεύασαν φανταστικά κτήρια με βάση το βιβλίο «Φρανκ ο μικρός αρχιτέκτονας».

Στη Β’τάξη, ασχολήθηκαν με την τεχνική του κολάζ και του γκουάς έχοντας διαβάσει το βιβλίο «Ο κήπος του Ματίς».

Η Γ’ τάξη, χρησιμοποιώντας τεχνικές κολάζ και ζωγραφικής,  αναπαρήγαγε  τις μπαλαρίνες και τα άλογα του Ντεγκά με βάση ιμπρεσιονιστικές ιδέες από το βιβλίο «Τι είδε ο Ντεγκά».

Η Δ’ τάξη δούλεψε κάποια σουρεαλιστικά έργα του Μαγκρίτ με πινέλα και χρώματα όπως τα είδαν στο βιβλίο «Το μήλο του Μαγκρίτ».

Η Ε’ τάξη έκανε κάποια χαρακτηριστικά έργα της Kusama καθώς και μια εγκατάσταση σε  χώρο του σχολείου με ένα θρανίο και μια καρέκλα με βούλες. Παράλληλα, στο μάθημα των αγγλικών, έγινε επεξεργασία του βιβλίου της Kusama «From here to infinity”στην αγγλική γλώσσα με γλωσσικές ασκήσεις κατανόησης και βίντεο με θέμα τη ζωή και τα έργα της. Οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τη θεματολογία τους και περιηγηθήκανε διαδικτυακά στην γκαλερί Kids Tate Modern. Έπαιξαν επίσης ένα παιχνίδι με θέμα την προσωπικότητα της και το έργο της και με έπαθλο την κατασκευή κολοκύθας με βούλες. Μέσα από τη δημιουργική γραφή στο μάθημα των αγγλικών προέκυψαν αυθεντικά κείμενα των μαθητών πάνω στα οποία στηρίχθηκε μια δημιουργία happening με αφήγηση και δραματοποίηση από τους ίδιους τους μαθητές της Ε’ τάξης. Η 89χρονη Γιαπωνέζα εικαστικός, μία από τους δέκα κορυφαίες εικαστικούς εν ζωή, έχει αναδείξει σε καλλιτεχνικό της έμβλημα τις κουκίδες (τις λεγόμενες polka dots), τις οποίες «βλέπει» παντού από τα δέκα της χρόνια. Με αυτές, που άρχισε να τις προσθέτει στα έργα της, συστήθηκε στην ιαπωνική εικαστική σκηνή στη δεκαετία του ’50 και με τις ίδιες βρέθηκε δέκα χρόνια αργότερα στο επίκεντρο της δημιουργικής έκρηξης που συντελέστηκε στη Νέα Υόρκη μπαίνοντας σε μουσεία όπως το ΜοΜΑ. Το διάσημο αυτό μουσείο της Νέας Υόρκης διαθέτει σήμερα και ένα τμήμα παιδικών εκδόσεων αφιερωμένων σε καλλιτέχνες όπως η Κusama.

Τέλος, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, αφού διάβασαν το βιβλίο «Η μικρή Σάρλοτ σκηνοθέτης» στα ελληνικά, στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με τη ζωή και το έργο της Kusama και στο μάθημα των αγγλικών, ενώ στο μάθημα των τεχνικών δημιούργησαν τη δική τους ταινία, μία εκδοχή της γνωστής ιστορίας της Κοκκινοσκουφίτσας, με την τεχνική του stop motion animation. 

Τις δραστηριότητες αυτές επιμελήθηκαν οι καθηγητές εικαστικών και αγγλικών του σχολείου σε συνεργασία με τους δασκάλους των τάξεων.