Μία βόλτα της Ε΄τάξης στη Θεσσαλονίκη των Βυζαντινών χρόνων
Απρ 3 2024

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, την Παρασκευή 29 Μαρτίου και την Τετάρτη 3 Απριλίου οι μαθητές του Ε΄3 ,Ε’1 και Ε΄2 τμήματος αντίστοιχα τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης  πραγματοποίησαν έναν βιωματικό περίπατο στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Άνω Πόλη, διοργανωμένο από την ομάδα dot2dot και ήρθαν σε επαφή με το βυζαντινό πρόσωπο τής πόλης μας. 

Μέσα από αυτή την περιήγηση έμαθαν τις ιστορίες των ανθρώπων της βυζαντινής περιόδου, τον ρόλο που διαδραμάτιζαν τα τείχη τής πόλης, το σχήμα και τις διακοσμήσεις τους. Επισκέφτηκαν το βυζαντινό μοναστήρι των Βλατάδων, ανακάλυψαν έναν πραγματικό θησαυρό στο εσωτερικό τού Οσίου Δαυίδ, ενώ επιπλέον έμαθαν πώς κατασκευάζονταν τα ψηφιδωτά. Τέλος ολοκλήρωσαν τις ιστορίες τους σε μια εμβληματική πλατεία στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο διασωθέν βυζαντινό λουτρό τής Ελλάδας. 

Μέσα από την εκπαιδευτική αυτή ξενάγηση δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες να ζωντανέψουν όχι μόνο σπουδαία μνημεία, κατάλοιπα των βυζαντινών χρόνων, αλλά και να ανακαλύψουν το βυζαντινό παρελθόν τής Θεσσαλονίκης, άλλοτε κυρίαρχο και επιβλητικό και άλλοτε σχεδόν κρυμμένο μέσα στον πολύπλοκο αστικό ιστό.