ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ: Ποιοτικές προτάσεις για μαθητές και γονείς
Απρ 7 2020

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, μέσω του επιτυχημένου θεσμού του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Στοάς του Βιβλίου προσφέρει μια ξεχωριστή δυνατότητα για προαιρετική δημιουργική παιδευτική ενασχόληση. Μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και οι γονείς τους μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν, μέσω συνδέσμου (link) που έχει σταλεί με email στους γονείς των μαθητών μας, επιλεγμένες σειρές μαθημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Στοάς του Βιβλίου από πανεπιστημιακούς καθηγητές, διανοουμένους, καλλιτέχνες και άλλους πνευματικούς ανθρώπους. Σημειώνεται ότι οι σειρές των μαθημάτων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στις αίθουσες της Στοάς του Βιβλίου με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού, ωστόσο τώρα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο και προσφέρονται στους μαθητές μας και τους γονείς τους. Η πρόσβαση στις σειρές των μαθημάτων παρέχεται και μέσα από το Έκτακτο υποστηρικτικό υλικό κάθε ημέρας που αναρτάται στο e-arsakeio για τους μαθητές μας όλων των βαθμίδων.

Ήδη από τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 έχουν αναρτηθεί μέχρι στιγμής οι παρακάτω τρεις προτάσεις:

  1. Μουσική παράσταση: «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»

Τον Νοέμβριο του 2009 ο συνθέτης Γιώργος Βούκανος και ο ηθοποιός–σκηνοθέτης Γιάννης Βόγλης τόλμησαν να μεταφέρουν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το αριστούργημα του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τα άστρα» σε δύο μοναδικές μουσικές παραστάσεις. Στις παραστάσεις συμμετείχαν 80 μαθητές από τον Μουσικό Όμιλο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων, καθώς και 30 απόφοιτοι, μέλη της χορωδίας αποφοίτων GraduΑrti. Οι απόφοιτοί μας ένωσαν τις φωνές τους με τους λυρικούς και λαϊκούς τραγουδιστές και πρωταγωνίστησαν με τους ηθοποιούς της παράστασης. Την ευθύνη της διδασκαλίας και χορωδιακής επεξεργασίας του έργου ανέλαβε η υπεύθυνη καθηγήτρια του Μουσικού Ομίλου και της χορωδίας αποφοίτων GraduΑrti κ. Χριστίνα Βαρσάμη-Κούκνη. Μοναδική εμπειρία για τα παιδιά μας!

  1. Βιντεομάθημα από τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη, καθηγητή Γλωσσολογίας και Πρόεδρο της Φ.Ε., στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο  

Δυσκολίες και λάθη στη χρήση τής Ελληνικής, από τα “5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ”. «Το πρόβλημα των δυσκολιών και των λαθών στη χρήση τής γλώσσας μας: Αίτια, είδη, αντιμετώπιση.»

  1. Θουκυδίδης Δραματικός – Το Θέατρο του Πολέμου / Αισχύλεια, Αύγουστος 2016, Παλιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα

Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της Ιστορίας του Θουκυδίδη, με την οποία επιχειρείται η ανάδειξη της διαχρονικής και οικουμενικής ουσίας της «Τραγωδίας του Πολέμου».

Παράλληλα, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία εμπλουτίζει το ημερήσιο πρόγραμμα των μαθητών της με ποιοτικό συμπληρωματικό περιεχόμενο, προσφέροντας μέσα από το e-arsakeio προτάσεις από τον χώρο των Γραμμάτων, της Τέχνης και των Επιστημών. Στα παρακάτω εικονίδια (δεν είναι σύνδεσμοι) απεικονίζονται οι δυνατότητες απασχόλησης των μαθητών μας, αλλά και των γονέων τους, με το επιλεγμένο πρόγραμμα που διαμορφώσαμε. Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί ήδη για το Δημοτικό, ενώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε από την εβδομάδα 6-10 Απριλίου. Διαδικτυακές επισκέψεις σε μουσεία και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε αυτά βήμα-βήμα, αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων, ολόκληρες θεατρικές παραστάσεις για μικρότερους και μεγαλύτερους μαθητές, επιλογές ταινιών μικρού μήκους με παιδαγωγικό ενδιαφέρον κ.ά. περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αυτών των ημερών.