Με αφορμή…
Ιαν 16 2019

Εντυπώσεις από την πρώτη εκδήλωση της δράσης

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η πρώτη συνάντηση της δράσης «Με αφορμή…», την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στο καφέ The Ritz. Καλεσμένη ήταν η συγγραφέας, εκπαιδευτικός, με σπουδές στην κλασική φιλολογία (ΜΑ, Ph.D.), και διδάσκουσα Δημιουργικής Γραφής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κυρία Σοφία Νικολαΐδου. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο διευθυντής του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, κύριος Θανάσης Νευροκοπλής, που καλωσόρισε την καλεσμένη. Τη συγγραφέα παρουσίασαν, με εκτενή αναφορά στο έργο της και το βιβλίο της, μαθήτριες του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου.

Το βιβλίο, που μελετήθηκε από τους συμμετέχοντες μαθητές της δράσης, πυροδότησε σειρά ερωτημάτων από τα παιδιά και το ενήλικο κοινό της εκδήλωσης. Όλα βρήκαν την απάντησή τους από τη συγγραφέα, η οποία προσέγγισε τους μαθητές με ιδιαίτερη αγάπη και ανταποκρίθηκε στο ενδιαφέρον τους. Οι ερωτήσεις των μαθητών κινήθηκαν σε τρεις θεματικούς άξονες που προκύπτουν από την υπόθεση του βιβλίου: «Ιστορία – Εθνική αυτογνωσία», «Ανθρώπινες Σχέσεις»  και «Οι νέοι σήμερα».

Στον πρώτο θεματικό άξονα τέθηκαν ερωτήσεις σχετικές με τον εθνικό διχασμό τότε και τώρα, τη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, την αποσιώπηση και την ωραιοποίηση της ιστορίας. Η συγγραφέας αναφέρθηκε στον εθνικό διχασμό που αποτελεί χαρακτηριστικό των Ελλήνων σε περιόδους κρίσης και όχι μόνο, και στα γεγονότα που την οδήγησαν να ασχοληθεί αφηγηματικά με το συγκεκριμένο θέμα, μετατρέποντας εν μέρει το βιβλίο της σε έναν φορέα δημόσιας ιστορίας. Στον δεύτερο θεματικό άξονα, οι ερωτήσεις αφορούσαν περισσότερο ήρωες του βιβλίου και τις μεταξύ τους σχέσεις –οικογενειακές, συντροφικές, επαγγελματικές, δασκάλων-μαθητών– σε αντιστοίχιση με διαπροσωπικές σχέσεις της πραγματικής ζωής. Η συγγραφέας ανέλυσε τους ήρωές της και αποκάλυψε πως ένα κομμάτι της βρίσκεται πίσω από κάθε χαρακτήρα που έχει δημιουργήσει –εξάλλου, όπως είπε, ένας συγγραφέας διαιρείται και υπάρχει μέσα στους χαρακτήρες του βιβλίου του. Μας αφηγήθηκε αληθινά περιστατικά κι εμπειρίες πίσω από τις ιστορίες και τους ανθρώπους, που αποτέλεσαν έμπνευση για τους ήρωες του βιβλίου και τα βασικά γεγονότα. Στη θεματική «Οι νέοι σήμερα», τα παιδιά εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, τα όνειρα, τους στόχους τους, ορμώμενα από τους χαρακτήρες του βιβλίου διαλέγοντας καθένα τους έναν για να ταυτιστεί. Οι ήρωες του βιβλίου παλεύουν, ονειρεύονται, χάνουν και νικούν κάτω από τις δύσκολες συνθήκες μιας εποχής πολέμου (Α’ Παγκόσμιος), αλλά και στο δύσκολο “σήμερα” (2015). Κατορθώνουν, σε πείσμα των ανθρώπινων και κοινωνικοπολιτικών εμποδίων, να διεκδικήσουν και να ορθώσουν το ανάστημά τους. Το ενδιαφέρον στην τρίτη αυτή ενότητα εστιάστηκε περισσότερο στη συζήτηση περί της διαρροής των νέων σήμερα στο εξωτερικό, θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα γονείς, μαθητές και καθηγητές.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου, ακολούθησε μουσικό διάλειμμα με συνθέσεις στο πιάνο από τους μαθητές του Αρσακείου Λυκείου, Άρη Σαμαρά και Απόστολο Βεκόπουλο.

Στον δεύτερο κύκλο, άνοιξε μια συζήτηση με το κοινό. Η συγγραφέας μάς αποκάλυψε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το παρασκήνιο της συγγραφής του βιβλίου, το πλαίσιο της σύνδεσής του με τα άλλα δύο βιβλία της τριλογίας («Απόψε δεν έχουμε φίλους» και «Χορεύουν οι ελέφαντες»), αλλά και τη μικροϊστορία πίσω από τον τίτλο «Στο τέλος νικάω εγώ», που ήταν απρόβλεπτη και πολύ ιδιαίτερη.

Την εκδήλωση έκλεισε η διευθύντρια του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, κυρία Άννα Σγουρού, που ευχαρίστησε τη συγγραφέα και τους παρευρισκόμενους.

Στο ευχάριστο αυτό κλίμα, η κυρία Νικολαΐδου υπέγραψε όλα τα βιβλία των παιδιών και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Συμμετείχαν οι μαθητές: Νατάσα Αγραφιώτη, Αγάπη Βλάχου, Κρίστα Ιεροπούλου, Άννα Μιχαηλίδου, Σταύρος Παπαδόπουλος, Στεφανί Πετρίδου, Άρτεμις Τρατσέλα, Άννα Τσαλιγοπούλου (Γυμνάσιο).

Απόστολος Βεκόπουλος, Άρης Σαμαράς, Σίμος Σκαλίμης, Νεφέλη  Σπυριδωνίδου, Ελευθερία Τσιρανίδου (Λύκειο).

Την αφίσα και το λογότυπο της δράσης, σχεδίασε η Αποστολία Δεμερτζή.

Την εκδήλωση συντόνισαν οι υπεύθυνοι καθηγητές της δράσης, Βασίλειος Ι. Τεμπερεκίδης, Ευλαμπία Τσιρέλη (Γυμνάσιο) και Τίνα Πλατσή (Λύκειο).