Έφηβοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ
Φεβ 24 2019

Μαθητές Σε ρόλο Διπλωμάτη

Για μια ακόμα χρονιά, δημιουργώντας πλέον μια παράδοση, οι μαθητές του Αρσακείου Λυκείου συμμετείχαν στην 3η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη». Το φετινό συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον Στόχο 13 του ΟΗΕ «Στόχος για το περιβάλλον».

Η προσομοίωση που διοργανώθηκε από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΡΟΗ» διεξήχθη από τις 16 έως 18 Δεκεμβρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Βελλιδείου Συνεδριακού Κέντρου και του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου «Απόστολος Παύλος». Τις μέρες του συνεδρίου οι μαθητές μας είχαν την δυνατότητα να επιχειρηματολογήσουν ο καθένας από την σκοπιά της χώρας του, για θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά την προετοιμασία τους διάβασαν τις σχετικές με το θέμα τους συμβάσεις του ΟΗΕ, ενημερώθηκαν για τις τωρινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για τα θετικά μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί.

Με γλώσσα εργασίας την ελληνική, στις διάφορες επιτροπές οι μαθητές συνεργάστηκαν με συνομηλίκους τους με στόχο την συν-δημιουργία ψηφισμάτων με προτάσεις που θα μπορέσουν να εξαλείψουν αδικίες, να βελτιώσουν συνθήκες και να καλλιεργήσουν συνειδήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο. Οι μαθητές μας συμμετείχαν με ενθουσιασμό και απεκόμισαν άριστες εντυπώσεις. Παράλληλα οι μαθήτριες Κοραλία Αλμπάνη και Άννα Τολίκα έλαβαν ειδική διάκριση για την απόδοσή τους.

Στην τελετή λήξης που έλαβε χώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές δέχθηκαν συγχαρητήρια για το ήθος, την παρουσία και τις ιδέες τους από την Δρ Παρούλα Νάσκου-Περράκη πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σωκράτη Φάμελλο, την Ευρωβουλευτή κα Μαρία Σπυράκη και τον Δρ Δαμιανό Σερεφίδη από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η ομάδα του Αρσακείου Λυκείου αποτελούνταν από τους:

Κοραλία Αλμπάνη
Γεωργία Ακριτοπούλου
Ειρήνη Ηλιάδου
Αναστασία-Αριάδνη Κασακόγια
Βασιλική Κολτσάκη
Νικόλας Κώστα
Νικήτας Παπαδόπουλος
Άννα Τολίκα

Την υποστήριξη της ομάδας των μαθητών των Αρσακείων Σχολείων, (προετοιμασία και συνοδεία των μαθητών) ανέλαβαν οι καθηγήτριες Μαρία Αμαλία Βέργουλα (οικονομολόγος) και Αντωνία Κ. Βουλγαράκη (φιλόλογος).