Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη
Ιαν 29 2020

 “Αποστολή εξετελέσθη επιτυχώς” – Η 5η προσομοίωση είναι ήδη μπροστά μας

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης μπήκε στο 2020 με μία ακόμη επιτυχία στον τομέα των δράσεων του  για τον ενεργό και ενημερωμένο πολίτη, ιδιαίτερα δε για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν στην προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ο απολογισμός της συμμετοχής του Σχολείου είναι δεκαέξι συμμετοχές, πέντε διακρίσεις και μία αντιπροσώπευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων άριστες και τα σχόλια των διοργανωτών επαινετικά.

Με μια ομάδα δεκαέξι μαθητριών συμμετείχε στην 4η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ που διοργανώνει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΡΟΗ και στην οποία συμμετείχαν  700 περίπου μαθητές από 110 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου, 100 φοιτητές με εμπειρία από αντίστοιχα παγκόσμια συνέδρια και 70 συνοδοί – εκπαιδευτικοί. Οι δεκαπέντε μαθήτριες από την Α’ και Β’ Λυκείου παρουσίασαν στις επιτροπές τους τα κείμενα θέσης τους, την κατάσταση των χωρών που αντιπροσώπευαν και τις προτάσεις τους και διακρίθηκαν για την κατάρτιση, την συνεργατικότητα και την ρητορική τους ικανότητα στον διάλογο και την διαπραγμάτευση.

Βρέθηκαν σε θέση να ασκούν την διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας. Σε κάθε επιτροπή πραγματοποιήθηκε συζήτηση επί συγκεκριμένου ζητήματος και οι συμμετέχοντες εκλήθησαν, αφού κατανοήσουν την θέση και τις ιδιαίτερες ανάγκες της χώρας που εκπροσωπούν, να μεταφέρουν την άποψή της προσθέτοντας και το προσωπικό τους στίγμα. Την τελευταία ημέρα  ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών στο πλαίσιο της προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσομοίωση δεν έχει χαρακτήρα ανταγωνιστικό, πράγμα το οποίο ευνοεί την συνεργασία και ότι αποτελεί την μοναδική προσομοίωση με γλώσσα εργασίας την ελληνική. Διακρίθηκαν με τον τίτλο καλύτερου διπλωμάτη και καλύτερου αγορητή και με εύφημους μνείες για την συμμετοχή τους στις Επιτροπές οι: Γεωργία Ακριτοπούλου, Ειρήνη Ηλιάδου, Σοφία Ηλιάδου, Ιρις-Δέσποινα Κοσμίδου, Ελένη Κουμπαρίδου, Μαρία Ναθαναηλίδου, και Ευαγγελία Πράττου. Η Ευαγγελία μάλιστα υπήρξε η 6η κληρωθείσα για να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ύστερα από πρόσκληση των ευρωβουλευτών Μ.Σπυράκη και Στ. Κυμπουρόπουλου, οι οποίοι χαιρέτησαν και επαίνεσαν την όλη διοργάνωση και τις επιδόσεις των μαθητών-διπλωματών.

Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης συναντήθηκαν οι μαθήτριές μας και οι απόφοιτοι του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, που έχουν ήδη διακριθεί και είναι πλέον μέλη της προσομοίωσης. Η Άννα Μαρία Τοτοκώτση και ο Νικόλας Μπλούνας που διακρίθηκαν για την παρουσία τους τις προηγούμενες χρονιές υποδέχτηκαν την φετινή ομάδα του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης. Έτσι θεμελιώνεται μια όμορφη παράδοση και μια ζεστή σχέση ανάμεσα στις γενιές του Σχολείου μας που παρακολουθεί με χαρά, ικανοποίηση και θαυμασμό την πορεία τους και επιβεβαιώνεται στην πρωτοβουλία του να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τέτοιες δραστηριότητες.

Προσεκτική μελέτη, επιχειρηματολογία και συναίνεση βοήθησαν τις μαθήτριές μας να φύγουν από την προσομοίωση με συνείδηση υπεύθυνου πολίτη, με περισσότερη κατανόηση για τα σοβαρά παγκόσμια προβλήματα, με ευγνωμοσύνη για τα αγαθά και τα δικαιώματα που ήδη κατοχυρώθηκαν και απολαμβάνουμε, με έγνοια για την προάσπιση αυτών των πολύτιμων δικαιωμάτων και με συνείδηση έλληνα κοσμοπολίτη.

Την αποστολή του Αρσακείου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν οι Κρίστα Ιεροπούλου, Σοφία Ηλιάδου,  Ευαγγελία Πράττου, Φιλαρέτη Σαϊτη, Μελπομένη Παπαδημοπούλου, Μαρία Ναθαναηλίδου, Ειρήνη Τυμπανίδη,  Χριστίνα-Μαρία Κουμπαρίδου, Θωμαή Θεοδωσά, Αναστασία Κασακόγια, Γεωργία Ακριτοπούλου, Ειρήνη Ηλιάδου, Ίρις Κοσμίδου, Ελένη  Κουμπαρίδου.

Την υποστήριξη της ομάδας των μαθητριών του Αρσακείου ΓΕΛ (προετοιμασία και συνοδεία) ανέλαβαν οι καθηγήτριες Μαρία Αμαλία Βέργουλα (οικονομολόγος) και Αντωνία Κ. Βουλγαράκη (φιλόλογος).

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ των ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ από την ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ τους

Ονομάζομαι Σοφία Ηλιάδου και στην φετινή προσομοίωση του ΟΗΕ είχα την τιμή να εκπροσωπώ την Σαουδική Αραβία στην επιτροπή για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Σε τέτοιου είδους συνέδρια θεωρώ πως είναι απαραίτητο έστω  και για μια φορά να συμμετέχει ένας μαθητής. Είναι μια φανταστική εμπειρία και φυσικά ένας ιδιαίτερος τρόπος εκπαίδευσης και ενημέρωσης των παιδιών σχετικά με τα δικαιώματά μας ως άνθρωποι, την κατάσταση που επικρατεί αλλού και το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Είναι η τέταρτη φορά  που συμμετέχω σε τέτοιο συνέδριο και θα συνεχίσω να το κάνω όσο μου δίνεται η ευκαιρία.

Είναι δε αυτονόητο ότι το σχολείο ήταν που μου έδωσε αυτήν την ευκαιρία και το ευχαριστώ πολύ για αυτό. Συμπερασματικά, προτρέπω όλα τα παιδιά της ηλικίας μου να λαμβάνουν μέρος σε τέτοια “διαγωνιζόμενα” για τα δικαιώματά τους.

Βραβείο καλύτερου Αγορητή.

=======================================================================================

Ονομάζομαι Μαρία Ναθαναηλίδου και πήρα μέρος στο “μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη” στην επιτροπή για τα δικαιώματα του παιδιού και συγκεκριμένα το δικαίωμα στην υγεία. Η εμπειρία μου ήταν πολύ καλή και πέρασα υπέροχα. Πιστεύω πως τα περισσότερα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν στην προσομοίωση αυτήν, διότι ήταν μια εκπληκτική εμπειρία και μέσα από το συνέδριο αυτό μαθαίνεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα,  δηλαδή και τα δικά μας και άλλων κρατών και για τον αγώνα να διατηρηθούν. Δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο και είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε.

Βραβείο καλύτερου Αγορητή

=======================================================================================

Ήταν πολύ ωραία εμπειρία. Μελέτησα βαθύτερα για τα δικαιώματα των ανθρώπων και  ανακάλυψα νέα πράγματα, δημιούργησα νέες φιλίες αλλά και μπόρεσα να αναπτύξω τις ικανότητές μου στην δημόσια ομιλία.

Ηταν μια πολύ όμορφη εμπειρία καθώς γνωρίζουμε νέες παρέες και έχουμε την δυνατότητα της κοινωνικοποίησης.  Έπειτα μέσα από αυτήν την εμπειρία μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει καλύτερα την εσωστρέφεια μέσω των ομιλιών στην επιτροπή. Θεωρώ ότι το Σχολείο κάνει πολύ καλά που προωθεί τα παιδιά στην συμμετοχή τέτοιων δραστηριοτήτων. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να πάρετε μέρος.

Αλεξία Σβάρνα
Επιτροπή για το Δικαίωμα στον ικανοποιητικό τρόπο διαβίωσης (σύνθεση α)

=======================================================================================

Ήταν ένα υπέροχο συνέδριο που μου χάρισε αξέχαστες εμπειρίες. Διεύρυνα τους πνευματικούς μου ορίζοντες καθώς εμβάθυνα τις γνώσεις μου πάνω στο ζήτημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Ανέπτυξα διάφορες ικανότητες όπως η συνεργασία με άλλους διπλωμάτες Κάθε χρόνο κερδίζω και περισσότερες γνώσεις και ευχαριστώ το Σχολείο και τις καθηγήτριές μου που με ώθησαν να πάω.

Βίβιαν Πράττου

=======================================================================================

Στους Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη εξοικειώθηκα με τους διεθνείς θεσμούς,συμμετείχα σε δημόσιο διάλογο και είδα τα θέματα από μια  διεθνιστική σκοπιά. Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, ωστόσο δεν θα ξαναπήγαινα εξαιτίας του πιεσμένου χρόνου μου

Ιρις Κοσμίδου

=======================================================================================

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία! Κάθε χρόνο το συνέδριο γίνεται καλύτερο. Ελπίζω να λάβουν μέρος και άλλοι μαθητές. Και βέβαια ευχαριστώ πολύ το Σχολείο που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω για τρίτη φορά σε ένα τέτοιο συνέδριο!

Γεωργία Ακριτοπούλου
Εύφημος μνεία

=======================================================================================

Η εμπειρία μου αυτές τις τρεις μέρες ήταν υπέροχη. Γνώρισα καινούργιους ανθρώπους, έμαθα νέα πράγματα και εμβάθυνα σε άλλα που γνώριζα αλλά όχι με λεπτομέρειες. Γενικά μου αρέσει όλη αυτή η εμπειρία. Το προτείνω σε όλους.

 Αναστασία Κασακόγια

=======================================================================================

Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία που με έκανε να μάθω πραγματικά τι θα πει διπλωματία και δικαιώματα του ανθρώπου. Μου άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο.

Ειρήνη Ηλιάδου

=======================================================================================