Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη
Ιαν 1 2018

Μια διαδικασία προσομοίωσης του ΟΗΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των Αρσακείων Θεσσαλονίκης στην 2η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη».Η προσομοίωση, που διοργάνωσε  η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΡΟΗ και στην οποία  συμμετείχαν μαθητές από 84 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου, διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη από 15 ως 17 Δεκεμβρίου 2017, με γλώσσα εργασίας την ελληνική, επικεντρώθηκε στη διαδικασία ενώπιον των διαφόρων Επιτροπών, που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών πράξεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, και αφορούσε μερικές από τις σημαντικότερες συμβάσεις του ΟΗΕ, το περιεχόμενο των οποίων είναι σημαντικό να αποτελέσει αντικείμενο εκπαίδευσης όλων των μαθητών της χώρας μας.

Την ομάδα συμμετοχής απετέλεσαν μαθητές του Λυκείου και  του Γυμνασίου αξιοποιώντας συναφή διδακτικά αντικείμενα στο σχολικό πρόγραμμα. Οι μαθητές μας συμμετείχαν με ενθουσιασμό και απεκόμισαν άριστες εντυπώσεις. Αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση διαφόρων χωρών-μελών του ΟΗΕ ενημερώθηκαν για ζητήματα, συνθήκες και καταστάσεις που συμβαίνουν και απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο και αντιλήφθηκαν ότι η παγκόσμια κοινότητα αποτελεί ένα σύνολο στο οποίο αλληλεπιδρούν. Παράλληλα, επιμορφώθηκαν σχετικά με το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί ο ΟΗΕ και το οποίο διέπεται από το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιεί τις αρχές της διεθνούς διπλωματίας. Με τη νοοτροπία του κοσμοπολίτη πλέον, συνειδητοποίησαν ότι μπορούν, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις ρητορικές τους ικανότητες, να διαφυλάξουν και να διεκδικήσουν την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, χρησιμοποιώντας τη διαπραγμάτευση και τις διαδικασίες εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ.

Οι μαθητές της Ομάδας των Αρσακείων Σχολείων χάρηκαν την ευκαιρία να συναντηθούν με συμμαθητές τους από διάφορα μέρη της Ελλάδας, να ξαναβρούν  γνωριμίες από την προηγούμενη προσομοίωση και να αποκτήσουν νέους φίλους. Διάλογος, προσεκτική μελέτη, επιχειρηματολογία, αλληλοκατανόηση και συναίνεση βοήθησαν τους μαθητές μας να φύγουν από την προσομοίωση ως μαθητές με συνείδηση υπεύθυνου πολίτη, ως έλληνες με το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο.


Από το Αρσάκειο Λύκειο συμμετείχαν οι μαθήτριες Μαρία Βογιατζόγλου, Φανή Μάνου, Γεωργία Μπαρκαμπά, Αλίκη Πάντου από την Α΄Λυκείου, η Παναγιώτα Νίκου από τη Β΄Λυκείου και ο Φίλιππος-Ιωάννης Κατσαρίδης από την Γ΄Λυκείου.

Την υποστήριξη της ομάδας των μαθητών των Αρσακείων Σχολείων, (προετοιμασία και συνοδεία των μαθητών) ανέλαβαν οι καθηγήτριες Μαρία Αμαλία Βέργουλα MA (οικονομολόγος) και Αντωνία Κ. Βουλγαράκη MA (φιλόλογος).

Εντυπώσεις μαθητών:

Εποικοδομητική θα χαρακτήριζα την συμμετοχή μου στην προσομοίωση «Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη». Αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση μιας χώρας, μπορείς να μάθεις πολιτικές απόψεις και νομικές θέσεις άλλων, που μπορεί να είναι διαφορετικές ή και αντίθετες με τις δικές σου. Προσπαθώντας να τις εκπροσωπήσεις καταλαβαίνεις καλύτερα που οφείλονται οι διαφορές και τι μπορεί να γίνει, ώστε τα πράγματα να βελτιωθούν. Πιο συγκεκριμένα, στην δική μου Επιτροπή για το δικαίωμα στην ζωή, έγινε φανερό ότι, ενώ όλοι το αποδέχονται ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δεν έχουν όλες οι χώρες τις ίδιες πολιτικές θέσεις ούτε τις ίδιες πρακτικές. Τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο, αν δεν γίνεται διαρκής αγώνας για να προστατευθεί. Από την εμπειρία μου αυτής της συμμετοχής θα μού μείνουν αξέχαστες οι στιγμές της διαπραγμάτευσης, η συνεργασία με τους άλλους εμπειρογνώμονες με τους οποίους ανέπτυξα πολύ καλές σχέσεις και το πόσο ωραία πέρασα. 

Μαρία Βογιατζόγλου Α1

Η εμπειρία μου από την συμμετοχή μου στην προσομοίωση «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» είναι πολύ ωραία. Σε όποιον ζητήσει την γνώμη ή την συμβουλή μου, θα του πω χωρίς δισταγμό:  «Ναι, να δηλώσεις συμμετοχή. Αξίζει τον κόπο. Είναι καταπληκτική εμπειρία». Πρώτα από όλα μάθαμε πόσο σημαντική ανάμειξη στη ζωή μας έχει ο ΟΗΕ, σε πόσους τομείς εκτείνεται η παρουσία και η επίδρασή του και πόσα πράγματα μπορεί να πετύχει κανείς, αν γνωρίζει να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Και όλα αυτά με τρόπο και μέσα νομικά, ειρηνικά και δίκαια.
Ειδικά εγώ, που βρέθηκα στην Επιτροπή για το Δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, κατάλαβα πολύ καλύτερα και πόσο σημαντικές είναι οι ελευθερίες αυτές και πόσο εύκολο είναι να παραβιαστούν ή να καταπατηθούν και πόσο σημαντική βοήθεια μπορεί να δοθεί μέσω των Επιτροπών του ΟΗΕ σε ανθρώπους που τις στερούνται. Η επαφή μου με την πραγματικότητα άλλων χωρών, η προσπάθεια να καταλάβω και να διαπραγματευτώ με έκαναν να μην θεωρώ τίποτα ως δεδομένο αλλά να εκτιμώ και να προασπίζομαι αυτά που στην δική μου χώρα απολαμβάνω.
Παρόλο που η διαδικασία είναι αρκετά κουραστική -και η προετοιμασία και η προσομοίωση- πέρασα πολύ ωραία αυτό το τριήμερο. Συνάντησα παλιούς γνωστούς, έκανα νέους φίλους, πήρα τον λόγο, έκανα συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, συνεργάστηκα, αστειεύτηκα, γέλασα και γενικά βρέθηκα σε ένα περιβάλλον έντονο, ευχάριστο και δημιουργικό.

Αλίκη Πάντου Α3

Στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 2η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη». Η συμμετοχή μου σε αυτό το συνέδριο ήταν πραγματικά μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία. Ασχολήθηκα με το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης, το οποίο είναι από τα σημαντικότερα δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την πλήρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και τη σωστή λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ερευνώντας και αναζητώντας πληροφορίες απέκτησα νέες γνώσεις, προβληματίστηκα και συνειδητοποίησα πόσο σημαντική είναι η γνώση αλλά και η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα για την τήρηση και την προάσπισή τους από όλα τα κράτη. Ο σεβασμός και η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αναγκαία για την πρόοδο ολόκληρης της ανθρωπότητας και τη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο.
Στις τρεις αυτές μέρες συνεργάστηκα με άλλα παιδιά-διπλωμάτες, ανταλλάξαμε απόψεις, επιχειρηματολογήσαμε και γνωρίσαμε τη λειτουργία της διπλωματίας όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού. Παράλληλα απέκτησα καινούργιες φιλίες και έζησα στιγμές που θα θυμάμαι και θα με συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή μου. Ένα ευχαριστώ και στην καθηγήτρια μας κ. Μ. Βέργουλα που μας καθοδήγησε.

Παναγιώτα Νίκου B2