EUropa.S. T.E.EN.S. 2017
Ιαν 2 2018

Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης επιδιώκει πάντα να δίνει στους μαθητές του την ευκαιρία να παίρνουν μέρος σε καινοτόμες δράσεις και να γνωρίζουν τη λειτουργία διεθνών και διακρατικών οργανισμών. Έτσι, λοιπόν, συμμετείχε με δέκα μαθητές στη δράση με τίτλο «Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – EUropa.S. T.E.EN.S. 2017», την οποία συνδιοργανώνουν το  Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το φετινό θέμα της Συνεδρίασης ήταν «Νεανική Επιχειρηματικότητα και Απασχόληση στην ΕΕ» και συμμείχαν 60 περίπου μαθητές Λυκείου από οκτώ Σχολικές Μονάδες του Νομού Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοτυπία της εν λόγω δράσης ήταν ότι περιελάμβανε και προετοιμασία των συμμετεχόντων μαθητών σε τρεις συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης ως εξής:

– Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2017: παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του τρόπου λετουργίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

– Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 :  διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των μαθητών για το θέμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα και Απασχόληση στην ΕΕ».

– Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017:  τελική πρόβα των συμμετεχόντων μαθητών αναλόγως της θέσης και του ρόλου τους ως Ευρωβουλευτών στην Προσομοίωση.

Η Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην αίθουσα “Αναγνωστήριο” στον 2ο όροφο του κτιρίου Μ2. Εκεί οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους ως «Ευρωβουλευτές», ο καθένας σύμφωνα με τη χώρα και το κράτος που εκπροσωπούσε, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις με συμμαθητές τους άλλων σχολείων και να καταλήξουν σε συμπεράσματα-πορίσματα για διάφορα επιμέρους θέματα που αφορούν τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Πιστεύουμε ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική εμπειρία για τους μαθητές μας, καθώς έμαθαν με βιωματικό τρόπο τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνώρισαν το θέμα της νεανικής επιχειρηματικότητας και διάφορες παραμέτρους του και κυρίως, συνεργάστηκαν με συνομηλίκους τους με ωριμότητα και υπευθυνότητα και διαμόρφωσαν απόψεις για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα.

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση ήταν οι: Κασιμάτη Αφροδίτη, Κατσαρού Μαριλένα, Κοκτσίδου Γαρυφαλλιά, Κουδρόγλου Γιώργος, Μαυρόπουλος Θοδωρής, Μουσμουλίδης Σωκράτης, Μπαμπαλή Παναγιώτα, Σιμχά Παύλος, Σταυροπούλου Μελίνα και Τρατσέλα Αγγελίνα. Την ευθύνη για την οργάνωση και τη συνοδεία των μαθητών είχαν οι καθηγήτριες Βέργουλα Μαρία-Αμαλία και Αναγνώστου Ιφιγένεια.

 

 

Εντυπώσεις μαθητών από την προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

“Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία καθώς μας έδωσε την δυνατότητα να μάθουμε πράγματα για την Ευρώπη καθώς και τα θέματα που θίγονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης μας βοήθησε να γίνουμε πιο κοινωνικοί και να μην διστάζουμε να εκφράσουμε ελεύθερα την άποψή μας και φυσικά να την υποστηρίξουμε. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο σίγουρα θα ξανασυμμετείχα.”

Αφροδίτη Κασσιμάτη

“Η εμπειρία μου στην προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μου προσέφερε καινούριες γνώσεις επί του θέματος και με έκανε να κοιτάξω τον κόσμο με άλλα μάτια. Επίσης, έκανα πολλές φιλίες που θα κρατήσω για αρκετό καιρό. Ελπίζω να ξανασυμμετάσχω σε αυτή την προσομοίωση και του χρόνου και να είμαι ακόμα πιο ενεργή.”

Πένυ Μπαμπαλή

“Θα χαρακτήριζα την εμπειρία μου από αυτή την προσομοίωση πολύ ευχάριστη. Γνωρίσαμε καινούρια άτομα και κάναμε καινούριες παρέες, μάθαμε πολλά πράγματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκφράσαμε την γνώμη μας χωρίς να ντρεπόμαστε. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία και θα ήθελα να ξαναγίνει.”

Γαρυφαλλιά Κοκτσίδου