ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
Οκτ 25 2020

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου του 2020 στο Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης τιμήθηκε, όπως και κάθε χρόνο,  η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα. Τηρώντας το πρωτόκολλο για την αποφυγή συνωστισμού,  οι μαθητές και οι μαθήτριες της Πρώτης τάξεως του Λυκείου ενημερώθηκαν από την φιλόλογο Γεωργία Νάνου και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δευτέρας και της Τρίτης τάξεως του Λυκείου από την φιλόλογο Αντωνία Κ. Βουλγαράκη για την σημασία της επετείου.

 Στις εισηγήσεις τονίστηκαν οι λόγοι που ανάγκασαν τους Έλληνες της Μακεδονίας να αναλάβουν τον αγώνα αυτόν και η αντίδραση της ελεύθερης Ελλάδας. Παρουσιάστηκε η κρίση του ανατολικού ζητήματος στα τέλη του 19ου αιώνα και ο ρόλος που έπαιξαν η εκπαίδευση και ο θρησκευτικός προσανατολισμός των βαλκανικών λαών καθώς και οι διάφορες μετακινήσεις πληθυσμών την εποχή εκείνη. Επισημάνθηκε ότι η γοργή εθνική αφύπνιση των Ελλήνων Μακεδόνων συντελέστηκε γύρω από ένα πυκνό δίκτυο πολυπληθών συλλόγων, σωματείων και ελληνικών σχολείων.

Όσο περισσότερο ο αγώνας γινόταν όχι για την κατάκτηση εδαφών αλλά για την διαμόρφωση συνείδησης τόσο σημαντικοί αποδεικνύονταν οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία τους. Όπου υπήρχε σταθερή λειτουργία ελληνικού σχολείου και εκκλησίας ήταν απόδειξη ελληνικού φρονήματος και κριτήριο για την τελική ελληνική επικράτηση σε μία περιοχή. Σημαντικότατη υπήρξε στον τομέα αυτόν η προσφορά της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και των Αρσακειάδων διδασκαλισσών.

Ο μακεδονικός αγώνας (1870-1908) υπήρξε ένας ιδιόμορφος πολυμέτωπος και ακήρυχτος πόλεμος με αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν με διάφορες μορφές: θρησκευτική παρέμβαση, εκπαιδευτική διείσδυση,  οικονομικός πόλεμος,  διπλωματικοί ελιγμοί και ένοπλες συγκρούσεις.  Παρά τις πιέσεις και τις διώξεις οι περισσότεροι από τους χριστιανούς της Μακεδονίας, ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι αλλά και βλαχόφωνοι και αλβανόφωνοι, παρέμεναν πιστοί στο Πατριαρχείο και την Εθναρχία της Κωνσταντινούπολης.  Ήταν κατεξοχήν αγώνας των αμάχων. Αυτοί εξασφάλιζαν στα ένοπλα σώματα κρησφύγετα,  πολεμοφόδια,  νοσήλια,  πληροφορίες, μεταφορικά μέσα, οδηγούς και αγγελιαφόρους. Ήταν μία προσπάθεια των πληθυσμών αυτών να περιφρουρήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται εθνικά και θρησκευτικά και ταυτόχρονα να συμβιώνουν ειρηνικά με τους γείτονές τους.

Πέρα από τις γεωπολιτικές σκοπιμότητες ο Μακεδονικός Αγώνας τιμάται σήμερα ως αγώνας αυτοθυσίας και αυθορμητισμού αλλά και ως μία ηχηρή μαρτυρία για το πώς οι κοινότητες μπορούν να απορρίψουν τα κηρύγματα του μίσους και της αλλοτρίωσης και να υπερασπιστούν το δικαίωμα το δικό τους αλλά και όλων να αυτοπροσδιορίζονται και να συνυπάρχουν ειρηνικά. Όσο η μαρτυρία αυτή παραμένει ισχυρή ο Μακεδονικός Αγώνας θα δικαιώνεται, θα ολοκληρώνεται και θα εμπνέει.

Το αφιέρωμα του Αρσακείου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στην επέτειο του Μακεδονικού αγώνα ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για την ομάδα των μαθητριών που ασχολήθηκε με την μελέτη και την παρουσίαση του βιβλίου της Νανίνας Σακκά Νικολακοπούλου «Θάρρος στη μαύρη νύχτα» να συμμετάσχει στην εκδήλωση παρουσιάζοντας τους συμμαθητές της την εργασία που είχε εκπονήσει στο πλαίσιο δραστηριοτήτων φιλαναγνωσίας. Πρόκειται για μία από τις δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν και άρχισαν να εκπονούνται την περασμένη χρονιά και που φέτος βρίσκουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν. Για την εργασία ανατρέξτε στις “σελίδες” .