26η Οκτωβρίου 1912 – 28η Οκτωβρίου 1940
Οκτ 26 2020

Το μήνυμα δύο επετείων στις σχολικές αίθουσες

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, Γυμνάσιο και Λύκειο, γιόρτασαν την απελευθέρωση της πόλης μας από τους Οθωμανούς στις 26 Οκτωβρίου του 1912 και το ΟΧΙ του λαού μας στις δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στις 28 Οκτωβρίου 1940.

Τα ιστορικά γεγονότα των δύο επετείων αναβίωσαν στο αμφιθέατρο του Λυκείου με τις εφηβικές φωνές τριών παιδιών από τη Β΄ τάξη.

Η Ξένια, η Άννα-Μαρία και ο Κωνσταντίνος διάβασαν μεταξύ άλλων αποσπάσματα από διηγήματα του Γ. Ιωάννου και στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου που μας μετέφεραν στο κλίμα της εποχής. Προβλήθηκαν επίσης επίκαιρα με στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου  και power point με αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Τονίστηκε η σημασία των βαλκανικών πολέμων για τη διεύρυνση και την συγκρότηση του ελληνικού κράτους καθώς και η συμβολή της χώρας μας στη νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων κατά τον Β΄ Πόλεμο. Η ανάλγητη εκτέλεση χιλιάδων Ελλήνων πολιτών από τους Ναζί ως αντίποινα για τον αντιστασιακό τους αγώνα καθώς και η συστηματική εξόντωση της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης ανέδειξε με θλιβερό τρόπο την αναγκαιότητα της ειρηνικής συνύπαρξης, της ανθρωπιάς και του σεβασμού του Άλλου.

Στη γιορτή προβλήθηκαν δύο τραγούδια εκτελεσμένα από παιδιά της χορωδίας ειδικά για την φετινή επέτειο με την καθοδήγηση της μουσικού του Σχολείου κας Αναστασίας Γκίνη στο πλαίσιο της Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακολούθησαν τη γιορτή από τις αίθουσές τους σε σύνδεση με το αμφιθέατρο μέσω της πλατφόρμας webex…., ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Η Διευθύντρια του Λυκείου κα Άννα Σγουρού ευχαρίστησε τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στη γιορτή, αλλά και εκείνους που υπομονετικά την παρακολούθησαν στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες από την οθόνη της αίθουσάς τους. Τα αριστεία και τα βραβεία των παιδιών που αρίστευσαν κατά το σχολικό έτος 2019-20 επιδόθηκαν στο τέλος του εορτασμού της επετείου σε κάθε τμήμα χωριστά. 

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι καθηγητές Α.Κοκκάλου, Γ.Νάνου και Χ.Τασιούλα, ενώ η μουσικολόγος Α.Γκίνη με μέλη της χορωδίας φρόντισε για την ηχογράφηση των τραγουδιών, τα οποία αποτυπώνονται στο σύντομο βίντεο που ακολουθεί.